Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού

Πηγή: Καθημερινή

Δραματικές κοινωνικές συνέπειες είχε η οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια του έτους που περνά, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) για το 2010. 

Οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του Οργανισμού κατέγραψαν σημαντική αύξηση των απόρων που απευθύνονται σ’ αυτόν για βοήθεια και πολλαπλασιασμό των αστέγων, λόγω χρεών και ανεργίας. 

Μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας διαπιστώθηκε μεταξύ των Ελλήνων σε σχέση με τους μετανάστες, οι οποίοι επίσης πλήττονται σημαντικά. Παράλληλα, υπολογίσιμες ήταν οι περιπτώσεις ανδρών που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών, καταδικάζοντας τες στην ανέχεια.

Φέτος οι κοινωνικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού εξυπηρέτησαν πανελλαδικά 9.337 άτομα έναντι 8.337 το 2009. Οσον αφορά την Αθήνα εξυπηρετήθηκαν 1.523 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με την περυσινή χρονιά (1.020). Παράλληλα ενώ το 2009 οι Ελληνες που ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του ήταν 450, φέτος έφτασαν τους 792, ξεπερνώντας το αντίστοιχο αριθμό των μεταναστών (731 άτομα έναντι 570 το 2009). Σύμφωνα με την κ. Δώρα Παπαδοπούλου, τομεάρχη κοινωνικής πρόνοιας του Ε.Σ., η κρίση προκάλεσε ραγδαία ανατροπή στην οικονομική κατάσταση και τον τρόπο διαβίωσης πολλών οικογενειών, με τον έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους. 

Αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός αστέγων λόγω ανεργίας και δανείων στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αύξηση ανέργων άνω των 45 ετών, αλλά και ηλικιωμένων που ζουν σε ανέχεια. «Παρατηρούμε αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών, όπου ο πατέρας έχει εγκαταλείψει το σπίτι με αποτέλεσμα η μητέρα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», περιγράφει η Παπαδοπούλου.

Αλλοδαποί

Αύξηση στα ποσοστά φτώχειας και έλλειψης στέγης παρατηρείται και στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό τους Αλβανούς λόγω της κρίσης στην οικοδομή. «Είχαμε φέτος πολύ περισσότερους Αλβανούς στις υπηρεσίες μας, οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν μεροκάματα στις οικοδομές και την καθαριότητα», εξηγεί η Παπαδοπούλου. 

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και γυναίκες γύρω στα 50, από τη Βουλγαρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που απασχολούνται ως οικιακές βοηθοί σε σπίτια, τροφοί, αποκλειστικές νοσοκόμες κ.λπ. Πολλές από αυτές τις γυναίκες, που μένουν σε φτηνά ξενοδοχεία του κέντρου, αδυνατούν πλέον να βρουν δουλειά και αναγκάζονται να καταφύγουν σε ενορίες και ΜΚΟ για να σιτιστούν, επισημαίνει η ίδια.

Την ώρα που κλείνει το 2010 πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μια τεράστια κοινωνική κρίση που θα ξεσπάσει τους επόμενους μήνες σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί και δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου