Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η Hewitt Associates δεν υποβάλει προσφορά για αξιολόγηση 40 επικουρικών ταμείων

Πηγή: greekmoney.gr

Η ελληνική αναλογιστική εταιρία Hewitt Associates δεν θα υποβάλει προσφορά για την αξιολόγηση 40 επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων της Ελλάδας την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επιστολή της προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, την οποία - όπως και δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρίας - επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναλογιστική εταιρία επικαλείται την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων, τη μικρή αμοιβή και το μικρό χρονικό περιθώριο του ενός μηνός για την ολοκλήρωση της μελέτης. 

«Δεν θα είναι μια μελέτη, όπως θα πρέπει να είναι», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewitt - που είναι θυγατρική της μεγαλύτερης στον κόσμο μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρίας AON - κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης, προσθέτοντας: «Όταν κάνεις μια δουλειά, όπου οι αποφάσεις θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης ορισμένων ανθρώπων, χρειάζονται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και προσοχή για να μη γίνουν λάθη».

Η εξέταση των προοπτικών των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων γίνεται στο πλαίσιο του στόχου του Μνημονίου ότι η συνολική αύξηση στη δημόσια δαπάνη για συντάξεις έως το 2060 θα είναι μικρότερη από το 2,5% του ΑΕΠ. 

Οι μελέτες για τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία θα αξιολογήσουν, αν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και 3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Όπως σημειώνει το Bloomberg, o κ. Ζαμπέλης, που είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να υποβάλει προσφορά, είναι ότι θα έπρεπε να εργασθεί με τα υπάρχοντα στοιχεία από τα ταμεία, τα οποία τα δίνει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αντί να τα συγκεντρώσει ο ίδιος. 

Ανέφερε, επίσης, ως σημαντικό το πρόβλημα που αφορά στις δημογραφικές προβολές που έγιναν από επιμέρους ταμεία, οι οποίες δεν αντιστοιχούν με τις προβολές συνολικά για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου