Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το κρίσιμο ραντεβού ασφαλιστικών και Τράπεζας της Ελλάδος

Πηγή: asfalisinet.gr

Τα περιθώρια φερεγγυότητας και η προσαρμογή στις απαιτήσεις του Solvency ΙΙ, απο τις ασφαλιστικές εταιρίες και γενικότερα από την ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι τα πιο καυτά θέματα της σημερινής ατζέντας, στην συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους εκπροσώπους όλων των ασφαλιστικών εταιριών.

Της συνάντησης έχει προηγηθεί η κατάθεση στοιχείων απο τις εταιρίες σχετικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης, το αναγκαίο και το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας, το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τις ασφαλιστικές τοποθετήσεις, αλλά και για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των εταιρειών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, τόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία όσο και από αυτά που οι εταιρίες έχουν καταθέσει, η νέα εποπτική αρχή να έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε διψήφιο αριθμό εταιριών, που σύμφωνα με παράγωνες της αγοράς αποτελούν και τον «αδύναμο κρίκο».

Οπως επισημαίνουν οι παράγωνες της αγοράς η ΤτΕ είναι αποφασισμένη να θέσει ασφυκτικούς όρους ελέγχου και εποπτείας που μπορούν να οδηγήσουν είτε στον ορισμό εποπτών σε εταιρίες, είτε και αναστολές αδειών λειτουργίας. Ενώ τα όποια περιθώρια προσαρμογής δοθούν θα είναι περιοριστικά ( πχ ομόλογα ελληνικού δημοσίου) και κάτω από εγγυήσεις.

Ωστόσο φαίνεται και στους κόλπους των ασφαλιστικών εταιριών να διαμορφώνονται και πάλι δύο πόλοι. Ο ένας με τις ασφαλιστικές των τραπεζών και των πολυεθνικών ομίλων και ένας με τις μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρίες ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν να επανέρχεται και συνδικαλιστική σύγκρουση μέσα στην Ένωση των εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου