Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δραματική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών

Ενδεικτικό της κρίσης που πλήττει την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα είναι ότι το 2009 στα ίδια κεφάλαια το μετοχικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών παρουσιάζει μείωση 14,24% σε σχέση με το 2008.

 Όπως δε  προκύπτει από την δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, για όσες επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στοιχεία χρήσης 2009 στην  ΕΠΕΙΑ, στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων (μετοχικό κεφάλαιο, διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και αναπροσαρμογής, αποθεματικά, αποτελέσματα εις νέον ποσά προοριζόμενα για αύξηση Κεφαλαίου) η πτώση είναι 1058,09%.



Στο μεταξύ μαζική στροφή στα ομόλογα έκαναν οι ασφαλιστικές εταιρίες το 2009, προσπαθώντας να περιορίσουν το επενδυτικό τους ρίσκο. Συγκεκριμένα ομόλογα και λοιποί τίτλοι σταθερού εισοδήματος αποτελούσαν το 47%  των τοποθετήσεων των  εταιριών.

Ακολουθούν οι μετοχές και τα μερίδια με 30% , οι καταθέσεις προθεσμίας με 12%, τα ακίνητα με 6%, συμμετοχές σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις 2%, λοιπές επενδύσεις 2%.

Ως προς την  παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων από τα στοιχεία  του 2009 σε σύγκριση με το 2008  προκύπτει ότι  ο κλάδος Ζωής εμφανίζει μείωση 4,38% και ο κλάδος Ζημιών αύξηση 4,73% 

Πηγή:Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου