Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Με 1,6 δισ. ευρώ θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2011

Πηγή: Καθημερινή

Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες για δανειοδότηση της επιχειρηματικότητας

Δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και του Προγράμματος Jeremie. 

Επιπλέον, 1 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι 3.000 εργαζομένων.

Η ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ –η σύσταση του οποίου ψηφίζεται από τη Βουλή έως το τέλος της εβομάδας– σε συνδυασμό με την παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δοθεί το δάνειο της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες, ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΕπ, Πλούταρχου Σακελλάρη και του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκου Νανόπουλου.

Η ενεργοποίηση πόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΕΑΝ και άλλων 400 εκατ. ευρώ μέσω του ταμείου Jeremie, σε συνδυασμό με το νέο πακέτο εγγυημένων από το Δημόσιο, δανείων προς τις τράπεζες και τον επενδυτικό νόμο, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη «τη συνεκτική λύση της κυβέρνησης», προκειμένου, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σαχινίδης, «να εξασφαλιστεί θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης» την προσεχή διετία. 

Η αρχή θα γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα με την έναρξη υλοποίησης του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και σταδιακά εντός του Μαρτίου το ΕΤΕΑΝ αναμένεται να ξεκινήσει τη προκήρυξη δράσεων για τη στήριξη ΜΜΕπιχειρήσεων, μέσα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες. Οι τράπεζες που θα επιλεγούν θα συνεπενδύσουν 800 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας από κοινού με την κρατική συμμετοχή 1,2 δισ. ευρώ για δάνεια βραχυπρόθεσμης και μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Για παράδειγμα, σε ένα επενδυτικό τοκοχρεολυτικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια 10 έτη, το αρχικό κόστος δανεισμού (π.χ. 8%) από τις τράπεζες μετατρέπεται τελικά σε 4% με τη συνδρομή του μισού δανειακού κεφαλαίου από το ΕΤΕΑΝ με μηδενικό επιτόκιο. 

Ετσι, η επιχείρηση θα καταβάλει στην τράπεζα τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ. Επιπροσθέτως, όταν θα δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.

Παράλληλα, εντός του Φεβρουαρίου ενεργοποιείται το ταμείο Jeremie, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά με τη διάθεση των πρώτων 120 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων το πολύ με τριετή λειτουργία.

Παράλληλα, έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή των τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν σε τρεις περίπου μήνες.

Σε ό,τι αφορά το δάνειο που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ προς τις τράπεζες, υπολογίζεται, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σακελλάρης, ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ τα προσεχή 3 χρόνια, ενεργοποιώντας από την πλευρά των τραπεζών διπλάσιους πόρους και, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «για να εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο για τα δάνεια της ΕΤΕΠ προς τις τράπεζες, θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια του ΕΤΕΑΝ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου