Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ραγδαίες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά


Στο «κόκκινο» βρίσκονται 10 ασφαλιστικές εταιρείες, με μία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου να είναι πιθανόν να βάλει σύντομα λουκέτο, ενώ πριν από ένα μήνα «έσκασε» στην αγορά και το κανόνι της VDV Leben International.

Η κατάσταση στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει η οδηγία Solvency ΙΙ -τίθεται σε ισχύ το 2012- αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη στον ασφαλιστικό κλάδο.

Και καθώς σε ένα χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, θεωρείται βέβαιο ότι όσες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις θα οδηγηθούν είτε σε συγχωνεύσεις, είτε σε λουκέτο.

Παράλληλα οι εταιρείες διαπιστώνουν τώρα ότι τα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα, κοστίζουν πολύ ακριβά και προσανατολίζονται στη σταδιακή απόσυρση τους και την αντικατάσταση τους από ετήσια προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να καταργούν εάν διαπιστώσουν ότι οι ζημιές που συσσωρεύουν δεν επιτρέπουν τη συνέχισή τους.

Ανάλογες όμως θα είναι και οι εξελίξεις στα αποταμιευτικά προγράμματα καθώς σταδιακά οδηγούμαστε στην κατάργηση των εγγυημένων αποδόσεων.

Στο μεταξύ 10 ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 6 προκειμένου να κάνουν χρήση των ευνοϊκών του διατάξεων, που επιτρέπουν την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων και των μετοχών για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ανήκουν στον κλάδο αυτοκινήτου και στην πλειοψηφία τους είχαν κάνει και πέρυσι χρήση της ευνοϊκής διάταξης του άρθρου 6.

Την ίδια ώρα που η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς έχει ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και τυπικά), το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να προχωρήσει στη σύναψη δάνειου τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες για την καταβολή αποζημιώσεων.

Και ενώ η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω σε «αναμμένα κάρβουνα» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή – ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και τις αποδόσεις των αποταμιευτικών προγραμμάτων.

Στόχος του νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι να γίνουν πιο διαφανή τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, όπως και η τιμολόγηση των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Για τα τελευταία οι ετήσιες αυξήσεις θα προκύπτουν μέσα από συγκεκριμένο και διαφανές σύστημα, ενώ θα υπάρχει πρόνοια και για ασφαλισμένους που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία.

 Πηγή: Capital



Πηγή:www.capital.gr

6 σχόλια:

  1. Μας εχετε βγαλει την ψυχη
    Μα την Παναγια βαρεθηκαμε καθε πρωι να ξυπναμε μ αυτη την τρομοκρατια.

    Πειτε μας ποιες εταιριες ειναι αξιοπιστες για καλυφθουμε

    Κυκλοφορειστε εστω μια λιστα ή βαλτε επόπτες στις ασφαλιστικες που εχουν κοκκινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πές τα ρε φίλε...πές τα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΌΛΥΤΑ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙς ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΥΦΤΟΥΛΗ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ??? ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ... ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ. Τ ΑΚΟΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ‘’ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΤΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. e nai giafto ta grafoun xoris na skeftonte den tin plironi kanas alos oute prin. oute meta para monon oi asfalistes pou sinanastrefonte me ton kosmo epomenos tous ine adiaforo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. afto einai alithia....alloi kanoun koumanto kai sto telos o adinamos asfalisths thn plironei kai akouei ola ta arnitika sxolia

    ΑπάντησηΔιαγραφή