Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΟΑΕΕ: Εισφορές άνω της 5ετίας οφείλει η πλειοψηφία των ασφαλισμένων

Εισφορές άνω των 5 ετών οφείλουν οι περισσότεροι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ταμείου, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρό του κ. Γερ. Βουδούρη κατά την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης: ''η οικονομική κρίση προσέθεσε απλώς ένα νέο ποσό εισφοροδιαφυγής, δίχως να αποτελεί την κύρια αιτία αυτής'' ενώ ενημέρωσε ότι στους άμεσους όμως προγραμματισμούς του είναι η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και του ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αναβάθμιση υπηρεσιών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ καθώς και η ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους ασφαλισμένους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συνεπείς ασφαλισμένοι αντίστοιχα το 2008 ανήλθαν σε 770.000, το 2009 σε 630.000 και το 2010 η υστέρηση αυτών εκτιμάται σε ακόμη 40.000 εισφοροδιαφεύγοντες.

Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000-10.000 ευρώ, ενώ μόνο για 40.000-50.000 οφειλέτες, η οφειλή ανέρχεται στα υψηλά ποσά 80.000-100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους.

Οι δυνατότητες ρύθμισης που εφαρμόστηκαν το 2010 (2 ρυθμίσεις από τις οποίες η δεύτερη υπήρξε πολύ ευνοϊκή), όταν αφορούν δόσεις της τάξης των 1.200-1.500 ευρώ δημιουργούν δυσκολία στην καταβολή τους δεδομένου ότι υπάρχει υποχρέωση για παράλληλη πληρωμή και των τρεχουσών εισφορών.

Η στέρηση παροχών υγείας σε όσους οφείλουν στο ταμείο, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ο νέος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους, να έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για 2 χρόνια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και 100% νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η χρυσή τομή σύμφωνα με τον Διοικητή για την ευρωστία του ταμείου θα είναι η διευκόλυνση της κατάστασης για τους οφειλέτες με επιμήκυνση χρόνου και παροχές κινήτρων, αλλά και με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων που αποτελούν και το 60%.

Μια τέτοια επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων είναι το πάγωμα των εισφορών τους για 3 χρόνια που θα αποτελέσει εισήγηση στο Δ.Σ του ΟΑΕΕ.

Ο διοικητής απαντώντας σε πρόταση του προέδρου του ΒΕΑ κ. Ραβάνης για την ανάγκη διατήρησης δικαιωμάτων παλαιών ασφαλισμένων (προ του 93), όπως ισχύει σε όλα τα άλλα ταμεία, απήντησε ότι το αίτημα αυτό θα μπορούσε να τεθεί από τον Διοικητή στο υπουργείο, ώστε να εκτιμηθεί η διάστασή του και οι οικονομικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρότασης.

Ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Eurostat και της Τρόικα στον ΟΑΕΕ και τις θετικές διαπιστώσεις που αποκόμισαν αυτοί σε σχέση με την πορεία του Ταμείου και τον περιορισμό που έχει επέλθει στις φαρμακευτικές δαπάνες του.

Σημειώθηκε ότι η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετά από τις απαιτούμενες βελτιώσεις της, θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα ο ΟΑΕΕ με 839.000 άμεσα ασφαλισμένους και 330.000 συνταξιούχους αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα προβλήματά του και αναφορές σε αδυναμία καταβολής δώρων και συντάξεων χαρακτηρίστηκαν από τον Διοικητή ως απλή κινδυνολογία, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. ΟΑΕΕ - Δράση τώρα

    Ένα βήμα για συζήτηση και δράση απέναντι στην καταπίεση και στην καταλήστευση του ΟΑΕΕ.

    http://www.facebook.com/pages/ΟΑΕΕ-Δράση-τώρα/138874229508990

    ΑπάντησηΔιαγραφή