Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Αντιπαράθεση Εθνικής - Alpha Bank

Πηγή: Kαθημερινή

Στον ρυθμό φημών και σεναρίων για επικείμενες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο η αγορά

Καθώς η αγορά κινείται στους ρυθμούς φημών για τραπεζικές συγχωνεύσεις, με τελευταίες αυτές της Alpha με τη Eurobank, η αντιπαράθεση Εθνικής - Alpha κλιμακώνεται. Ως οιονεί κρατικοποίηση της Alpha Bank χαρακτήρισε το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα η Διεύθυνση Μελετών της πρώτης. 

Οπως υπογραμμίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας: «Η πρόσφατη αυτόκλητη πρόταση της Εθνικής για συγχώνευσή της με την Alpha κατέστη τελικώς ατελέσφορη, καθώς εκρίθη ασύμφορη για τους μετόχους από τη διοίκηση της Alpha Bank. 

Εκφράστηκαν αμφιβολίες γιατί, ενώ η πρόταση θα δημιουργούσε μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, αυτή θα αντιμετώπιζε αντίξοες συνθήκες και μεγάλες αβεβαιότητες λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και της στενότητος ρευστότητας που παρατηρείται. 

Πέραν αυτού, όμως, τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική, της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτιμήτου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της». 

Η Εθνική Τράπεζα απέφυγε να απαντήσει επίσημα στις αιτιάσεις. Ωστόσο, κύκλοι της τράπεζας σημείωσαν ότι η πρόταση στόχευε στην αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να διατηρήσει την ελληνικότητά του και να απεγκλωβιστεί από κάθε εξάρτηση χωρίς να πωλήσει τα «ασημικά» του. Υπογραμμίζουν ότι η Alpha απεδέχθη να συζητήσει τη φιλική πρόταση, απεδέχθη τους βασικούς όρους της πρότασης και έκτοτε, στην περίοδο των διαπραγματεύσεων, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ορθότητα της πρότασης. 

Σε ό,τι αφορά τα περί κρατικοποίησης, σημειώνουν ότι το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στην Εθνική κατά 1% άμεσα και κατά 17% έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. «Η Alpha, πέραν των 9 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις, στηρίζεται σε 950 εκατ. ευρώ προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου» τονίζουν. Οσον αφορά τη διοίκηση, υπενθυμίζουν ότι οι διοικήσεις προτείνονται από τα διοικητικά συμβούλια και εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. 

Αυτό γίνεται και στην Εθνική, όπου η νέα διοίκησή της εκλέχτηκε με 99,5% από το σώμα των μετόχων που συγκροτείται κατά 38% από ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού και κατά 32% ξένους επενδυτές. Σημειώνουν ότι η εκλογή της διοίκησης της Alpha στηρίζεται σε πρόταση μετόχων που ελέγχουν λιγότερο από το 9% των μετοχών. 

Τέλος, επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν γίνει haircut στα ελληνικά ομόλογα και πάλι η Εθνική θα είναι κεφαλαιακά ισχυρότερη από την Alpha. Η επίκληση των «μεγάλων αβεβαιοτήτων» της τρέχουσας συγκυρίας είναι ακριβώς ο λόγος που η πρόταση αυτή οδηγεί ευθέως στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικότερα, σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου