Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ασφαλιστικές: Μείωση κερδοφορίας το 2010

Πηγή: Hμερησία
 
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η κερδοφορία θα είναι μειωμένη συνολικά κατά 30%-40% από τα αντίστοιχα περυσινά αποτελέσματα

Η χρονιά που τελειώνει (2010) αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αυξημένες ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και τα αποτελέσματα επενδύσεων θα είναι πολύ χειρότερα απ’ αυτά του 2009 εξαιτίας της καθίζησης ελληνικών μετοχών και ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, την Έκτακτη Εισφορά, τις εξαγορές ασφαλιστικών συμβολαίων Ζωής, την αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και την άνοδο των τιμολογίων στο νοσοκομειακό κλάδο. 

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η κερδοφορία που θα παρουσιάσει το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα θα είναι μειωμένη συνολικά κατά 30%-40% από τα αντίστοιχα περυσινά αποτελέσματα. 

Η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν οι leaders του κλάδου στην απεικόνιση των υπο-αξιών μετοχών και ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και την επίδραση της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών. 

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει μερίδιο αγοράς περίπου 25% έχει θέσει ως στόχο την είσοδο και παραμονή σε κερδοφόρο ανάπτυξη και μείωση του λειτουργικού κόστους. Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση αυξημένης κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλών περιθωρίων φερεγγυότητας. 

Το ερώτημα είναι εάν η εταιρεία περάσει το σύνολο των ομολόγων και μετοχών στα χαρτοφυλάκια «διακράτησης» (hold to maturity) και έτσι εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που έδωσε η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για αποτίμηση μετοχών και ομολόγων σε τιμές κτήσης. 

Η Interamerican που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο με μερίδιο αγοράς περίπου 15%, αν και κινείται ανοδικά με μέσο όρο ανάπτυξης της τάξης άνω του 10% στους δύο κλάδους (Ζωής, Γενικών) αναγκάζεται λόγω Eureko να καταγράψει τις υποαξίες από μετοχές και ελληνικά ομόλογα στα αποτελέσματα χρήσης και να μη μειώσει τα ίδια της κεφάλαια ενόψει των Solvency II. 

Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια φερεγγυότητας της Interamerican για τo 2010 εκτιμάται από την εταιρεία ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα 170%-180% επί των ιδίων κεφαλαίων. 

Οι ξένες πολυεθνικές όπως, για παράδειγμα, η Allianz, η Chartis (πρώην AIG), η Alico, η ΑΧΑ, η Groupama, η Victoria, η Generali φαίνονται οι μεγάλες κερδισμένες του 2010 σε επίπεδα παραγωγής, αφού αυξάνουν τα μερίδια αγοράς τους, αλλά αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι η επίδραση της Έκτακτης Εισφοράς στα κέρδη τους.

Αναζητούν λύση 

Η πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια 5 ελληνικών καλών μικρο-μεσαίων εταιρειών να σχηματίσουν μία μεγάλη εταιρεία κάτω από την «μπαγκέτα» του Μιλτιάδη Νεκτάριου, δείχνει ότι οι μικρές εταιρείες αναζητούν την «ισχύ εν τη ενώσει» και ευρύτερα δίκτυα διανομής. 

Οι εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 6 του νόμου του 2008 αναζητούν τη λύση είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε ακόμη και με στρατηγικές συμμαχίες.

Γ. Κώτσαλος: Ισότιμοι φορείς ασφάλισης

Αφορμή προβληματισμού για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στο ραγδαία εξελισσόμενο ασφαλιστικό περιβάλλον και στη φθίνουσα πορεία της κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε η ομιλία του Γιώργου Κώτσαλου, προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά το πρόσφατο συνέδριο του Economist για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. 

Οπως τόνισε ο κ. Κώτσαλος, οι μεταβολές στο δημογραφικό, στη διαχείριση των δημοσιονομικών και στην εργασία κατευθύνουν αναπότρεπτα το συνταξιοδοτικό από την αναδιανομή στην κεφαλαιοποίηση. 

Εχοντας πρόσφατη την εμπειρία από τη σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους εργαζομένους της Interamerican, ο κ. Κώτσαλος επισήμανε τις δυσκολίες σύστασης ΤΕΑ βάσει του νόμου 3029/2002 και τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας Ανοιχτών Ταμείων με συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών, θέτοντας το ερώτημα αν υφίσταται ενδεχόμενο να μειωθεί η εισφορά στην κοινωνική ασφάλιση και να μεταφερθεί στην επαγγελματική ασφάλιση. 
 
Αυτό το οποίο ζητείται από την ασφαλιστική αγορά και μπορεί να εκτονώσει το ασφαλιστικό πρόβλημα για το κράτος προσφέροντας διέξοδο, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, είναι η πλήρης αναγνώριση των ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα στις ομαδικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις (κλάδος 7) ως ισότιμων φορέων ασφάλισης, στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν και τα ΤΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου