Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οικονομική αστυνομία για εισφοροδιαφυγή και απάτες στα ασφαλιστικά ταμεία

Στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση οικονομικής αστυνομίας περιέρχονται και θέματα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συναλλαγές των υπηρεσιών υγείας προς αυτά .
 
Πρόκειται για το ελληνικό IRS, που συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, προωθείται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο δημιουργείται Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας και έχει σταλεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

 Συμφωνα με αυτό  θα έχει στην αρμοδιότητα του τους παρακάτω 12 ελεγκτικούς στόχους

 1. Παράνομη νομιμοποίηση εσόδων. Θα γίνονται έρευνες για ύποπτο πλουτισμό, αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, κινήσεις λογαριασμών.

2. Παράνομες συναλλαγές στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η στόχευση αφορά σε υποθέσεις απιστίας, απάτης, εκβίασης, καταδολίευσης δανειστών, πλαστογραφίας, τοκογλυφίας, υπεξαγωγής εγγράφων, δωροδοκίας, νόθευσης και παραβίασης του απορρήτου, παραβίασης της νομοθεσίας περί επιταγών και συναλλαγματικών.

3. Παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος.

 4. Παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος. Η υπηρεσία θα εντοπίζει τους δρόμους μεταφοράς και διακίνησης του μαύρου χρήματος, τις πηγές προέλευσής του και θα προχωρά σε δήμευση περιουσιών, όπου χρειάζεται.

 5. Η απόκρυψη φορολογικών στοιχείων.

 6. Το λαθρεμπόριο.

7. Κατάχρηση δημόσιας περιουσίας.

 8. Παραβάσεις που αφορούν στα Πρακτορεία ή άλλα τυχερά παιχνίδια και καζίνο. Στόχος αποτελεί ο παράνομος τζόγος με έμφαση κυρίως στο διαδίκτυο.

 9. Μη καταβολή προβλεπόμενων εισφορών από φυσικά και από νομικά πρόσωπα.

 10. Οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

 11. Μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς ή σε περιπτώσεις παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών.

 12. Παράνομες συνταγογραφήσεις καθώς και έκδοση «μαϊμού» γνωματεύσεων γιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου