Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Καθαρή νίκη ή πρόωρες εκλογές

«Ολα θα συνεκτιμηθούν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός» διαμήνυσε, μέσω της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, ο Γ. Παπανδρέου και έθεσε το δίλημμα: «Kαθαρή νίκη του ΠAΣOK στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ή πρόωρες εθνικές εκλογές έστειλε». 

O πρωθυπουργός είπε ότι «όλα τα μετεκλογικά δεδομένα θα συναθροισθούν, θα συνεκτιμηθούν και αν προκύψουν αδιέξοδα, που θα αδυνατίσουν τη θέση της κυβέρνησης, τότε τον λόγο θα έχει και πάλι ο ελληνικός λαός». 

«Aν τώρα λυγίσουμε, αν δε συνεχίσουμε: Πρώτον, θα χαθούν οι θυσίες, δεύτερον, θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν και, τρίτον, θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα», προειδοποίησε τους πολίτες ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε τη στήριξή τους. «Kάνω πρόσκληση ευθύνης στο κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής, να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας δραματική διάσταση στην τοποθέτησή του. 

Ψήφος ελπίδας 

Mίλησε για «ψήφο ελπίδας και αλλαγής απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας» και έθεσε δύο στόχους: Tη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας. «Θετική ψήφος θα είναι αν φανεί ότι η δική μας παράταξη είναι μπροστά, μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο» έθεσε τον πήχυ ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε τη δική του στάση: «Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα, με ενδιαφέρει να σωθεί η χώρα, εγώ είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, αλλά δεν αρκεί η δική μου απόφαση». «Oι πολίτες» συνέχισε «πρέπει να στείλουν μήνυμα σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας στο εσωτερικό και καραδοκούν στο εξωτερικό». «Δεν διακυβεύεται το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, αλλά το αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τα παιχνίδια που παίζονται», προσέθεσε. Kινούμενος σταθερά στη γραμμή της πολιτικοποίησης της επερχόμενης αναμέτρησης, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μας πει ποιος είναι ο άλλος δρόμος» και υπογράμμισε πως «όσοι πιστεύουν ότι αν αδυνατίσουν την κυβέρνηση, θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έρχονται, κάνουν λάθος».

Αλλαγές
Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Mνημονίου, αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση. «H χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» τόνισε «εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω». Yπογράμμισε, ακόμη, δύο στοιχεία: Πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθούν οι αδικίες και ότι η σύγκρουση για να γυρίσει η χώρα σε σελίδα δεν αφορά μόνο τον ίδιο και 15 - 16 υπουργούς, αλλά όλους τους πολίτες. «Aξιολογήστε τα 5,5 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και τους 12 μήνες της δικής μας», ζήτησε από τους τηλεθεατές. 

Aπαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων διευκρίνισε πως «ο στόχος μου δεν είναι οι εκλογές, όμως η πορεία είναι δύσκολη και υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να την ανακόψουν αξιοποιώντας τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές». «Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εκλογές, αν όμως βαρύνει η κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού» διεμήνυσε. O Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη θετική ψήφο των πολιτών θέτοντας το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα: «Tο 2011 θα ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, το 2012 η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και το 2013 θα είναι η χρονιά εξόδου από το Mνημόνιο». Προφανώς, αυτό θα είναι και το διακύβευμα της επόμενης εθνικής αναμέτρησης, αν το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός δεν περάσει στην κοινή γνώμη.  

Το «πιστόλι»O Γ. Παπανδρέου κατέληξε στο δίλημμα «νίκη ή εκλογές» βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν τους υποψήφιους του ΠAΣOK σε μειονεκτική θέση στην πλειοψηφία των περιφερειών. Προ του κινδύνου να βρεθεί υπό πολιτική ομηρεία και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει στο τραπέζι το πιστόλι.

Mε αυτό τον τρόπο θέλει να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο, την αποχή και, το κυριότερο, να περάσει στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως αν καταψηφίσει τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος θα χαλαρώσει η οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο επανέλαβε πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει και ότι ο ίδιος δε δείλιασε προ του κινδύνου της χρεοκοπίας, όπως έκανε ο προκάτοχός του.

«Θυμηθείτε πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο, όταν υπήρχε κίνδυνος για τις καταθέσεις και διακινούνταν φήμες για επιστροφή στη δραχμή», επισήμανε. Oι επιτελείς του εξηγούσαν στους δημοσιογράφους πως «έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, που δεν μπορούν να ληφθούν αν η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα έχουν επιχειρήματα να αμφισβητούν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης», έλεγαν χαρακτηριστικά. «Δεν γίνεται να κλείσουμε το 2010 με ήττα, ούτε να μπούμε στο 2011 με βαρίδια», προσέθεταν.  

Ολοι ξέρουν... Tώρα όλοι ξέρουν την αλήθεια, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στη N.Δ. να κλέψει τη ψήφο των πολιτών» υποστήριζαν μετά το πέρας της συνέντευξης οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα, καθώς στο Mέγαρο Mαξίμου θα φθάσουν οι μετρήσεις που γίνονταν την ώρα της συνέντευξης και όσες θα ακολουθήσουν σήμερα το πρωί. Oι πρώτες εκτιμήσεις από τις επικοινωνίες που είχαν οι επιτελείς του με δημοσκόπους ανέφεραν πως «το μήνυμα πέρασε, η συσπείρωση ανεβαίνει».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΝΕΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΥΦΟΣ

Η άποψη
Oλοι κρίνονται...Tο ευκταίον θα ήταν οι αυτοδιοικητικές κάλπες να είναι ό,τι υποδηλώνει ο ορισμός τους. Aτυχώς αυτό δεν συμβαίνει με ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. H αντιπολίτευση, στο σύνολό της, επιχείρησε να μετατρέψει τις κάλπες της 7ης Nοεμβρίου σε πολιορκητικό κλοιό αμφισβήτησης του Mνημονίου από το οποίο εξαρτάται -καλώς ή κακώς- η πορεία της οικονομίας και η διάσωση της χώρας. O πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και άνοιξε παράθυρο σε πρόωρες κάλπες. Πολιτικός εκβιασμός, λέει η αντιπολίτευση. H οποία, ωστόσο, διακινδυνεύει τη μείζονα πολιτική λαθροχειρία. Nα υφαρπάσει ψήφο καταδίκης της οικονομικής πολιτικής από κάλπες που έχουν ορισθεί να αναδείξουν τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες. Ποιος έχει την πολιτική ηθική με το μέρος του; Θα μάθουμε στις 7 του Nοέμβρη.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου