Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την περαίωση

Πηγή: capital.gr

Βάφτισαν «αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων» την έλλειψη προσωπικού στις εφορίες όλης της χώρας, ώστε να αιτιολογήσουν τη νέα παράταση, που έδωσαν, στις προθεσμίες υπαγωγής στη νέα περαίωση. 

Όπως είχε αποκαλύψει το Capitaltax, ο μικρός αριθμός του προσωπικού στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας δεν επαρκεί για την υποδοχή των λανθασμένων σημειωμάτων και τη διαδικασία εκκαθάρισης μέσω των εφοριών. 

Έτσι, το υπουργείο οικονομικών, με προφανή στόχο να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του από τη ρύθμιση, ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν και όπως σας είχαμε άλλωστε ενημερώσει πρώτους – νέες προθεσμίες για όσους θέλουν να πουν το «Ναι» στη ρύθμιση. Πόσοι, όμως, είναι αυτοί, που το έχουν ήδη κάνει;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση. Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, το Δημόσιο είχε εισπράξει 560 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ενώ είχαν βεβαιωθεί συνολικά 1 δισεκατομμύριο ΕΥΡΩ. Μέχρι πότε, λοιπόν, παρατείνονται οι προθεσμίες;
 
Το οικονομικό επιτελείο φάνηκε ιδιαίτερα «γενναιόδωρο» και παρέτεινε τη γενική προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου, και συγκεκριμένα έως τις 28 Δεκεμβρίου. Η προθεσμία αυτή αφορά σε όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικά σημειώματα, που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την αποδοχή των εκκαθαριστικών, που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ.

Προσοχή ! Η προθεσμία για την έκδοση αυτών των εκκαθαριστικών από τις εφορίες είναι η 13η Δεκεμβρίου.

Όσοι θέλουν να υποβάλουν αίτηση επίλυσης των διαφορών σε εκκρεμείς υποθέσεις, έχουν προθεσμία μέχρι τις 17 του Δεκέμβρη.

Η ημερομηνία αυτή είναι καταληκτική και για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης λήψης ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών στοιχείων, καθώς και για την επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων, όταν η σχετική αίτηση υπεβλήθη μέχρι χθες, 29 Νοεμβρίου.

Όσοι δεν έχουν παραλάβει εκκαθαριστικό σημείωμα ή δεν έχει εκδοθεί καν για αυτούς το μαγικό χαρτάκι, αλλά επιθυμούν να πληρώσουν το χαράτσι της περαίωσης, μπορούν να το αιτηθούν σχετικά μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει όλο το βάρος στη νέα περαίωση και στους ελέγχους Φ.Π.Α., καθώς - με εγκύκλιό του - ζητά από τους ελεγκτές των εφοριών να μην εξετάζουν τα στοιχεία μιας επιχείρησης όταν κάνει έναρξη ή μεταβολή εργασιών, παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, και να ασχολούνται αποκλειστικά με τη ρύθμιση και τα έσοδα από το φόρο προστιθέμενης αξίας.
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου