Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο Δημόσιο

Πηγή: asfalisinet.gr
Διευκρινίσεις σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες προς το Γενικό Λογιστήριο και τα ασφαλιστικά ταμεία για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν 3865/2010) στο Δημόσιο Τομέα, διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης και οι δυο γονείς δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία, με τρία παιδιά και άνω, ή και με ανάπηρο τέκνο.

Θεσπίζεται ακόμη για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου αυξάνονται εντός τιετίας όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ εξισώνονται από 1-1-2011 οι άνδρες και οι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής-οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Έτσι οι μητέρες ανηλίκων, χάνουν σταδιακά το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, καθιερώνεται ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18° έτος της ηλικίας τους. Η νέα ρύθμιση σαφώς ευνοεί μία σημαντική μερίδα γυναικών που για λίγους μήνες ή λίγες ημέρες έχασαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν ως μητέρες ανηλίκων τέκνων (με μειωμένο ηλικιακό όριο) επειδή η ενηλικίωση του παιδιού τους (με βάση την ημερομηνία γέννησης) είχε προηγηθεί κατά τι του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους.

Έτσι, γυναίκα υπάλληλος που διορίστηκε στις 26-4-1985 και θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα την αντίστοιχη ημερομηνία του 2010 και έχει παιδί που γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1992, με βάση τη νέα ρύθμιση δικαιούται σύνταξης ως μητέρα ανήλικου παιδιού αφού η ενηλικίωση του παιδιού λογίζεται ότι συντελέσθηκε στις 31-12-2010 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στο 50ό έτος της ηλικίας της, αντί του 60ού που ίσχυε με την προϊσχύουσα ρύθμιση.

Ακόμη θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου