Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Λουκέτα ΣΔΟΕ σε εταιρείες που φοροδιαφεύγουν

Πηγή: Καθημερινή

Λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, αλλά και σε όσες εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος θα βάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης. 

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση από τούδε και στο εξής:

1. Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει δέκα αποδείξεις ή μία αξίας 500 ευρώ θα επιβάλλεται η ποινή του λουκέτου για 48 ώρες.

2. Θα αναστέλλεται η λειτουργία ακόμα και για ένα μήνα των καταστημάτων, γραφείων, εργοστασίων, αποθηκών και γενικότερα κάθε είδους επαγγλεματικής εγκατάστασης σε περίπτωση παρεμπόδισης του φορολογικού ελέγχου. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών η ποινή του λουκέτου θα αυξάνεται στους έξι μήνες.

3. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα μπορεί να επιβάλλει το μέτρο του κλεισίματος ακόμα και σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος. Οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν από τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών. 

Η απόφαση για την προσωρινή ή σε περίπτωση υποτροπής οριστική απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτελείται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την κοινοποίησή της. 

Η σφράγιση της επιχείρησης ενεργείται με τη χρήση των σφραγίδων του ΣΔΟΕ (του ελάσματος ή των δύο μεταλλικών πλακών) και με την τοποθέτηση δύο κλειδαριών ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Τα κλειδιά της μίας κλειδαριάς θα βρίσκονται στην κατοχή της υπηρεσίας και της άλλης στην κατοχή του νομικού προσώπου.

Η αποσφράγιση γίνεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που προέβησαν στη σφράγιση παρουσία εκπροσώπου του νομικού προσώπου και συντάσσεται σχετικό πρακτικό, το οποίο τηρείται στην υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου