Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οι γερμανικές ασφαλιστικές δεν έχουν πρόθεση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων

Πηγή: Το Βήμα

Γερμανικοί ασφαλιστικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της Talanx AG και των αντασφαλιστικών Munich Re και Hannover Re, διευκρίνισαν σήμερα ότι δεν σκοπεύουν να διαγράψουν μέρος της αξίας των ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων που κατέχουν προετοιμαζόμενοι για μια μελλοντική αναδιάρθρωση των χρεών των δύο χωρών, όπως έπραξε χθες η αυστριακή Vienna Insurance, η οποία «κούρεψε» κατά 25% τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί.

Εν τω μεταξύ, έρευνα που διενήργησε το Reuters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει το πρώτο εξάμηνο του 2011. 

Η Munich Re, που είναι η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, διευκρίνισε δια της εκπροσώπου της Γιοχάνα Βέμπερ ότι «τα διεθνή χρηματοοικονομικά δεδομένα απαιτούν την ύπαρξη ενός μείζονος λόγου για να προχωρήσει η εταιρεία σε διαγραφές αξιών, να χρεοκοπήσει μια χώρα ή να αναδιαρθρώσει τα χρέη της... τίποτε από τα δύο δεν έχει συμβεί απ' όσο γνωρίζουμε». Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε η Βέμπερ στο Bloomberg, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων το αμερικανικό πρακτορείο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος της Hannover Re Σίλβια Ντούντα και ο εκπρόσωπος της Talanx Τόμας φον Μάλινγκροντ δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους στους ισολογισμούς τους για την χρήση 2010 δεν προτίθενται να εγγράψουν διαγραφές κρατικών ομολόγων. Η εκπρόσωπος της Allianz SE Στεφανί Ρουπ-Μέντετερ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ασφαλιστική εταιρεία σε διαγραφές κρατικών χρεογράφων. 

«Η Vienna Insurance ήταν ανέκαθεν πολύ συντηρητική. Δεν νομίζω πως άλλοι όμιλοι θα προχωρήσουν σε ανάλογες διαγραφές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ραλφ Χέμπτζεν, ειδικός για τον ασφαλιστικό κλάδο αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου