Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στρατηγικές για μέγιστο όφελος από τον πόλεμο συναλλάγματος

H Saxo Bank παρουσιάζει ανάλυση του Nick Beecroft, Senior FX Consultant, σχετικά με την πραγματική απειλή να εκτυλιχθεί ένας «πόλεμος συναλλάγματος», του οποίου βασική αιτία θα είναι η νομισματική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Παράλληλα, ο Nick Beecroft παρουσιάζει στους επενδυτές τα χαρακτηριστικά των ιδανικών (για επένδυση) νομισμάτων, με κυριότερες προτάσεις το Δολάριο Αυστραλίας και το Ελβετικό Φράγκο, χωρίς να υποτιμάται η αξία του Δολαρίου των ΗΠΑ ως το βασικότερο αποθεματικό νόμισμα.

Η γενεσιουργός αιτία της πολύ πραγματικής απειλής ότι ο κόσμος θα βιώσει έναν «πόλεμο συναλλάγματος» είναι η βαθιά εδραιωμένη αντίληψη του Δυτικού Κόσμου ότι η Κίνα παρεμβαίνει στην αγορά ξένου συναλλάγματος, για να διασφαλίσει ότι το κινέζικο Renminbi θα παραμείνει σχετικά, και αδίκως, αδύναμο. Το επιχείρημα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλούστατα για το λεγόμενο προστατευτισμό, αφού έτσι οι Κινέζοι εξαγωγείς αποκτούν ένα διαρκές πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές.

Σε απάντηση, οι Κινέζοι κατηγορούν τη Δύση, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ α) ότι κρατούν τα επιτόκια τόσο χαμηλά που οι επενδυτές, απογοητευμένοι από τις ισχνές αποδόσεις που έχουν οι καταθέσεις στην πατρίδα τους, στέλνουν πακτωλούς χρημάτων στην Κίνα, προσβλέποντας να κερδοσκοπήσουν εάν και όταν οι Κινέζοι αναγκαστούν να υποχωρήσουν και να αφήσουν το νόμισμά τους να ισχυροποιηθεί και β) ότι αποτυγχάνουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι της Κίνας, λόγω των διογκωμένων μισθών των Αμερικανών εργατών και του αχαλίνωτου καταναλωτισμού.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι όσο θερμαίνεται η δημόσια ρητορική σχετικά με την Κίνα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υποκύψει στις απαιτήσεις, φοβούμενη περισσότερο μην ταπεινωθεί και θεωρηθεί ότι υποκύπτει σε εξωτερικές ατζέντες, παρά να δράσει προς όφελος των εκατομμυρίων Κινέζων εργατών που απασχολούνται σήμερα στην εξαγωγική βιομηχανία.

Έτσι, εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν στην προσπάθειά τους να κάνουν την Κίνα να ενισχύσει το νόμισμά της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ταχθούν υπέρ της δεύτερης καλύτερης λύσης, δηλαδή της υποτίμησης του δολαρίου απέναντι σε εκείνα τα νομίσματα που έχουν ελεύθερη διακύμανση και κινούνται ελεύθερα, π.χ. της βρετανικής λίρας, του ευρώ, του ελβετικού φράγκου, του δολαρίου της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, των νομισμάτων της Σκανδιναβίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο κατάλογος αυτός καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών εταίρων της Αμερικής, και η υποτίμηση του δολαρίου έναντι αυτών των νομισμάτων θα είχε μεγάλη πολιτική αποδοχή στις ΗΠΑ και θα ήταν εξαιρετικά καλοδεχούμενη εν όψει των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να γνωρίσουν συντριπτική ήττα.

Ποια νομίσματα, λοιπόν, θα πρέπει να αγοράσει ένας ανερχόμενος επενδυτής συναλλάγματος, ώστε να επιτύχει τις μέγιστες αποδόσεις; Η απάντηση είναι αναγκαστικά, ότι πρέπει να αγοράσει εκείνα των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν μια σχετικά χαλαρή στάση απέναντι στην ανατίμηση των νομισμάτων τους, η οικονομία είναι ισχυρή, το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι υγιές και η απόδοση του επιτοκίου, σε περίπτωση που διατηρηθεί η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Δολάριο Αυστραλίας συνεχίζει να ξεχωρίζει, με επιτόκια κοντά στο 5%, μια οικονομία που θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχεδόν ανθεί, ως αποτέλεσμα του εμπορίου αγαθών με την Κίνα, με ένα σχεδόν αλώβητο τραπεζικό σύστημα και μια κυβέρνηση που υιοθετεί μια φιλελεύθερη οικονομικά στάση (laisser-faire) έναντι του νομίσματός της. Άλλη καλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το Ελβετικό Φράγκο, το οποίο παρόλο που δεν έχει υψηλό επιτόκιο, συνεχίζει να θεωρείται ασφαλές νόμισμα σε αυτό τον ακόμα τρομακτικό κόσμο και τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του είναι καλά. Τι γίνεται με το ευρώ και την αγγλική λίρα; 

Και τα δύο έχουν την «αχίλλειο πτέρνα» τους – για το ευρώ είναι η υποτροπή της κρίσης κρατικού χρέους που έπληξε την περασμένη άνοιξη της περιφέρεια της Ευρωζώνης και για τη στερλίνα, η αποτυχία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ένα παράθυρο για να ωφεληθούν οι επενδυτές από την ανατίμηση αυτών των νομισμάτων, με την προϋπόθεση ότι παρακολουθούν προσεκτικά αυτά τα ζητήματα.

Μια προειδοποίηση, ωστόσο. Τα προαναφερθέντα δεν είναι απαραίτητα «μονόδρομος». Το δολάριο των ΗΠΑ έχει ακόμα την ικανότητα να ανακτήσει την αξία του, σε περίπτωση μεγάλης, αιφνίδιας γεωπολιτικής ή οικονομικής κρίσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το νόμισμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι το βασικότερο αποθεματικό νόμισμα, θα θεωρηθεί ως το απόλυτο καταφύγιο. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είστε ευέλικτοι!

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου