Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τράπεζες: Στο ρυθμό των stress tests

Πηγή: Ημερησία

Σε λιγότερο από δέκα μέρες θα πρέπει να υποδεχτεί η ΤτΕ τις έξι τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), προκειμένου να τους δώσει τα σενάρια προσομοίωσης των stress test στα οποία θα υποβληθούν και θα συνταχτούν σε συνεργασία με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται, ότι η ανακοίνωση της ΤτΕ ανέφερε ότι τα συμπεράσματα των τεστ κοπώσεως θα έχουν διεξαχθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Οι συναντήσεις των τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν στο κρίσιμο θέμα των μέτρων ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών και τα «πλαφόν» άντλησης κεφαλαίων που θα επιβάλει στον κλάδο κάθε χώρας.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διενέργεια νέων stress test για τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία θα εστιάσουν στο φλέγον ζήτημα της ρευστότητας και όχι στην κεφαλαιακή επάρκεια που ήταν τα σενάρια προσομοίωσης του Ιουλίου 2010. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την παρολίγο κατάρρευση της AngloIrish Bank η οποία πέντε μήνες πριν, είχε επιτυχώς περάσει τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως και μόλις ένα μήνα πριν, χρειάστηκαν περίπου 50 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της. 

Η διοχέτευση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εξαρτάται άμεσα από την ευρωστία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Ομως η ευρωστία του εγχώριου κλάδου είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν καταστεί δυνατή η επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές, γεγονός που διεθνείς αναλυτές κρίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει στο βαθμό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2011.

Αβεβαιότητα

Αβέβαιο παράλληλα παραμένει το πολιτικό και οικονομικό ευρωπαϊκό σκηνικό που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη σχέση της χώρας και των ελληνικών τραπεζών με τις αγορές. Ετσι, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται να μειωθεί. Αντίθετα, η αγωνία των τραπεζιτών αφορά σε ποιες αποφάσεις θα καταλήξει το Δ.Σ. της ΕΚΤ για τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. 

Η εκτίμηση των διοικήσεων των τραπεζών είναι ότι θα αποφασίσει να χαλαρώσει τα μέτρα και θα αυξήσει το άτυπο πλαφόν και για τις ελληνικές τράπεζες, «επιτρέποντας» τη χρησιμοποίηση του νέου πακέτου των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, και τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών, κ.λπ., στα οποία προχωρούν οι τράπεζες. 

Η εκτίμηση αυτή, έρχεται από τις επιπλέον ανισορροπίες και κινδύνους που δημιουργεί η ένταξη της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ισπανία να δανειστεί, την Ιταλία να δανείζεται με αυξημένο spread κατά 28 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων και των CDS της να έχουν μπει σε αδιάκοπη τροχιά ανόδου.

ΟμόλογαΟι τριγμοί στα ελληνικά ομόλογα και η αύξηση του spread των 10ετών ΟΕΔ στις 939 μονάδες βάσης, φέρνει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τις ελληνικές τράπεζες. Η αύξηση του spread, αποτυπώνει την ανησυχία των αγορών στο ενδεχόμενο τα νέα ομόλογα που θα περιέχουν ρήτρα haircut σε περίπτωση διάσωσης της εκδότριας χώρας να εφαρμοστεί από την αρχή του 2011. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν το τρέχον διάστημα έχει συντάξει ένα σχέδιο συμφώνου ρευστότητας, που οφείλει να υπογράφει κάθε τράπεζα που προτίθεται να χρησιμοποιήσει το νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, «η Τράπεζα συνομολογεί με το ελληνικό δημόσιο ότι θα διενεργηθούν όλες οι δυνατές ενέργειες, ώστε να διοχετευτεί μέσω δανείων ή/και λοιπών πιστώσεων επαρκής ρευστότητα στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, ιδίως μέσω της επιχειρηματικής και της στεγαστικής πίστης», αναφέρεται στο σύμφωνο ρευστότητας. Ωστόσο, στο ίδιο σύμφωνο, τονίζεται σαφώς ότι η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά, μόνο εφόσον έχουν καλυφθεί:

1. Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ προς το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην κατάσταση ρευστότητας της τράπεζας, αλλά και την εκάστοτε αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ.

2. Οι απαιτήσεις της ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην κατάσταση ρευστότητας της τράπεζας για εποπτικούς σκοπούς.

3. Η εκτίμηση της ΤτΕ για τις ανάγκες ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με την εσωτερική πολιτική του αναφορικά με τη διαχείριση των πάσης φύσεως κινδύνων στους οποίους εκτίθεται και ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ρευστότητας καθώς και την προσαρμογή των αναγκών αυτών σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου