Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Επικουρικές, βαρέα, συµβάσεις στο στόχαστρο

Πηγή: Τα Νέα

Πού εστιάζει η τρόικα στον νέο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονοµίας

Οι επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλµατα µαζί µε τα εργασιακά βρίσκονται στο στόχαστρο αντιπροσωπείας της τρόικας, που βρίσκεται στηνΕλλάδα και πραγµατοποιεί συναντήσεις µε στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για συναντήσεις προπαρασκευαστικές της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, που αναµένονται την ερχόµενη ∆ευτέρα, προκειµένου να αρχίσει η τελική φάση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονοµίας ενόψει της έγκρισης της τέταρτης δόσης του δανείου στήριξης της χώρας µας.
Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ήδη προκηρύχθηκαν αναλογιστικές µελέτες για τα 40 επικουρικά ταµεία προκειµένου να µειωθούν οι συντάξεις σε όσα από αυτά είναι ελλειµµατικά. Στόχος είναι να αναδειχθεί και το εύρος της µείωσης των επικουρικών συντάξεων, ανάλογα µε τις οικονοµικές δυνατότητες κάθε Ταµείου χωριστά.

Στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και η µεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα.

Τα επικουρικά ταµεία – τα οποία αυτή τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική βιωσιµότητά τους.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις στα κύρια ταµεία, οι αναλογιστικές µελέτες που έχει στα χέριατου το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σύστηµα µετά τα µέτρα που ελήφθησαν µε τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόµους είναι βιώσιµο.

Γία τα Βαρεα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα ισχύουν οι ρυθµίσεις του νέου ασφαλιστικού νόµου, µε βάση τις οποίες δεν θα θιγούν όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις. ∆ηλαδή όσοι έχουν 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Από 1/7/2011θα εφαρµοστείη νέα λίστα. Οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν από τη νέα λίστα ή ενταχθούν σε αυτήν θα ισχύσουν σταδιακά από 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από 1/1/2015.
 
Στα  εργασιακά ζητείται από την τρόικα ηάρση των εµποδίων στην υπογραφή επιχειρησιακών συµβάσεων και «διευκόλυνση» των ατοµικών συµβάσεων ορισµένου χρόνου.

Παράλληλα αναµένεται να εκφράσουν την αντίθεσή τους µε το δικαίωµα της επέκτασης τωνκλαδικών συµβάσεων.

Το θέµα αυτό κυριάρχησε και στην προηγούµενη επίσκεψη της τρόικας, που θεωρεί ότι ο νόµος που ψηφίστηκε βάζει εµπόδια στις επιχειρησιακές συµβάσεις µε µειωµένους µισθούς. Αντίθετα το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι χρειάζεται ακόµη χρόνος για να φανούν τα αποτελέσµατα του νόµου στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου