Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νέες διαδικασίες στην απόδοση ασφαλίστρων επιβάλλει νέος νόμος

Πηγή: insurancedaily.gr

Νέες διαδικασίες τίθενται σε ισχύ στον τρόπο απόδοσης των ασφαλίστρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.3842/2010, για ασφαλιστήρια που θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μεταγενέστερα.

Συγκεκριμένα: Αν ο λήπτης της ασφάλισης είναι επιτηδευματίας και τα μικτά ασφάλιστρα του ξεπερνούν το ποσό των 3.000 ευρώ ή αν ο λήπτης ασφάλισης είναι ιδιώτης και τα μικτά ασφάλιστρά του ξεπερνούν το ποσό των 1.500 ευρώ, δεν μπορούν να εξοφλούνται από τους διαμεσολαβητές, ούτε μέσω της καταβολής μετρητών, και η εξόφλησή τους μπορεί να διενεργηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον λήπτη της ασφάλισης, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Με μεταφορά του ποσού των ασφαλίστρων από τραπεζικό λογαριασμό του λήπτη της ασφάλισης σε τραπεζικό λογαριασμό της εκάστοτε εταιρείας. Διευκρινίζεται ότι εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης είναι επιτηδευματίας, δεν επιτρέπεται η κατάθεση του ποσού, αλλά επιβάλλεται η διακίνηση δύο τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, δηλαδή αυτών του λήπτη της ασφάλισης και της ασφαλιστικής εταιρείας ως ανωτέρω.

Μέσω εκδόσεως επιταγής, από τον λήπτη της ασφάλισης, σε διαταγή της εταιρείας.

Μέσω κατάθεσης του ποσού των ασφαλίστρων στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης είναι ιδιώτης και όχι επιτηδευματίας.

2. Ασφάλιστρα που δεν αντιστοιχούν σε ασφαλιστήρια και πρόσθετες πράξεις που εκδόθηκαν οποτεδήποτε και δεν εμπίπτουν στην ως άνω παράγραφο, από την 1η Φεβρουαρίου 2011, θα αποδίδονται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Εξόφληση πινακίου παραγωγής (ενεργηθεισών ασφαλειών)

Σύμφωνα με τον τρόπο αυτό, οι συνεργάτες θα υποχρεούνται να αποδίδουν πλέον στην εταιρεία το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων που εγγράφουν σε κάθε ημερολογιακό μήνα, μέχρι και την 25η μέρα του αμέσως επόμενου μήνα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης των αντίστοιχων προμηθειών τους, τις οποίες θα λαμβάνουν με επιταγή της εταιρείας, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του αμέσως επόμενου μήνα από το μήνα είσπραξης των ασφαλίστρων, μέσω μετρητών ή εξόφλησης επιταγής.

Τμηματική καταβολή με ονομαστικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον τρόπο αυτό, οι Συνεργάτες πρέπει να αποδίδουν πλέον στην εταιρεία:

Το 50% τουλάχιστον των μικτών ασφαλίστρων που εγγράφουν σε κάθε μήνα, το αργότερο μέχρι και τη 25η μέρα του αμέσως επόμενου μήνα.

Το σύνολο των μικτών ασφαλίστρων που εγγράφουν σε κάθε μήνα, το αργότερο μέχρι και την 25η ημέρα του αμέσως επόμενου μήνα.

Εγγύηση απόδοσης ασφαλίστρων

Ο μέγιστος χρόνος απόδοσης των ασφαλίστρων εκ μέρους των διαμεσολαβητών- συνεργατών στην εταιρεία, μέσω της παράδοσης ισόποσων επιταγών προς εγγύηση, μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 από 4 σε 2 μήνες. Διευκρινίζεται ότι: η τροποποίηση αυτή αφορά απόδοση ασφαλίστρων που αντιστοιχούν σε ασφαλιστήρια και πρόσθετες πράξεις, με έκδοση την 1η Ιανουαρίου 2011 και μεταγενέστερα.

Για τους διαμεσολαβούντες οι οποίοι μέχρι και την 31/10/2011 εγγυόντουσαν την απόδοση των ασφαλίστρων τους στην εταιρία μας με επιταγές άνω των 2 μηνών, θα ισχύσει μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι και την 31/12/2011, εντός του οποίου θα μπορούν να εγγυώνται την απόδοση των ασφαλίστρων τους με επιταγές έως και 3 μηνών.

Εισπρακτικό Δικαίωμα

Για κάθε είσπραξη που θα διενεργείται από την 1η Φεβρουαρίου 2011 και μετέπειτα, θα παρέχεται εισπρακτικό δικαίωμα ως εξής:

4% για ασφαλιστήρια και πρόσθετες πράξεις, τα ασφάλιστρα των οποίων αποδίδονται (ή επιστρέφονται) από την ημερομηνία έκδοσής τους και μέχρι την 25η μέρα του αμέσως επόμενου μήνα.

3% για ασφαλιστήρια και πρόσθετες πράξεις, τα ασφάλιστρα των οποίων αποδίδονται (ή επιστρέφονται) μέχρι και την 25η μέρα του δεύτερου συνεχόμενου μήνα, από το μήνα έκδοσής τους.

Εκδόσεις Ασφαλιστηρίων

Ακόμη, από την 1η Φεβρουαρίου 2011 θα επισπευτεί σημαντικά η διαδικασία αποστολής των ανανεώσεων ασφαλιστηρίων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση και για κάθε μήνα, θα βρίσκονται στη διάθεση των συνεργατών, εντός του πρώτου δεκαημέρου του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Εξάμηνα ασφαλιστήρια θα εκδίδονται μόνο εφόσον τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στην εξάμηνη διάρκεια θα είναι τουλάχιστον 125 ευρώ.

Στον κλάδο αυτοκινήτων:

Δεν θα εκδίδονται ασφαλιστήρια με τρίμηνη ανανέωση.

Δεν θα εκδίδονται μη ανανεούμενα ασφαλιστήρια, παρά μόνο με την εκτ ων προτέρων τήρηση της διαδικασίας Στ. 6 της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Δεν θα είναι εφικτή η «αντικατάσταση οχήματος», η «αλλαγή λήπτη Ασφάλισης» και η «αλλαγή ασφαλισμένων προσώπων», με έκδοση πρόσθετης αξίας, σε ισχύον ασφαλιστήριο, αλλά ούτε και με τη διαδικασία ακύρωσης και επανέκδοσης του ασφαλιστηρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές θα είναι αναγκαία η ακύρωση του ασφαλιστηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και η έκδοση νέου.

Επί των ασφαλιστηρίων θα αναγράφονται μόνο τα στοιχεία του λήπτη της ασφάλισης και των ιδιοκτητών του οχήματος, που αναγράφονται επί της άδειας κυκλοφορίας του.

Στους εκτός αυτοκινήτων κλάδους

Τα ελάχιστα μικτά ασφάλιστρα ανά ασφαλιστήριο θα ανέρχονται στο ποσό των 50 ευρώ.

Θα παρακρατείται το ποσό των 50 ευρώ σε περίπτωση ακύρωσης νέου ασφαλιστηρίου.

Τρίμηνα ασφαλιστήρια θα εκδίδονται μόνο εφόσον τα ασφάλιστρα θα είναι τουλάχιστον 1250 ευρώ.

Ακυρώσεις Ασφαλιστηρίων

Από την 1η Φεβρουαρίου 2011 τίθενται σε ισχύ τα εξής:

Λόγοι ακύρωσης ασφαλιστηρίων:

Η ακύρωση ασφαλιστηρίων αυτοκινήτων θα είναι εφικτή αποκλειστικά λόγω α)με πληρωμής και παραλαβής τους και β)καταγγελίας εκ μέρους του ασφαλισμένου, γ) οριστικής διαγραφής του ασφαλισμένου οχήματος και δ) πώλησης του ασφαλισμένου οχήματος.

Η ακύρωση σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους θα είναι πλέον εφικτή μόνο λόγω α) μη πληρωμής και παραλαβής τους και β) καταγγελίας εκ μέρους του ασφαλισμένου, εξαιτίας εξάλλειψης του κινδύνου.

Η ακύρωση ασφαλιστηρίων λόγω μη πληρωμής και παραλαβής τους, θα είναι εφικτή αποκλειστικά και μόνο εφόσον όλα τα πρωτότυπα αυτών παραλαμβάνονται από την εταιρεία αυστηρά εντός 45 ημερών, από την ημέρα έναρξης της ασφάλισης ή έκδοσης του ασφαλιστηρίου. Αν η εταιρεία λάβει το ασφαλιστήριο για ακύρωση σε ημερομηνία μεταγενέστερη των 45 ημερών, το ασφαλιστήριο δεν ακυρώνεται και επιστρέφεται στον διαμεσολαβητή, καθότι η ακύρωση μπορεί να γίνει πλέον μόνο λόγω καταγγελίας εκ μέρους του ασφαλισμένου.

1 σχόλιο:

  1. Βρε παιδιά τι γράφετε εδώ? Αυτός δεν είναι νόμος, είναι η εγκύκλιος της ΕΘΝΙΚΗΣ. Προσοχή μην παραπληροφορείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή