Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Περαίωση: αγώνας δρόμου για την είσπραξη 700 εκατ. εντός του 2010

Σε αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση των ειδικών σημειωμάτων της περαίωσης και την είσπραξη εντός του 2010 ποσού ύψους 700 εκατ. ευρώ αποδύεται το υπουργείο Οικονομικών. 

Μάλιστα, χθες κοινοποιήθηκε στις εφορίες όλης της χώρας η εγκύκλιος για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι που θα επιφορτιστούν με το έργο αυτό.  

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη αποσταλεί διακόσιες χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ταχυδρομήσει ακόμα 220.000 σημειώματα. Συνολικά υπολογίζεται να αποσταλούν περίπου 1.400.000 (σε φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις) εκκαθαριστικά σημειώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρατείνει την προθεσμία της 18ης Νοεμβρίου για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Ορισμένοι υπόχρεοι δεν θα έχουν λάβει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία το εκκαθαριστικό σημείωμα, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην παράταση της προθεσμίας. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθεί η προκαταβολή 20% από ορισμένους εντός του Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει υπολογίσει έσοδα και από την καταβολή της πρώτης δόσης εντός του 2010!

Παράλληλα, προβλήματα παρατηρούνται στην έκδοση κάποιων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα παρουσιάζεται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι είχαν υποπέσει στο παρελθόν σε φορολoγικές παραβάσεις ή είχαν λάβει πλαστά τιμολόγια. Για τις υποθέσεις αυτές πρέπει οι εφορίες να στείλουν στη ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία των παραβάσεων, δεδομένου ότι για τους υπόχρεους αυτούς ισχύουν αυξημένοι συντελεστές.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τελευταία ημερομηνία για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η 18η Νοεμβρίου καταβάλλοντας και το 20% του οφειλόμενου φόρου και η 29η Νοεμβρίου εφόσον κάποιοι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν. 

Για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υπoθέσεις τους βρίσκονται στα δικαστήρια, θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν σχετική αίτηση καθώς και να έχουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί, καθώς και η ορισθείσα ημερομηνία συζήτησης εφόσον αυτή έχει ορισθεί. Επίσης μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε όσους έχει γίνει έλεγχος (και μπορούν υπό προϋποθέσεις να υπαχθούν στη ρύθμιση).

Σημειώνεται ότι οι επιτηδευματίες μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν τις υπαγόμενες υποθέσεις τους για ορισμένα μόνο από τα οικονομικά έτη. Σε κάθε περίπτωση, τα έτη που θα περαιωθούν θα πρέπει να είναι συνεχόμενα.

Εφόσον οι υπόχρεοι διαπιστώσουν σφάλματα στο εκκαθαριστικό σημείωμα, θα ζητούν από τις εφορίες τους τη διόρθωση των στοιχείων και θα επανεκδίδεται από την εφορία το τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1. Το ελάχιστο ποσό για τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 300 ευρώ. Για όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ εάν πρόκειται για ελέυθερους επαγγελματίες και 500 ευρώ για επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 700 ευρώ ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ.

2. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην περαίωση θα πρέπει να προκαταβάλουν το 20% του φόρου που προκύπτει, ενώ το ποσό δεν μπορεί να είναι κάτω των 500 ευρώ.

3. Οσοι υπαχθούν στην περαίωση θα καταβάλουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι 5.000 ευρώ, σε οκτώ μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, σε 12 δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, σε 18 δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ και σε 24 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

4. Στην περίπτωση που καταβληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό, παρέχεται έκπτωση 10%.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου