Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Εθνική Αναλογιστική Αρχή: Κρίσιμη έκθεση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κατά παραγγελία της τρόϊκας



Έκθεση για την βιωσιμότητα τους ασφαλιστικού συστήματος καταρτίζει την παρούσα περίοδο η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η έκθεση έχει ζητηθεί από την τρόικα και αποβλέπει στην αξιολόγηση των μέτρων που λήφθηκαν με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προκαταρκτικά ευρήματα της Αρχής θα παρουσιασθούν στο δεκαήμερο 15-25 Νοεμβρίου στην τρόικα, η οποία και θα κρίνει εάν θα πρέπει να θεσμοθετηθούν νέα διορθωτικά μέτρα.

Το Μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι δεν πρέπει η συνολική δαπάνη για συντάξεις από το 2010 έως το 2060 να αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ, από περίπου 12% σήμερα. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή με την έκθεσή της θα αποτυπώσει μέσα από την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συστημάτων το εάν ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός ή όχι. Αν τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή θα υπάρξουν προσαρμογές στις παραμέτρους μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2011.
 
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή χρησιμοποιεί τα αναλογιστικά μοντέλα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, προσαρμοσμένα στις δημογραφικές και μακροοικονομικές παραδοχές. Η δε ανάλυση συμπληρώνεται από μια μη-αναλογιστική μέθοδο προσέγγισης της εξέλιξης των συνταξιοδοτικών δαπανών ως προς το τμήμα του συστήματος που δεν είναι ρητά μοντελοποιημένο. Η μεθοδολογία αυτή γίνεται αποδεκτή από τους τεχνοκράτες της τρόικας.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν το τελευταίο διάστημα κάνει επανειλημμένως ειδική μνεία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως έχουν βελτιώσει σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του.

Πηγή: To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου