Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ανακατατάξεις έρχονται το 2011 στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο

Πηγή:Καθημερινή
 
Ανατροπές αναμένονται το νέο έτος στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η ραγδαία μεταβολή των συνθηκών το 2010 επιβάλλει την άμεση προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. 

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αβεβαιότητα για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης και η υιοθέτηση αυστηρότερων εποπτικών απαιτήσεων καθιστούν την τραπεζική μια πολύ δύσκολη και απαιτητική υπόθεση και δεν αφήνουν περιθώρια για τη διατήρηση της έως τώρα πορείας. 

Η σοβαρότερη εστία πίεσης για το σύστημα, η ρευστότητα, βρίσκεται πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου των διοικήσεων και η λύση εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία των οικονομικών της χώρας. Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι μικρού μεγέθους τράπεζες. 

Η κάθετη πτώση των τραπεζικών εργασιών σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των καθυστερήσεων ψαλιδίζει την κεφαλαιακή επάρκεια και καθιστά απαραίτητη την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. 

Ομως η οικονομική αποδυνάμωση των μετόχων τους, αναπόδραστη επίπτωση της κρίσης, και το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον για τον κλάδο δημιουργούν αμφιβολίες για τις δυνατότητες των μετόχων να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια. Επιπρόσθετα οι μικρού μεγέθους τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσχέρειες στη διαχείριση της ρευστότητας, καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα και τις δυνατότητες των μεγάλων τραπεζών. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση οι μικρού μεγέθους τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αμυντικές κινήσεις ώστε να ενισχυθούν, να κερδίσουν χρόνο και να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον. 

Προβλέπουν ότι είτε θα προσδεθούν στο άρμα μεγαλύτερων τραπεζών είτε θα επιδιώξουν να επιτύχουν μεγαλύτερο μέγεθος μέσω μεταξύ μικρών τραπεζών συγχωνεύσεων. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας οι μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες ελέγχουν περίπου το 30% της αγοράς.

Τις ισχυρές πιέσεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα στην οικονομία και η κρίση ρευστότητας δέχονται και οι μεγάλες τράπεζες. 

Ωστόσο, οι μεγάλου μεγέθους τράπεζες βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. Καταρχήν διαθέτουν τεχνολογικές και διοικητικές υποδομές αλλά και το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, συνδυασμός που τους παρέχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών και ευελιξία στη διαχείριση κρίσεων. 

Λόγω μεγέθους έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις των προηγουμένων ετών -κυρίως για την επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη- παρέχουν ένα σημαντικό απόθεμα, ένα πρόσθετο «λίπος», που μπορεί να αξιοποιηθεί αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες τράπεζες προχώρησαν γρήγορα στην κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. 

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, ενώ προχωρά στη διάθεση του 20% της Finansbank. Η Eurobank προχώρησε στην έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση με την απορρόφηση της επενδυτικής εταιρείας Δίας, ενώ σύντομα θα ολοκληρώσει την πώληση της θυγατρικής της Polbank στην Πολωνία. 

Η Alpha Bank προχώρησε από πολύ νωρίς -στο τέλος του 2009- σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία συνολικά θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Η πρόνοια των διοικήσεων των μεγάλων τραπεζών για την έγκαιρη θωράκιση των ισολογισμών δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουν «εξασφαλιστεί» για το 2011. Οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους δεν έχουν προηγούμενο -με σημαντικότερη τη ρευστότητα και την εξάρτηση από την ΕΚΤ- και η έκβαση της δημοσιονομικής προσπάθειας θα κρίνει τη μελλοντική δομή του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου