Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΟΑΕΕ: Κίνητρα για καταβολή εισφορών με «πάγωμα» των αυξήσεων για μια τριετία

'Eνω οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οφείλουν Εισφορές άνω των 5 ετών, όπως αναφέρε ο πρόεδρος του ταμείου κ. Γερ. Βουδούρη, το ταμείο ετοιμάζει κίνητρα για τους συνεπείς ασφαλισμένους .
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γερ. Βουδούρης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) θα υπάρξει επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με «πάγωμα» των εισφορών τους για τρία χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης: ''η οικονομική κρίση προσέθεσε απλώς ένα νέο ποσό εισφοροδιαφυγής, δίχως να αποτελεί την κύρια αιτία αυτής'' ενώ ενημέρωσε ότι στους άμεσους όμως προγραμματισμούς του είναι η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και του ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αναβάθμιση υπηρεσιών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ καθώς και η ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους ασφαλισμένους.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συνεπείς ασφαλισμένοι αντίστοιχα το 2008 ανήλθαν σε 770.000, το 2009 σε 630.000 και το 2010 η υστέρηση αυτών εκτιμάται σε ακόμη 40.000 εισφοροδιαφεύγοντες.

Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000-10.000¤, ενώ μόνο για 40.000-50.000 οφειλέτες, η οφειλή ανέρχεται στα υψηλά ποσά 80.000-100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους.

Οι δυνατότητες ρύθμισης που εφαρμόστηκαν το 2010 (2 ρυθμίσεις από τις οποίες η δεύτερη υπήρξε πολύ ευνοϊκή), όταν αφορούν δόσεις της τάξης των 1.200-1.500¤ δημιουργούν δυσκολία στην καταβολή τους δεδομένου ότι υπάρχει και υποχρέωση για παράλληλη πληρωμή και των τρεχουσών εισφορών.

Η στέρηση παροχών υγείας σε όσους οφείλουν στο ταμείο, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ο νέος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους, να έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για 2 χρόνια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και 100% νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η χρυσή τομή σύμφωνα με τον Διοικητή για την ευρωστία του ταμείου θα είναι η διευκόλυνση της κατάστασης για τους οφειλέτες με επιμήκυνση χρόνου και παροχές κινήτρων, αλλά και με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων που αποτελούν και το 60%.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου