Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ραγδαίες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά


Στο «κόκκινο» βρίσκονται 10 ασφαλιστικές εταιρείες, με μία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου να είναι πιθανόν να βάλει σύντομα λουκέτο, ενώ πριν από ένα μήνα «έσκασε» στην αγορά και το κανόνι της VDV Leben International.

Η κατάσταση στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει η οδηγία Solvency ΙΙ -τίθεται σε ισχύ το 2012- αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη στον ασφαλιστικό κλάδο.

ΑΣΠΙΣ: Νέα κλήτευση για τον Παύλο Ψωμιάδη

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη πορίσματος του ΣΔΟΕ για την αφαίρεση χρημάτων από την προσωπική εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ, που μόνο για το έτος 2009 -σύμφωνα με λογιστικές καταστάσεις που βρίσκονται στη διάθεση του ΣΚΑΪ - ανέρχονται σε 41,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Αθηνών που αναμένεται να προχωρήσει στη κλήτευση, ως υπόπτων, του κ. Ψωμιάδη και των άλλων στελεχών της προσωπικής του εταιρείας.

Αποτελέσματα ενημέρωσης από τον επόπτη κ. Παντελίδη και συνεργάτες


O Όμιλος Ασφαλισμένων Ασπίς ανάρτησε στο ιστολόγιο του αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του κ. Παντελίδη, επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής των Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί μας ασφαλισμένοι,

Παρακαλούμε αρχικά όλους όπως διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Βήματα για ξεκαθάρισμα

- Είναι θέμα ημερών για να ταραχθούν εκ νέου τα λιμνάζοντα ύδατα της ασφαλιστικής αγοράς

- Και πάλι την «πέτρα» θα την πετάξει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης που οι πληροφορίες τη φέρουν να εστιάζει σε εταιρεία

- Αποθεματικά, τοποθετήσεις κεφαλαίων σε ακίνητα και χρεόγραφα και άλλα στοιχεία της προβληματίζουν την Εποπτική Αρχή

Οι ανατροπές του Κώδικα δεοντολογίας

Ιδιαίτερα αυστηρές ποινές προβλέπει το σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας των φορέων της αγοράς που δημοσίευσε προς διαβούλευση η ΕπΕΙΑ

Αυστηρές ποινές για τις εταιρείες αλλά και το δίκτυο πώλησης, προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Φορέων της Ασφαλιστικής Αγοράς, που δημοσίευσε για διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. 

Ο Κώδικας θέτει αυστηρούς κανόνες στον τρόπο άσκησης της ασφαλιστικής δραστηριότητας, απαγορεύοντας στο δίκτυο πωλήσεων τη μεταφορά ασφαλιστηρίων από μία εταιρεία σε άλλη, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του πελάτη.

ΣΔΟΕ: 41,5 εκατ. ευρώ «αφαίρεσε» από την Ασπίς Κάπιταλ ο Ψωμιάδης

Μετά από τη σύνταξη πορίσματος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για το θέμα της Ασπίς, ο Παύλος Ψωμιάδης αναμένεται να κληθεί ξανά από την εισαγγελία ως ύποπτος για την αφαίρεση 41,5 εκατομμυρίων ευρώ από την προσωπική του εταιρεία.  

Σύμφωνα με λογιστικές καταστάσεις που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, ο Π. Ψωμιάδης φαίνεται πως καταχράστηκε από την Ασπίς Κάπιταλ 41,5 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2009

Τράπεζες: Κερδίζουν έδαφος τα ασφαλιστικά προγράμματα

Αύξηση ζήτησης παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά προγράμματα για συνταξιοδότηση που προσφέρουν οι τράπεζες καθώς έχει ενταθεί το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζόμενων με την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου για το ασφαλιστικό. Τα προγράμματα εγγυώνται επιστροφή κεφαλαίου ή μηνιαία ισόβια σύνταξη

Οι εργαζόμενοι προτιμούν τα ιδιωτικά προγράμματα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, μέσω των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών τους ή συνεργαζόμενων. Προτιμούν να γνωρίζουν από το κάθε πρόγραμμα το ακριβές κεφάλαιο που θα τους επιστραφεί ανάλογα με τα χρόνια που έχουν δεσμευτεί, ή το ποσό που θα αντιστοιχεί ως μηνιαία, εγγυημένη, ισόβια σύνταξη.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προσφέρουν τέτοια προγράμματα και εγγυώνται συγκεκριμένα ποσά για το μέλλον. 

Εξετάσεις υποψήφιων διαμεσολαβητών στις 20 Νοεμβρίου

Στις 11,00 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις της 20ης Νοεμβρίου 2010 για τους υποψήφιους ασφαλιστικούς συμβούλους και στις 14:00 για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών
 
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα:
(μεσίτες, πράκτορες, συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων).

ΟΛΠ: Διαγωνισμός για την κάλυψη γενικής αστικής και εργοδοτικής ευθύνης

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διενεργεί δημόσιο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά για την ασφαλιστική κάλυψη γενικής αστικής και εργοδοτικής ευθύνης του ΟΛΠ ΑΕ για ένα έτος , με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο έτη,  με αριθμό διακήρυξης 11/2010.

Προϋπολογισμός: 100.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Γλώσσα: Ελληνική

Ανοιχτός Διαγωνισμός για την κάλυψη περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διενεργεί δημόσιο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά για την ασφαλιστική κάλυψη των περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ ΑΕ για ένα έτος , με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο έτη,  με αριθμό διακήρυξης 12/2010.

Προϋπολογισμός: 300.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Γλώσσα: Ελληνική

ΟΑΕΕ: Κίνητρα για καταβολή εισφορών με «πάγωμα» των αυξήσεων για μια τριετία

'Eνω οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οφείλουν Εισφορές άνω των 5 ετών, όπως αναφέρε ο πρόεδρος του ταμείου κ. Γερ. Βουδούρη, το ταμείο ετοιμάζει κίνητρα για τους συνεπείς ασφαλισμένους .
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γερ. Βουδούρης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) θα υπάρξει επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με «πάγωμα» των εισφορών τους για τρία χρόνια.

Η Πειραιώς εξετάζει αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ

Σε κεφαλαιακή θωράκιση μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ή ειδικών ομολογιακών εκδόσεων μετατρέψιμων σε μετοχές προσανατολίζονται οι τράπεζες. Μετά την Εθνική Τράπεζα, τη σκυτάλη φαίνεται πως παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση προσανατολίζεται στο να συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει την έκδοση νέων μετοχών σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τιμής. 

Περαίωση: αγώνας δρόμου για την είσπραξη 700 εκατ. εντός του 2010

Σε αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση των ειδικών σημειωμάτων της περαίωσης και την είσπραξη εντός του 2010 ποσού ύψους 700 εκατ. ευρώ αποδύεται το υπουργείο Οικονομικών. 

Μάλιστα, χθες κοινοποιήθηκε στις εφορίες όλης της χώρας η εγκύκλιος για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι που θα επιφορτιστούν με το έργο αυτό.  

Τα πρωτεία στη διαφθορά κατέχει η Ελλάδα

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια διεθνή έρευνα περί επιπέδου διαφθοράς των χωρών που διεξάγει η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», η Ελλάδα είναι πρώτη στις κομπίνες στο πλαίσιο των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., και στα ίδια επίπεδα με κράτη όπως η Κολομβία, το Λεσότο, αλλά και η Κίνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) 2010, που παρουσίασε προ ημερών ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, και ο διευθυντής Άρις Συγγρός,   η χώρα μας κατέχει την 78η θέση με 3,5 βαθμούς, σε σύνολο 178 χωρών, ενώ βρίσκεται πλέον μόνη της στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία πέτυχαν οριακά χειρότερες βαθμολογίες, αλλά συγκριτικά με τη χώρα μας καλύτερες.

H κινεζική ICBC εξαγοράζει τοπική μονάδα της Axa SA

Η Industrial & Commercial Bank of China, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως (σε χρηματιστηριακή αξία) συμφώνησε  να αποκτήσει τον έλεγχο της τοπικής μονάδας της Axa SA, για να ενισχύσει τα μη τραπεζικά έσοδα της.
 
Τo ίδρυμα αναμένεται να επενδύσει 1,2 δις. γουάν για την απόκτηση του 60% της ασφαλιστικής κοινοπραξίας της Axa με την China Minmetals Corp, ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Yang Kaisheng.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στα «σκαριά» σκληρός έλεγχος και για άλλη εταιρεία


Στις 3 Νοεμβρίου η ΕπΕΙΑ θα αποφασίσει για τη VDV Leben αλλά και για τη δεύτερη ασφαλιστική εταιρεία που «βρίσκεται» στο στόχαστρο της αρχής
 
Στις 3 Νοεμβρίου πρόκειται να «παικτεί» το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ για την ασφαλιστική εταιρεία VDV Leben. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εποπτείας στη χθεσινή της συνεδρίαση δεν έλαβε απόφαση για το αν θα ανακαλέσει την άδεια της εταιρείας προφανώς για νομικούς λόγους και η εξέταση της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στις 3 Νοεμβρίου. 

Ντοκουμέντο – η εξαπάτηση των Ασφαλιστών και Ασφαλισμένων της Ασπίς

του Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου, πρώην Διευθυντή της Αναλογιστής Υπηρεσίες του Ομίλου Ασπίς

Όταν ο Παύλος Ψωμιάδης τολμούσε και κατέθετε γραπτά δικαιολογητικά έγγραφα στα Ελληνικά δικαστήρια με του κόσμου τα ψέμματα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις διάφορες κατηγορίες των θυμάτων του, γιατί να μην πείθει και τους ασφαλιστές του και τους πελάτες του, ότι όλα έχουν καλώς στις επιχειρήσεις του, και ότι όλες οι εποπτικές αρχές έχουν κάνει άπειρους ελέγχους στα βιβλία των εταιρειών του και τα έχουν βρεί (τάχα  μου) όλα άψογα; 

Διαβάστε με τι θράσος κατέθετε ψεύτικους ισχυρισμούς στα ελληνικά δικαστήρια όταν κατέθεσα την προσωπική μου αγωγή στα εργατικά δικαστήρια, στην προσπάθειά μου να δικαιωθώ και να εισπράξω τις αποζημιώσεις που μου όφειλε

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια...

Με ιδιαίτερη χαρά λαμβάνουμε καθημερινά  τα μηνύματα σας, στα οποία μας λέτε την γνώμη σας, σχολιάζετε τη επικαιρότητα, εκφράζετε τις ανησυχίες σας  και καταθέτετε τις προτάσεις σας προκείμενου να βελτιωθεί η κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά. 

Η ευρύτερη αποδοχή  του prasinomilo.gr  μας δημιουργεί αισθήματα πρόσθετων υποχρεώσεων προς όλους εσάς που το αγκαλιάσατε.

Δραματική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών

Ενδεικτικό της κρίσης που πλήττει την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα είναι ότι το 2009 στα ίδια κεφάλαια το μετοχικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών παρουσιάζει μείωση 14,24% σε σχέση με το 2008.

 Όπως δε  προκύπτει από την δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, για όσες επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στοιχεία χρήσης 2009 στην  ΕΠΕΙΑ, στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων (μετοχικό κεφάλαιο, διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και αναπροσαρμογής, αποθεματικά, αποτελέσματα εις νέον ποσά προοριζόμενα για αύξηση Κεφαλαίου) η πτώση είναι 1058,09%.

Οι εταιρείες αυτές δεν αλλάζουν…


Η οικονομική κρίση μπορεί να έπληξε (και) την ασφαλιστική αγορά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ανάπτυξη των εταιρειών σταμάτησε. Αντίθετα οι εταιρείες συνεχίζουν να προχωρούν, η καθεμία με τις δικές της δυνάμεις και βάσει αυτών που κατά το παρελθόν είχαν «χτίσει».

Και γιατί το λέμε αυτό;  Διότι υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλιστικών που «τρέχουν» με εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στα οικονομικά τους στοιχεία και δε χωρούν αμφισβήτηση. 

Διαγωνισμός του ΟΛΠ για ασφάλιση Οχημάτων

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διενεργεί δημόσιο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων και αυτοκινούμενων μηχανημάτων έργου του ΟΛΠ ΑΕ, για ένα έτος, με αριθμό διακήρυξης 10/2010.
 
Προϋπολογισμός: 130.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ
Γλώσσα: Ελληνική

«Σταθερά» τα αντασφάλιστρα για το 2011


Η αντασφαλιστική αγορά δε θα επιφυλάξει εκπλήξεις στους ασφαλιστές καθότι το 2010 «έτρεξε» χωρίς μεγάλες καταστροφικές ζημιές
 
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στην τιμολόγηση των αντασφαλίστρων αναμένεται να εξελιχθεί το 2011. Το μήνυμα αυτό πέρασαν οι αντασφαλιστές στους Έλληνες ασφαλιστές στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου αντασφάλισης στο Μπάντεν Μπάντεν στη Γερμανία. 

Ειδικότερα είπαν ότι και το 2011 η αντασφαλιστική αγορά δε θα επιφυλάξει εκπλήξεις στους ασφαλιστές καθότι το 2010 «έτρεξε» χωρίς μεγάλες καταστροφικές ζημιές.

ΕΑΕΕ: Ανάγκη ελέγχου όλων των συντελεστών κόστους στις υπηρεσίες υγείας

Απόψεις πάνω σε  κομβικά σημεία  των ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκο αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια  συνεδρίου εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστήριξαν την άποψη ότι για το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας δεν ευθύνεται η Ιδιωτική Ασφάλιση. Η αγοραστική δύναμη των εταιρειών παρεμποδίζεται από την έλλειψη βασικών θεσμών ελέγχου της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας

«Αντιμετωπίσιμες οι επισφάλειες»

Την πεποίθηση πως το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλειών, καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, εξέφρασε ο σύμβουλος οικονομικών ερευνών της Eurobank, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος.

Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση της ICAP για τη διαχείριση κινδύνων, επισήμανε πως η κρίση έχει αποκαλύψει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές πιστωτικού κινδύνου.

Από τα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα κατά του τσιγάρου

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα χορηγούνται στο εξής από τα Ταμεία, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, σε όσους προσφεύγουν στα ιατρεία καπνίσματος, αλλά και σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα, όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, διαβήτης και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. 

Το ποσοστό συμμετοχής στη τιμή του φαρμάκου θα είναι 25%, όταν πρόκειται για καπνιστές με τα παραπάνω σοβαρά νοσήματα και 75% για όσους προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής, και δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΟΑΕΕ: Εισφορές άνω της 5ετίας οφείλει η πλειοψηφία των ασφαλισμένων

Εισφορές άνω των 5 ετών οφείλουν οι περισσότεροι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ταμείου, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρό του κ. Γερ. Βουδούρη κατά την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης: ''η οικονομική κρίση προσέθεσε απλώς ένα νέο ποσό εισφοροδιαφυγής, δίχως να αποτελεί την κύρια αιτία αυτής'' ενώ ενημέρωσε ότι στους άμεσους όμως προγραμματισμούς του είναι η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και του ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αναβάθμιση υπηρεσιών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ καθώς και η ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους ασφαλισμένους.

«Ηταν εργαζόμενη, όχι εργολάβος»


Δικαίωση για συμβασιούχου που η νομαρχία Λέσβου ασφάλιζε στον ΟΑΕΕ αντί για το ΙΚΑ
 
Χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης δικαιώνει πολλές εκατοντάδες συμβασιούχους που εργάζονταν στο Δημόσιο ως «εργολάβοι». Με τη συγκεκριμένη απόφαση μία εργαζόμενη στη Νομαρχία Λέσβου, σε βάρος της οποίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για οφειλές ύψους 5.600 ευρώ, αθωώθηκε. 

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι συνθήκες εργασίας της αποδεικνύουν εξαρτημένη εργασία και δεν δικαιολογούν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αλλά στο ΙΚΑ. 

Στην καθιέρωση του εργόσηµου προχωρεί το υπουργείο Εργασίας

Στην εφαρµογή νέου τρόπου ασφάλισης των περιστασιακά απασχολούµενων προχωρεί το υπουργείο Εργασίας µε την καθιέρωση του εργόσηµου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το µέτρο θα τεθεί σε εφαρµογή πιθανότατα από τον Μάρτιο του 2011. 

"Σημεία και τέρατα" στη συζήτηση για τις μεταφορές

«Μέχρι ενός ορίου» δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών ΙΧ βυτιοφόρων αυτοκινήτων που δύνανται να έχουν στην κατοχή τους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, δήλωσε στην αρμόδια επιτροπής της βουλής όπου συζητείται σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά πρακτικά της βουλής, ο υπουργός τόνισε ότι το όριο για τις άδειες ΙΧ των εταιρειών τίθεται «ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν οι καινούριες εταιρείες φορτηγών ΔΧ και μετά από τρία χρόνια που ολοκληρώνεται η διαδικασία απελευθέρωσης να μην έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος αριθμός φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις εταιρείες».

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης νέος πρόεδρος του Χ.Α.


Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, σε αντικατάσταση του απερχόμενου προέδρου Σπύρου Καπράλου.

Επίσης, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναλαμβάνει και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε. 

Ελληνική Τράπεζα: Ενισχύθηκε με πρωτοβάθμιο κεφάλαιο ύψους €141 εκατ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτήσεων για εγγραφή στην έκδοση των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε να φτάνει τα 141 εκατ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Τράπεζα θωρακίζεται έναντι των αρνητικών επιπτώσεων από  την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό έχει επιτευχθεί με την έκδοση των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου με τα οποία  ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκειά  και το πρωτοβάθμιο κεφάλαιό της.

«Πράσινο φως» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας

Επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Την επιβολή προστίμων στους κ.κ. Δ. Δασκαλόπουλο και Σ. Θεοδωρόπουλο καθώς επίσης και στις εταιρίες EFG Eurobank Ergasias AE, Marfin Popular Bank Public LTD και Eurohellenic ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Ειδικότερα το ΔΣ ενέκρινε την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στον κ. Δημήτριο Δασκαλόπουλο διότι προέβη σε εκπρόθεσμη γνωστοποίηση σημαντικής μεταβολής συμμετοχής του επί των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρίας, κατά παράβαση του ν.3556/2007. 

Βελγικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 39% των Ελληνικών Tαχυδρομείων

Σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 39% των ΕΛΤΑ έχουν προχωρήσει τα βελγικά ταχυδρομεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχει εκδηλωθεί και από άλλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου. 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει την πώληση του 39% των ΕΛΤΑ (το 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μεγάλου δυτικοευρωπαϊκού ταχυδρομικού οργανισμού για τα ΕΛΤΑ, το οποίο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι αφορά τα βελγικά ταχυδρομεία

Στρατηγικές για μέγιστο όφελος από τον πόλεμο συναλλάγματος

H Saxo Bank παρουσιάζει ανάλυση του Nick Beecroft, Senior FX Consultant, σχετικά με την πραγματική απειλή να εκτυλιχθεί ένας «πόλεμος συναλλάγματος», του οποίου βασική αιτία θα είναι η νομισματική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Παράλληλα, ο Nick Beecroft παρουσιάζει στους επενδυτές τα χαρακτηριστικά των ιδανικών (για επένδυση) νομισμάτων, με κυριότερες προτάσεις το Δολάριο Αυστραλίας και το Ελβετικό Φράγκο, χωρίς να υποτιμάται η αξία του Δολαρίου των ΗΠΑ ως το βασικότερο αποθεματικό νόμισμα.

Τράπεζα Πειραιώς: Φήμες για κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 500 εκατ. ευρώ

Προς αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ βαίνει, σύμφωνα με φήμες της αγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς. Οι ίδιες φήμες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας μελετά ακόμη το ενδεχόμενο μετατρέψιμης ομολογίας. 

Πληροφορίες της αγοράς που δεν επιβεβαιώνονται φέρουν τη εν λόγω τράπεζα να εξετάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 500 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως διεκπεραιωθούν οι απαραίτητες διεργασίες για να καταστεί εφικτή και επιτυχής η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σαρωτικές αλλαγές έγιναν στην Εθνική Ασφαλιστική με παραιτήσεις δύο γενικών διευθυντών και ενός αναπληρωτή γενικού διευθυντή, ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο μετάβασης στην νέα διοικητική δομή της εταιρίας μετά την έλευση στη Εταιρία του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ.Μίνου Μωησή.
 
Πιο συγκεκριμένα στο πρόσφατο διοικητικό  συμβούλιο παραιτήθηκαν από το ΔΣ οι δύο γενικοί διευθυντές Τάσσος Παγώνης και Θανάσης Καλογεράς και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γιάννης Βασιλάτος και στη θέση τους εξελέγησαν οι κ.κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Θεόδωρος Στάθης και η κα. Νέλλυ Τζάγκου.

Interamerican: Μειώσεις τιμολογίων

Σε βελτιώσεις τιμολόγησης στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου προχώρησε η Interamerican με γνώμονα την ισορροπημένη σχέση κόστους - οφέλους για τον ασφαλιζόμενο και με παραμετροποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σύμφωνα με τον τύπο αυτοκινήτου, το ιστορικό ζημιών και τη γεωγραφική περιοχή.

Η εταιρεία βελτίωσε τις εκπτώσεις από 2% έως 6% σε σειρά επιλεγμένων περιοχών της περιφέρειας, σε όλα τα προγράμματα της classic, extra και total για τις χρήσεις ΙΧΕ, ΙΧΦ, ΙΧΦ αγροτικών και μοτοσικλετών.

«Μπαλάκι» ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες υγείας

Εκτός κάλυψης έχουν θέσει αρκετές σε αριθμό ασφαλιστικές εταιρείες το ΦΠΑ
 
Εκτός κάλυψης έχουν θέσει αρκετές σε αριθμό ασφαλιστικές εταιρείες το ΦΠΑ για τους ασφαλισμένους του κλάδου Υγείας.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insurance World, στην πλειοψηφία τους εταιρείες εξαιρούν από τις καταβολές των αποζημιώσεων το ΦΠΑ, με το οποίο εδώ και περίπου τέσσερις μήνες επιβαρύνονται τα νοσήλια των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Αύξηση παραγωγής 17,09% για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Θεαματική αύξηση παραγωγής εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2010, η οποία ανήλθε στα € 10,3 εκ. αυξημένη κατά 17,09% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Παράλληλα, η παραγωγή της εισηγμένης στο 9μηνο του 2010 διαμορφώθηκε στα € 97,4 εκ., αυξημένη κατά 18,31% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Χωρίς κέρδη ο κλάδος αυτοκινήτου μέχρι το 2015 στη Βρετανία

Μη αποδοτικός από άποψη κερδών θα παραμείνει ο κλάδος αυτοκινήτου στη Βρετανία μέχρι το 2015 λόγω της κατά 30% ετήσιας αύξησης των ψευδών αιτημάτων για αποζημιώσεις αλλά και της αύξησης του ανταγωνισμού, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Towers Watson

Η εταιρεία επεσήμανε ότι οι αξιώσεις τρίτων για σωματική βλάβη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια παρά τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων κατά την ίδια περίοδο. 

Συνάντηση κορυφής των ιδιωτικών ομίλων της υγείας

Μία εβδομάδα μετά την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας έχουν σήμερα ένα κρίσιμο ραντεβού.

Η συνάντηση κορυφής των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων έχει οριστεί για το μεσημέρι και ρόλο οικοδεσπότη έχει αναλάβει ο όμιλος Υγεία.

Ετήσιο Συνέδριο Οργανισμών Αποζημίωσης και Επικουρικών Κεφαλαίων

Στη χώρα μας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά το Ετήσιο Συνέδριο των Οργανισμών Αποζημίωσης και των Επικουρικών Κεφαλαίων Ασφάλισης Αυτοκινήτων των χωρών του Ε.Ο.Χ. για το έτος 2010. 

Σε αυτό θα συμμετάσχουν τα κατά τόπους πληροφοριακά κέντρα των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης τα οποία και θα υπογράψουν σύμφωνο ανταλλαγής πληροφορίων καθ’ υπόδειξη της Κομισιόν.

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες MDRT στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα MDRT DAY, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι συμμετοχές έφτασαν τα 414 άτομα που θα ήταν περισσότερα αν το επέτρεπε  o χώρος διεξαγωγής. Συνολικά, περίπου 900 ασφαλιστικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν τις δύο ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με θέμα «κρίση ή ευκαιρία;». 

Οικονομική αστυνομία για εισφοροδιαφυγή και απάτες στα ασφαλιστικά ταμεία

Στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση οικονομικής αστυνομίας περιέρχονται και θέματα που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συναλλαγές των υπηρεσιών υγείας προς αυτά .
 
Πρόκειται για το ελληνικό IRS, που συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, προωθείται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο δημιουργείται Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας και έχει σταλεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Εθνική Αναλογιστική Αρχή: Κρίσιμη έκθεση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κατά παραγγελία της τρόϊκας



Έκθεση για την βιωσιμότητα τους ασφαλιστικού συστήματος καταρτίζει την παρούσα περίοδο η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η έκθεση έχει ζητηθεί από την τρόικα και αποβλέπει στην αξιολόγηση των μέτρων που λήφθηκαν με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προκαταρκτικά ευρήματα της Αρχής θα παρουσιασθούν στο δεκαήμερο 15-25 Νοεμβρίου στην τρόικα, η οποία και θα κρίνει εάν θα πρέπει να θεσμοθετηθούν νέα διορθωτικά μέτρα.

Καθαρή νίκη ή πρόωρες εκλογές

«Ολα θα συνεκτιμηθούν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός» διαμήνυσε, μέσω της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, ο Γ. Παπανδρέου και έθεσε το δίλημμα: «Kαθαρή νίκη του ΠAΣOK στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ή πρόωρες εθνικές εκλογές έστειλε». 

O πρωθυπουργός είπε ότι «όλα τα μετεκλογικά δεδομένα θα συναθροισθούν, θα συνεκτιμηθούν και αν προκύψουν αδιέξοδα, που θα αδυνατίσουν τη θέση της κυβέρνησης, τότε τον λόγο θα έχει και πάλι ο ελληνικός λαός». 

Ελληνικά φωτοβολταϊκά: Απόφαση που τα βγάζει εκτός αγοράς

Ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και προβλήματα σε χιλιάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταικών στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Πρόκειται για την απόφαση που απαγορεύει σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω στο οικόπεδο έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.

Υγεία: Επενδύσεις 160 εκατ. από τον όμιλο Υγεία έως το 2011

Ο Α. Βγενόπουλος υποστήριξε πως «υλοποιούμε το δικό μας Fast Track», ενώ πρόσθεσε πως ο όμιλος δίνει πρωταρχική σημασία στην ποιότητα για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει

Επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε μέσα στο 2010 ο όμιλος Υγεία μετά και την ολοκλήρωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Μητέρα. Συνολικά, οι επενδύσεις του ομίλου μέχρι το 2011 θα φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε χθες κατά τα εγκαίνια της 5ης παιδιατρικής κλινικής του Μητέρα. 

Ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας υποστήριξε πως «υλοποιούμε το δικό μας Fast Track», ενώ πρόσθεσε πως ο όμιλος δίνει πρωταρχική σημασία στην ποιότητα για όλες τις εταιρείες που τον απαρτίζουν.