Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ιδιωτικός πυλώνας εφάπαξ με ασφαλιστική εταιρία για τους εργαζόμενους της Alpha Bank

Πηγή: asfalisinet.gr

Στη δημιουργία ομαδικού ασφαλιστικού  προγράμματος  σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία ΑΧΑ Ασφαλιστική,  θα προχωρήσει η διοίκηση της Alpha Bank σε συμφωνία με το Σύλλογο Υπαλλήλων  της Τράπεζας.
 
Όπως αναφέρεται σε  ανακοίνωσή του συλλόγου η βαθιά οικονομική κρίση οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, η απόφαση αυτή, δίνει λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους νέους εργαζόμενους.

Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε συμφωνία  με την Τράπεζα με οικονομική συμμετοχή της, κατά ποσοστό ως και 3%, η  «δημιουργία ειδικού πυλώνα ασφάλισης θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων»

Βάσει των σχεδιασμών, από την 1-1-2011 δημιουργείται ειδικός πυλώνας για την παροχή εφάπαξ σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί και ασφαλισθεί για πρώτη φορά από την 1-1-1993 και μετά. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία ΑΧΑ.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Τράπεζα, τονίζει ότι ο εργαζόμενος θα έχει και την φοροαπαλλαγή η οποία ισχύσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τα ασφαλιστικά προϊόντα και εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

1 σχόλιο:

  1. ==Αποζημιώσεις Ν.2112/1920 και DAF(Deposit Administration Fund–Αποταμιευτικό πρόγραμμα για καταβολή εφάπαξ, με την αποχώρηση από την εργασία)
    =Εθελούσια με «απόλυση» και συνταξιοδότηση.

    ==«ΠΟΝΗΡΗ» ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
    =Ασφαλιστικές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια και τώρα, τροφοδοτούν-καταθέτουν μεγάλα ποσά, ως δήθεν «ασφάλιστρα», σε υπάρχοντα ή δημιουργούμενα επί τούτω ομαδικά ή ατομικά[Golden Boys] ασφαλιστήρια συμβόλαια DAF…και αμέσως μετά πληρώνουν μεγάλες «ασφαλιστικές αποζημιώσεις», χωρίς παρακράτηση και απόδοση κανενός απολύτως φόρου !!
    [Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις εκπίπτουν φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα τους, μέσω του λογαριασμού «ασφάλιστρα ομαδικών ασφαλίσεων», τα ποσά που καταθέτουν σταδιακά ή με εφάπαξ καταβολές στα DAF.]
    ==Δεδομένου ότι τα ποσά, πάνω από το ανώτατο κλιμάκιο αποζημίωσης του πίνακα του άρθ. 5 του νέου Ν. 3842/2010, για την αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, κλπ, αφορούν υψηλόμισθους….
    =Θα πρέπει:
    -Να υπαχθούν αθροιστικά, με τις λοιπές αποζημιώσεις Ν.2112/1920, κλπ, στην φορολογία με την κλίμακα του άρθ. 5 του άνω νόμου ή κατά περίπτωση[πρέπει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών] στις διατάξεις του Ν. 3863/10 άρθρ. 26 παρ. 2 , [ασφαλιστικό σύστημα(προγράμματα εθελουσίας εξόδου)], που παραπέμπει επίσης στον ίδιο ως άνω Ν. 3842/10 άρθ. 8 παρ. 14 εδ.9, [παροχές σε χρήμα (μπόνους) πέραν των τακτικών] και οι αποζημιώσεις των συμβολαίων DAF εγγυημένης ή μη παροχής ή εισφοράς, που καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο προσωπικό τους ή στο προσωπικό τρίτων επιχειρήσεων, συνδεομένων με τέτοια συμβόλαια.
    -Να απαλλαγούν της φορολογίας μόνον τα ποσά ασφαλιστικών αποζημιώσεων που αναλογούν στις καταβολές ασφαλίστρων των εργαζόμενων-με τις αναλογούσες σε αυτές αποδόσεις των επενδύσεών τους.
    Ομοίως οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που αναλογούν σε σταθερές περιοδικές δόσεις ασφάλιστρων του εργοδότη, όπως αυτές προβλέπονται από το αρχικό πρόγραμμα ασφάλισης-ομαδικό ασφαλιστήριο, που υποβάλλεται στην Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και δεν υπερβαίνουν ως προς το ύψος τους(%) τον Μ.Ο της «ασφαλιστικής πρακτικής» που ισχύει στην αγορά, για τα συμβόλαια αυτά.
    Τα ανωτέρω ισχύουν βέβαια μόνον εφόσον ο «Λογαριασμός Διαχειρίσεις Κεφαλαίου» δεν έχει εξαντληθεί.
    Σε αντίθετη περίπτωση ότι καταβάλλεται από την ασφαλιστική, αποτελεί «Εθελοντική Εισφορά» και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται διαχειριστικά, φορολογικά, και από απόψεως κοινωνικής ασφάλισης(εκτός μισθού αμοιβές).
    [Σε περίπτωση που υπερβολικές ή πέραν της «ασφαλιστικής πρακτικής» καταβολές ασφαλίστρων στα DAF χαρακτηρισθούν από το ΥΠ.ΟΙΚ. ως εκτός μισθού αμοιβές (συμπληρωματικός μισθός), να εξετάζουν οι ασφαλιστικοί φορείς εάν οφείλονται και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή