Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Παύση πληρωμών από το Επικουρικό των ασφαλιστικών το 2011

Πηγή: Καθημερινή

Σε αναστολή πληρωμών για το 2011 προχωράει το Επικουρικό Κεφάλαιο, μεταθέτοντας ουσιαστικά τον κύριο όγκο των υποχρεώσεών του για το 2012.

Η αδυναμία του Επικουρικού Κεφαλαίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ελλειμμάτων που έχει κληροδοτήσει η πολιτική εξυγίανσης της αγοράς και το μαζικό κύμα ανακλήσεων εταιρειών τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Επικουρικό είναι ο φορέας που αναλαμβάνει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις που αφήνουν πίσω τους οι ασφαλιστικές εταιρείες που κλείνουν, αλλά και εκείνες που δημιουργούνται ένα μήνα μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Το έλλειμμα του φορέα υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η προσπάθεια προσφυγής σε δανεισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών δεν φαίνεται να αποδίδει εάν δεν συνδυαστεί με μια σειρά μέτρων εξυγίανσης.

Η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου έχει αποστείλει επιστολές τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και προς το υπουργείο Οικονομικών, μέσω των οποίων ζητεί τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντικειμενικοποίηση των ζημιών που καταβάλλονται για ψυχική οδύνη, αλλά και για τον καθορισμό πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων. 

Ως πλαφόν προτείνεται να τεθούν τα 100.000 ευρώ, όριο που είναι συμβατό με τη γενικότερη φιλοσοφία και πρακτική των Εγγυητικών Μηχανισμών, που δεν αποζημιώνουν για το σύνολο της απαίτησης που εγείρει ο ασφαλισμένος, αλλά μένει να στοιχειοθετηθεί το κατά πόσο αυτό μπορεί να ισχύσει και για αξιώσεις που εγείρουν τρίτοι λόγω αστικής ευθύνης.

Η ανάγκη καθορισμού πλαφόν στοιχειοθετείται πάντως από τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος προέρχεται από ζημιές άνω των 100.000. Τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία μετά και το μπαράζ ανακλήσεων επτά εταιρειών, την τελευταία διετία (EOS, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Σκούρτης και Commercial Value) ανεβάζουν τις εκκρεμείς ζημίες που έχει αναλάβει το Επικουρικό στις 145.000 περιπτώσεις, το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το κόστος ενός πολύ μικρού πλήθους εκκρεμών ζημιών, που αριθμεί μόλις 1.560 περιπτώσεις, ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό του κόστους των εκκρεμών ζημιών. Πρόκειται κυρίως για ζημίες με βαριές σωματικές βλάβες, τα θύματα των οποίων εγείρουν υψηλές αποζημιώσεις.

Συνδυαστική λύση για τον περιορισμό του κόστους των αποζημιώσεων αποτελεί η πρόταση για αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, μια πρακτική που ισχύει ήδη σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία δεν υπάρχει η έννοια της ψυχικής οδύνης.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εισφορά που επιβαρύνει τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο 5% και επιβαρύνει ισομερώς τους ασφαλισμένους και τις ασφαλιστικές εταιρείες και υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενα μέρος των εσόδων προέρχεται επίσης από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που έρχονται στην κατοχή του, διαδικασία ωστόσο που είναι χρονοβόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου