Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μήλον της Εριδος οι καταθέσεις για τράπεζες, Δημόσιο

Πηγή: Καθημερινή 
Πιεστικό για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος προοιωνίζεται το πρώτο εξάμηνο του 2011, με το Δημόσιο να αναδεικνύεται σε βασικό αντίπαλο των τραπεζών στην προσπάθειά τους για συγκράτηση των καταθέσεων.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις που κλήθηκαν να καλύψουν στο τέλος του χρόνου έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να αναλάβουν εντός του 2011, θα πριονίσουν περαιτέρω τα αποθέματα ρευστότητας, που προσγειώθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου στα 211,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των καταθέσεων το τελευταίο δίμηνο του 2010, είχε η άντληση ρευστού για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, την καταβολή του ΕΤΑΚ και την περαίωση. Αντίστοιχα, η δυνατότητα αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών φθίνει σταθερά μέσα από τη μείωση των εισοδημάτων και του δώρου του Χριστουγέννων που παραδοσιακά λειτουργούσε ως τονωτική ένεση στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Περαιτέρω απειλή για τη ρευστότητα αποτελεί η προοπτική μιας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, αλλά και η νέα τιμολόγηση που θα εφαρμόσει από την αρχή Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και το ευρωσύστημα σε συνδυασμό με το τελευταίο πακέτο των 25 δισ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση, αποτελεί τη σημαντικότερη και ίσως τη μοναδική εγγύηση για τη διατήρηση της ρευστότητας, τα δεδομένα είναι τόσο ασφυκτικά, με συνέπεια να έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την έγκριση ενός νέου πακέτου το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων συγκρατήθηκαν στο επίπεδο του 3% - 4% για τις τρίμηνες διάρκειες, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών έχει εκτονωθεί. Με τον πληθωρισμό ωστόσο να διαμορφώνεται σταθερά πάνω από το 5%, οι αποδόσεις είναι αρνητικές και η αγοραστική δύναμη του χρήματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Η προσπάθεια των τραπεζών να προσελκύσουν χρήματα για μεγαλύτερες διάρκειες προσκρούει στη γενικότερη αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των προθεσμιακών καταθέσεων να συνεχίζει να ανακυκλώνεται σε μικρές διάρκειες. Το 2011, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και οι τράπεζες θα επανασχεδιάσουν την πολιτική τους μέσα από συνδυαστικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για τους αποταμιευτές.

Προθεσμιακές καταθέσεις σε συνδυασμό με ασφαλιστικά προϊόντα, ομόλογα ή ακόμη και αμοιβαία κεφάλαια, θα επιστρατευθούν σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την απομείωση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Τα επιτόκια θα επιχειρηθεί να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα, χωρίς τις εξάρσεις του έντονου ανταγωνισμού, αφού οι τράπεζες παραδέχονται ότι «όλοι βράζουν πια στο ίδιο καζάνι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου