Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Θωρακίζει την ασφαλιστική αγορά η οδηγία Solvency ΙΙ

Πηγή: Το Βήμα 
Την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου της οδηγίας Solvency ΙΙ είναι αυτές που ήδη θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει τις αδυναμίες τους και να είχαν δρομολογήσει τις διορθωτικές τους κινήσεις διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της Chartis Greece κ. Π. Κανελλόπουλος.
 
- Πού στοχεύει η οδηγία Solvency ΙΙ; 
  «Στόχος της είναι η θωράκιση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς από συστημικούς κραδασμούς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, πάντα προς όφελος του ασφαλισμένου.
Στο πλαίσιο αυτών οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να διαχειριστούν αποτελεσματικά όλα τα είδη κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένες (ασφαλιστικό, λειτουργικό κτλ.) σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και τακτικών αναφορών στις εποπτικές αρχές».

- Τι αλλαγές επιφέρει στον ασφαλιστικό
κλάδο;

«Θα πάρω ως παράδειγμα τον δεύτερο πυλώνα της οδηγίας που αναφέρεται στις ποιοτικές απαιτήσεις και στο σύστημα διακυβέρνησης, ο οποίος, αν και μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί λιγότερο από τον πρώτο που σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια, εμείς τον θεωρούμε εξίσου κρίσιμο. 
Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα είχε ίσως δώσει λιγότερη σημασία στο παρελθόν στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών (systems and controls) και η οδηγία έρχεται να επισπεύσει την ανάπτυξη των εσωτερικών αυτών διαδικασιών. Ενα σύγχρονο καθεστώς εποπτείας και ρύθμισης πρέπει να αναβαθμίζει τον ρόλο των πολιτικών διαχείρισης κινδύνων, καθώς και να περιλαμβάνει μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης με σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών οι οποίες δεν περιορίζονται στο ΔΣ της εταιρείας. Η νέα οδηγία κινείται στην κατεύθυνση αυτή». 
 
- Πόσο ασφαλείς είναι οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; 
 
  «Οι κινήσεις της ΕΠΕΙΑ δείχνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της αγοράς τόσο με κανονιστικές παρεμβάσεις όσο και με την προτροπή της προς τις εταιρείες για συμμετοχή στο QΙS 5, δηλαδή τη μελέτη ποσοτικών επιπτώσεων που στόχο έχει να εντοπίσει αν και κατά πόσον η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών θα χρειαζόταν ενίσχυση σε περίπτωση που εφάρμοζαν σήμερα τις απαιτήσεις τoυ Solvency ΙΙ. 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φροντίζουν να είναι ασφαλείς, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας, με το σκεπτικό ότι σκοπός της οδηγίας Solvency ΙΙ είναι να κατέχουν τόσα κεφάλαια όσα πραγματικά χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία τους. Θεωρούμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου είναι αυτές που ήδη θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει τις αδυναμίες τους και να είχαν δρομολογήσει τις διορθωτικές κινήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου