Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μειώθηκαν οι πιστωτικές κάρτες, αλλά ενισχύθηκε η χρήση τους

Πηγή:Καθημερινή

Οι πιστωτικές κάρτες είναι το θύμα της οικονομικής κρίσης, όπως επιβεβαιώνει η μείωση κατά 15% του αριθμού που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2010 σε σχέση με το 2009. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa Hellas, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών Visa περιορίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μείωση κατά 5,4% είχε προηγηθεί και στο τέλος του 2009 σε σχέση με το 2008.


Η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης, δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα, υποχώρησε κατά 10% στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα κατά 6% αυξήθηκε ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά κάρτα. Το στοιχείο αυτό δείχνει την τάση προσεκτικότερης χρήσης της κάρτας, καθώς ο Ελληνας δείχνει να χρησιμοποιεί περισσότερο την πιστωτική του ως μέσο συναλλαγών και όχι ως μέσο πίστωσης.

Την τάση σταδιακής εξοικείωσης των Ελλήνων με την ορθολογική χρήση του πλαστικού χρήματος αποτυπώνει και η εξέλιξη των χρεωστικών καρτών, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε στα 5,6 εκατ. ευρώ. 

Η διεύρυνση της χρήσης τους αποτυπώνεται και στην κατά 16% αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 835 εκατ. ευρώ. Ενδειξη σταδιακής ωρίμανσης της αγοράς των χρεωστικών καρτών στη χώρα μας συνιστά η αύξηση κατά 19% το 2010 του αριθμού των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα, αλλά και η αύξηση κατά 9% της δαπάνης ανά χρεωστική κάρτα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Visa στην Ελλάδα, κ. Νίκο Καμπανόπουλο, η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη εξορθολογισμού της αγοράς και στη χώρα μας, στην οποία μέχρι πρόσφατα -και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην ευρωπαϊκή αγορά- κυριαρχούσαν οι πιστωτικές κάρτες. 

Το γεγονός ωστόσο ότι η καταναλωτική δαπάνη με τις πιστωτικές κάρτες (3,8 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσια αυτής που πραγματοποιείται με τις χρεωστικές (835 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τελευταίων είναι διπλάσιος σχεδόν των πιστωτικών, δείχνει ότι ο δρόμος για τον εξορθολογισμό της αγοράς του πλαστικού χρήματος είναι ακόμη μακρύς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπανόπουλο, οι Ελληνες αναγνωρίζουν σταδιακά την ευκολία και ευελιξία που συνεπάγεται η χρεωστική κάρτα, αλλά η χρήση της θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν η πολιτεία προχωρούσε σε πιο δραστικές πρωτοβουλίες, όπως η χρήση της για τη συγκέντρωση αποδείξεων. 

Αναφερόμενος στο μέτρο του υπουργείου Οικονομικών που καθιστά υποχρεωτική από την 1/1/2011 την πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο (δηλαδή μέσω πιστωτικής, χρεωστικής κάρτας ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής) όλων των συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ, ο κ. Καμπανόπουλος το χαρακτήρισε θετικό, τόνισε όμως ότι για να έχει αποτελέσματα και να χτυπήσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή, το ποσό θα πρέπει να μειωθεί και το μέτρο να ισχύει για μικρότερες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Visa μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ. ευρώ περίπου ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου