Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Αλογο κούρσας" για την Εθνική η Finansbank

Πηγή: capital.gr

Μέχρι τα τέλη του μήνα, το αργότερο αρχές του επόμενου, αναμένεται η δημοσίευση του ισολογισμού χρήσης 2010 της Finansbank, η οποία θα δώσει το σήμα εκκίνησης για την έναρξη της υλοποίησης της β΄ φάσης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας με τη διάθεση του 20% της τουρκικής θυγατρικής. 

Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου και της παράλληλης διάθεσης του 20%, η οποία ως διαδικασία προσομοιάζει με εισαγωγή στο χρηματιστήριο, αναμένεται να συντελεσθεί τον Μάρτιο, καθώς στο ενδιάμεσο διάστημα από τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών της χρήσης 2010 θα απαιτηθεί τουλάχιστον διάστημα 4 – 5 εβδομάδων για την έγκριση των ενημερωτικών δελτίων από την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ενημέρωση των επενδυτών στο πλαίσιο road shows και τη συγκέντρωση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Βάσει των ενδείξεων από την πορεία της Finansbank και του περιβάλλοντος της τουρκικής Οικονομίας στο οποίο δραστηριοποιείται, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών αναμένεται εύλογα μεγάλο. Σημειώνεται ότι στόχος της Εθνικής είναι να υπάρξει ευρύτατη διασπορά του ποσοστού που θα διατεθεί. Οσο για τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ θα επιστραφεί στον όμιλο στην Ελλάδα.

Η περίπτωση της Finansbank αποτελεί το καλύτερο δείγμα επιτυχημένης επένδυσης ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό. Το σκεπτικό της διείσδυσης στην τουρκική αγορά από την τότε διοίκηση της Εθνικής υπό τον κ. Τ. Αράπογλου ήταν ότι «ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας θα αναδειχθεί ως ο πιο δυναμικός τραπεζικός τομέας της Ευρώπης, επωφελούμενος από ένα πληθυσμό 70 εκατ. κατοίκων, ονομαστικό ΑΕΠ για το 2005 295 δισ. ευρώ και ένα αναμορφωμένο και άρτια εποπτευόμενο τραπεζικό σύστημα υποστηριζόμενο από σημαντικές δημοσιονομικές διαρθρωτικές αλλαγές και χαμηλή τραπεζική διείσδυση σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης». 

Οσο για την ίδια τη Finansbank, όταν εξαγοράστηκε από την Εθνική τον Απρίλιο του 2006 είχε δίκτυο 216 καταστημάτων στην Tουρκία και 79 στο εξωτερικό, 8,38 δισ. δολάρια χορηγήσεις, 13,7 δισ. δολάρια ενεργητικό (2,8% μερίδιο), κέρδη 359,1 εκατ. δολάρια και 10.300 εργαζομένους.

Η πορεία των πραγμάτων επιβεβαίωσε πλήρως την επένδυση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι τώρα σε θέση να συμβάλλει όχι μόνο στα αποτελέσματα αλλά και στα κεφάλαια του ομίλου της ΕΤΕ.

Επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της, η Finansbank παρουσίασε στο εννεάμηνο 2010 καθαρά κέρδη 369 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% από το εννεάμηνο του 2009, με την κερδοφορία του γ΄τριμήνου να διατηρείται στα ιστορικά υψηλά των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Το δίκτυό της υπερβαίνει σήμερα τα 500 καταστήματα εντός Τουρκίας (λόγω της επέκτασης του δικτύου ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών κινήθηκε στο 12%, ωστόσο διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού), ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητάς της (δαπάνες/έσοδα) διαμορφώνεται στο 45%, επίπεδο που την τοποθετεί μεταξύ των αποδοτικότερων τραπεζών διεθνώς.

Οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας ανέρχονταν στο εννεάμηνο σε 14,8 δις. ευρώ (+ 22% από το εννεάμηνο του 2009) εκ των οποίων 7,8 δις. ευρώ είναι χορηγήσεις λιανικής και 7 δις. ευρώ επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Δεδομένης της στενότητας ρευστότητας και της μείωσης της αποταμίευσης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Finansbank γίνεται ολοένα και περισσότερο «αυτοχρηματοδοτούμενη». Οι καταθέσεις κατέγραφαν ετήσια αύξηση 30% στο εννεάμηνο του 2010, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα, η οποία ανήλθε σε 41%. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της Finansbank διαμορφώθηκε σε 123%, με τις καταθέσεις να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των εργασιών της.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου