Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τράπεζες: Κερδίζουν έδαφος τα ασφαλιστικά προγράμματα

Αύξηση ζήτησης παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά προγράμματα για συνταξιοδότηση που προσφέρουν οι τράπεζες καθώς έχει ενταθεί το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζόμενων με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου για το ασφαλιστικό. Τα προγράμματα εγγυώνται επιστροφή κεφαλαίου ή μηνιαία ισόβια σύνταξη

Οι εργαζόμενοι προτιμούν τα ιδιωτικά προγράμματα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, μέσω των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών τους ή συνεργαζόμενων. Προτιμούν να γνωρίζουν από το κάθε πρόγραμμα το ακριβές κεφάλαιο που θα τους επιστραφεί ανάλογα με τα χρόνια που έχουν δεσμευτεί, ή το ποσό που θα αντιστοιχεί ως μηνιαία, εγγυημένη, ισόβια σύνταξη.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προσφέρουν τέτοια προγράμματα και εγγυώνται συγκεκριμένα ποσά για το μέλλον. 

Ο υποψήφιος δικαιούχος μπορεί να ξεκινήσει με πρόγραμμα το οποίο να προβλέπει την καταβολή μόλις 25 ευρώ και σε περίπτωση που επιθυμεί, να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή.

Ανάλογα με το κεφάλαιο που καταβάλλεται, είναι και το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που επιστρέφεται ή στη μηνιαία σύνταξη που συμφωνείται μετά τη συμπλήρωση των ετών που έχουν συμφωνηθεί. Το ποσό της εγγυημένης σύνταξης εξαρτάται από την ηλικία του ασφαλισμένου, το ποσό της εφάπαξ ή μηνιαίας καταβολής, καθώς και τη διάρκεια. 

Τα προγράμματα έχουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο που σήμερα κυμαίνεται από 2,5% - 3%. Δίνεται επίσης η δυνατότητα από της τράπεζες στον υποψήφιο δικαιούχο, να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, εκτός από την κλασική επιλογή της καταβολής των δόσεων. Η κατάθεση 150 ευρώ τον μήνα σε έναν απλό λογαριασμό Ταμιευτηρίου, με επιτόκιο 1%, μετά από 40 έτη αντιστοιχεί σε κεφάλαιο ύψους 72.000 ευρώ, ενώ 250 ευρώ τον μήνα, αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ. Επιπλέον, τα ασφάλιστρα ποσού 1.200 ευρώ ετησίως εκπίπτουν από την εφορία. Ενδεικτικά αναφέρονται προγράμματα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.

Συνταξιοδοτικό
«Προσθέτω» από την ΕΤΕ
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται είτε με μία εφάπαξ πληρωμή στην έναρξή του, είτε με μηνιαίες καταβολές από 60 ευρώ τον μήνα, είτε με συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών. Ο πελάτης μπορεί επίσης να επιλέξει ελεύθερα τη διάρκεια μέχρι τη συνταξιοδότηση, ανάλογα και με τις ανάγκες, επιλέγοντας ακόμα και άμεση μετατροπή του κεφαλαίου σε μηνιαίο εισόδημα, αν συμμετέχει με μία εφάπαξ πληρωμή (όπου οι καταβολές αρχίζουν ένα μήνα μετά την τοποθέτηση) ή κατ' ελάχιστον τα 10 έτη αν πληρώνει το πρόγραμμα μηνιαία. 

Ο ασφαλισμένος καταβάλλει το αρχικό ποσό που θέλει (τουλάχιστον το 15% του ποσού που χρειάζεται). Για το υπόλοιπο ποσό, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια: 1) Από 60 έως 180 μήνες (σταθερό), 2) Από 60 έως 360 μήνες (κυμαινόμενο). Με μηνιαίες καταβολές, η τράπεζα παρέχει συμπληρωματικό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων «Προλαμβάνω» και εξασφάλιση των συγγενικών προσώπων σε περίπτωση απώλειας ζωής από ατύχημα, με το ποσό των 60.000 ευρώ, με μόλις 6,12 ευρώ τον μήνα επιπλέον.

Υπάρχει συμμετοχή στις αποδόσεις των επενδύσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον ποσών (μερίσματα), εναλλακτικούς τρόπους συνταξιοδότησης, ασφαλιστική προστασία, που εξασφαλίζει μέχρι το διπλάσιο της τοποθέτησης σε περίπτωση απώλειας της ζωής του ασφαλιζόμενου πριν αρχίσει η πληρωμή των συντάξεων, δυνατότητα προσφοράς του προγράμματος σε ενήλικο συγγενικό πρόσωπο, αφήνοντας όμως στον ασφαλισμένο τον έλεγχο των χρημάτων μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης και φορολογικές ελαφρύνσεις που μειώνουν το πραγματικό κόστος. 

Αν διακοπούν οι πληρωμές των δόσεων οριστικά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της χρηματοδότησης εξοφλείται από την αξία εξαγοράς του προγράμματός, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί κανονικά με την αξία που θα έχει απομείνει μετά την εξόφληση του δανείου.

Στην περίπτωση που η πληρωμή του προγράμματος έχει γίνει με εφάπαξ καταβολή στην έναρξη, οποτεδήποτε μπορεί ο ασφαλισμένος, να ρευστοποιήσει μέρος ή και το σύνολο της αξίας του προγράμματος, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το υπόλοιπο της οφειλής στην τράπεζα από τυχόν συγχρηματοδότηση του προγράμματος. Σε περίπτωση της συμμετοχής με μηνιαίες πληρωμές, μπορείτε να ρευστοποιήσετε το σύνολο της αξίας του προγράμματος οποτεδήποτε θελήσετε μετά το πέρας της πρώτης 3ετίας.

Σύνταξη Value από τη EUROBANK

To πρόγραμμα, επιτρέπει προγραμματισμένες καταβολές από 50 ευρώ τον μήνα και προσφέρει χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο, υψηλή εγγυημένη απόδοση.

Παράδειγμα Προγράμματος Σύνταξης Value: Ο υπολογισμός έχει γίνει για άνδρα ηλικίας 30 ετών στην έναρξη του προγράμματος με διάρκεια προγράμματος 35 χρόνια. Ποσό 1ης ετήσιας καταβολής 1.100 ευρώ. Η ετήσια δόση αυξάνεται σε ποσοστό 2% κάθε χρόνο. Σύνολο καταβολών 54.993,93 ευρώ.

Στην λήξη ο δικαιούχος
θα λάβει: Εγγυημένο ετήσιο εισόδημα τον πρώτο χρόνο 5.622,72 ευρώ, ή εγγυημένο εφάπαξ κεφάλαιο στη λήξη 70.190,32 ευρώ. Ενδεικτικό εφάπαξ κεφάλαιο στη λήξη 88.795,32 ευρώ. Κεφάλαιο προστασίας οικογένειας σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου: 68.544,02 ευρώ. Τα ενδεικτικά ποσά έχουν υπολογισθεί με επιτόκιο επενδύσεων 5% τον χρόνο.

Πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου Flexi: Πρόκειται για ένα σύστημα αποταμίευσης που προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας ένα εγγυημένο εισόδημα ή ένα εφάπαξ. 

Με το Πρόγραμμα Flexi προσδιορίζει ο πελάτης ποιο εγγυημένο κεφάλαιο θέλει να εισπράττει και σε ποια ηλικία και έτσι μπορεί να υπολογίσει εύκολα τι ποσό πρέπει να καταβάλλετε κάθε χρόνο. 

Τα ποσά επενδύονται με εγγυημένη απόδοση. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα για συμμετοχή στα κέρδη και συνεπώς για μεγαλύτερες αποδόσεις, και σημαντικές φοροαπαλλαγές. 

Εξασφάλιση από την Alpha Bank

Είναι ένα πρόγραμμα συστηματικής αποταμίευσης που προσφέρει εγγυημένη απόδοση και δυνατότητα πρόσθετου επενδυτικού κέρδους. Επίσης, Ευελιξία στην επιλογή της διάρκειας του προγράμματος, της συχνότητας και του ύψους του ποσού αποταμίευσης, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του πελάτη. Δίνει ευελιξία στον τρόπο καταβολής του εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη μεταξύ πολλών εναλλακτικών, είτε με τη μορφή σύνταξης, είτε σαν εφάπαξ ποσό. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής στους δικαιούχους του συνολικού ποσού αποταμιεύσεως και των πρόσθετων επενδυτικών αποδόσεων, σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου.

Υπάρχει πρόσθετο όφελος από την ετήσια έκπτωση φόρου, σε ποσοστό 20% για ποσά ασφαλίστρων έως 1.200 ευρώ (ατομικό εισόδημα) και έως 2.400 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα), συμφωνά με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ασφάλιστρο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και δύναται να καταβάλλεται ετησίως σε εξαμηνιαίες (επιβάρυνση 0,5%) ή τριμηνιαίες δόσεις (επιβάρυνση 0,5%). Το εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία του ασφαλισμένου, τη διάρκεια του Προγράμματος, το ποσό και τη συχνότητα των τακτικών καταβολών. 

«ING Πειραιώς Σύνταξη»
Εγγυημένη σύνταξη από την Πειραιώς 

Πρόκειται για ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία εγγυημένης σύνταξης ή τον σχηματισμό ενός σημαντικού κεφαλαίου, μέσα από μια προγραμματισμένη σειρά αποταμιεύσεων. 

Παράλληλα το ING ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ προστατεύει την αξία του μελλοντικού κεφαλαίου με το πλεονέκτημα της αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής των χρημάτων που αποταμιεύονται.Μεταξύ άλλων παρέχει:
  • Προγραμματισμό για την ηλικία έναρξης καταβολής της σύνταξης
  • Επιλογή μηναίου ποσού αποταμίευσης.
  • Δεν απαιτείται κεφάλαιο έναρξης.
  • Εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο τόσο κατά την περίοδο συσσώρευσης του κεφαλαίου, όσο και κατά τη διάρκεια καταβολής της σύνταξης.
  • Προστασία αξίας του μελλοντικού κεφαλαίου με προνομιακό χαρακτηριστικό της ετήσιας αυτόματης αναπροσαρμογής του 3%.
  • Ωφέλεια από τυχόν επιπλέον αποδόσεις του προγράμματος.
  • Δυνατότητα είσπραξης κεφαλαίου που έχει δημιουργηθεί και με τη μορφή εφάπαξ ποσού.
  • Ετήσια έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 1.200 ευρώ ετησίως.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου