Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικά φωτοβολταϊκά: Απόφαση που τα βγάζει εκτός αγοράς

Ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και προβλήματα σε χιλιάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταικών στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Πρόκειται για την απόφαση που απαγορεύει σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω στο οικόπεδο έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.

Ηλιοστάτες

Η ΠΑΣΥΦ υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές βγαίνουν εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η μεγάλη πλειονότητα των σταθερών βάσεων και των ηλιοστατών tracker, των συστημάτων που επιτρέπουν στα φωτοβολταϊκά να παρακολουθούν την πορεία του ήλιου, αυξάνοντας έτσι την απόδοση των πάνελ, που κατασκευάζονται από τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες είναι υψηλότερα των 2,5 μέτρων και δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν. Αντίθετα το κριτήριο αυτό «ταιριάζει γάντι» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης που πολιορκούν επίμονα την ελληνική αγορά, υποστηρίζει η ΠΑΣΥΦ στην ανακοίνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμενοι στην υπουργό δηλώνουν ότι η απόφαση για το ύψος των trackers ελήφθη προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στα γειτονικά οικόπεδα, καθώς η εγκατάσταση μπορεί να βρίσκεται σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου