Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΑΕΕ: Ανάγκη ελέγχου όλων των συντελεστών κόστους στις υπηρεσίες υγείας

Απόψεις πάνω σε  κομβικά σημεία  των ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκο αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια  συνεδρίου εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστήριξαν την άποψη ότι για το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας δεν ευθύνεται η Ιδιωτική Ασφάλιση. Η αγοραστική δύναμη των εταιρειών παρεμποδίζεται από την έλλειψη βασικών θεσμών ελέγχου της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας

Το γεγονός αυτό καθιστά τον πολίτη θύμα ενός μόνιμου οικονομικού αιφνιδιασμού, τόσο άμεσα ως καταναλωτή όσο και έμμεσα λόγω της αύξησης των ασφαλίστρων υγείας που καθίσταται αναγκαία από την ανεξέλεγκτη αύξηση των αποζημιώσεων.
 
Στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή για την νομοθετική τροποποίηση των όρων λειτουργίας και τιμολόγησης των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντέτειναν ότι οι νέες ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από νέα προγράμματα υγείας.

Παρεμβάσεις σε προγράμματα μακράς διάρκειας, θα δώσουν αναξιόπιστες εγγυήσεις στον καταναλωτή. Οι νέες προδιαγραφές φερεγγυότητας
Solvency II σε συνδυασμό με το δυναμικό χαρακτήρα του ευρύτερου χώρου της Υγείας οδηγούν σε μια νέα γενιά ευέλικτων προϊόντων.

Τα προγράμματα υγείας περιορισμένης διάρκειας, σε αντίθεση με τα μακροχρόνια προγράμματα υγείας, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να ανανεώνουν τις παροχές τακτικά και σύμφωνα με τις νέες ανάγκες του καταναλωτή, ώστε να εξασφαλίζονται καλύψεις σε εφικτό κόστος.
 
Η πρόσκληση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη για συνεργασία της Πολιτείας με την Ιδιωτική Ασφάλιση στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έγινε άμεσα δεκτή από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο τομέας της υγείας για τον οποίο η ζήτηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες παραμένει αμείωτη, παρά την κρίση, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται διαφάνεια, ενίσχυση του ανταγωνισμού, αξιοποίηση των δημόσιων παροχών υγείας και έλεγχο όλων των  συντελεστών του κόστους της υγείας. Αυτό σημαίνει πραγματική προστασία του καταναλωτή.

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου