Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Καταγγελία ΕΑΒΕ για ασφαλιστικό διαγωνισμό με παράνομους όρους

Πηγή: insurancedaily.gr

Κλήθηκαν ήδη να καταθέσουν σε Ανακριτή υπεύθυνοι Υπηρεσιών, που προκήρυξαν διαγωνισμούς ασφαλίσεως με παράνομους και απαγορευμένους όρους, όπως είναι η δήθεν υποχρέωση εγγραφής των διαγωνιζομένων ασφαλιστικών εταιρειών σε συγκεκριμένη Ένωση, σε Στατιστική της Υπηρεσία, σε σύστημά της «Φιλικού Διακανονισμού» και τυχόν άλλες απαγορευμένες και άκυρες συμφωνίες-υποχρεώσεις.

Η νέα υπόθεση, που ήδη εξετάζεται από ποινικής πλευράς, χωρίς να είναι γνωστό αν έχει επιληφθεί επ΄ αυτού η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει βάθος και πλάτος πολλών δεκαετιών.

Φαίνεται ότι με το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Όργανα και η χώρα μας, προκειμένου να αποφύγει καταδίκη και επιβολή βαρύτατου προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναγκάσθηκε άρον άρον και εμβόλιμα, στον άσχετο νόμο 3419/6-12-2005 για τα Επιμελητήρια, να τροποποιήσει το άρθρο 4 Ν. 489/76 για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων.

Αυτό το άρθρο 4 όριζε ότι την υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλιση αυτοκινήτων μπορεί να κάνει μόνον ασφαλιστική εταιρεία που είναι υποχρεωτικά μέλος ενός και συγκεκριμένου Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών», με υποχρεωτικά χοντρές και πολλαπλές εισφορές υπέρ αυτού και οι οποίες βάρυναν τελικά το πορτοφόλι του υποχρεωτικά ασφαλιζομένου και όπου στο Σωματείο μελών αυτό, τα μέλη του δεν ήταν -και δεν είναι- ίσα, αλλά ανάλογα με το μέγεθός τους!

Οι συνέπειες όλων αυτών των εφευρημάτων επιβολής των λίγων μεγάλων στους πολλούς μικρομεσαίους και μικρούς ανταγωνιστές είναι πλέον οδυνηρότατα γνωστά, αλλά είναι άγνωστο ότι με ελληνικής εφεύρεσης νόμο(!!) οδηγούνταν υποχρεωτικά τα ανυπεράσπιστα πρόβατα στο παμφάγο στόμα του λύκου τους.

Έτσι και για τους ίδιους λόγους, ολόκληρη η χώρα μας και οι φορολογούμενοί της οδηγήθηκαν αρκετές φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι άγνωστο ποιες και πόσες χρηματικές ποινές μας επιβλήθηκαν για το φούσκωμα του Δημοσίου Χρέους και την υποταγή μας στη Διεθνή Τρόικα.

Η τροποποίηση του άρθρου 4 Ν. 489/76 και με ισχύ του από 6/12/2005 και αφού λειτούργησε για τριάντα χρόνια, ορίζει τα εξής:

«Η κατά τα προηγούμενα άρθρα ασφάλιση συνάπτεται από ασφαλιστές (εννοεί Ασφαλιστικές Εταιρείες, Αλληλασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς κ.λπ. και όχι Διαμεσολαβητές), οι οποίοι ασκούν νόμιμα στην Ελλάδα επιχείρηση ασφάλισης ευθύνης από αυτοκίνητα». Έτσι απλά και «μουλωχτά».

Δεν εξηγεί και δεν αναφέρεται στην κατάργηση και ακύρωση της επί τριάντα χρόνια υποχρεώσεως εγγραφής και πληρωμής σοβαρών ποσών σε ένα και συγκεκριμένο ιδιωτικό σωματείο μελών, ούτε εξηγεί τους λόγους επιβολής της υποχρέωσης εγγραφής και τώρα μη υποχρεωτικής εγγραφής στη συγκεκριμένη ή άλλη Ένωση, Σωματείο, Υπηρεσία Στατιστικής, Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού ή οποιαδήποτε άλλη εφεύρεση.

Από τα σιωπηλά αυτά, προκύπτει υποκρυπτόμενος φόβος τυχόν νόμιμης διεκδίκησης έντοκης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων σοβαρότατων ποσών, που, διά του ιδίου τρόπου, θα έπρεπε να επιστραφούν στους ασφαλισμένους. Αυτά όμως απαιτούν πρώτα ενημέρωση του πολίτη και μετά κατάλληλους και ικανούς Ηγέτες του.

Η «Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος» και από τη Θεσσαλονίκη προσπάθησε, με τα λίγα μέσα που διαθέτει, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις ριζικές μεταβολές που επιβλήθηκαν στη χώρα μας απ΄ έξω, πλην όμως συνάντησε πείσμονη σιωπή των αρμοδίων Αρχών Εποπτείας των Ασφαλίσεων και του Ανταγωνισμού, τουλάχιστον όσον αφορά την ενημέρωση Υπευθύνων Δημοσίων Υπηρεσιών, Αυτοδιοικήσεως και άλλων Νομικών Προσώπων, για την από 6/12/05 μη υποχρέωση συμμετοχής κάθε ασφαλιστικής εταιρείας σε Ενώσεις, Υπηρεσίες και Συστήματά τους.

Αντίθετα και όπως συμβαίνει πάντα όταν θίγονται ισχυρά συμφέροντα, εμφανίσθηκαν «περίεργα» κρούσματα παραβάσεως του νέου νόμου, με ποινικώς κολάσιμες πράξεις συμπεριλήψεως σε όρους διαγωνισμών ασφαλίσεως παράνομων απαιτήσεων συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στη συγκεκριμένη Ένωση και τα συστήματά της, επί ποινή αποκλεισμού τους από δημοσίους διαγωνισμούς.

Αόρατες δυνάμεις παρέσυραν και επέβαλαν σε αρμοδίους Υπηρεσιών δημόσιων διαγωνισμών παράνομων όρων, που ο νόμος απαγορεύει.

Έτσι και με την όλως παράνομη μέθοδο αυτή αποκλείονταν των διαγωνισμών μία και συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, μέλος της «Ένωσης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος», που δίδαξε και επέβαλε τον ελεύθερο ανταγωνισμό τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και ωφελούνταν παράνομα εταιρείες-μέλη της «Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών» και συστημάτων της, με τη γνωστή και συνήθη ζημία που προξενεί στον ασφαλιζόμενο καταναλωτή η νοθεία του ανταγωνισμού, που εδώ ήταν όλως απατηλή και παράνομη.

Έτσι και κατ΄ ανάγκη, η «Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος», υπέβαλε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου την από 30/10/2008 Μηνυτήρια Αναφορά της κατά παντός Υπευθύνου και ακολούθησαν καταθέσεις σε Ανακριτή, από πλευράς Μηνυτών.

Η όλη υπόθεση φαίνεται ότι εξελίσσεται και τώρα καλούνται σε Ανακριτές οι υπεύθυνοι Υπηρεσιών, που έκαναν χρήση παράνομων και απαγορευμένων όρων σε διαγωνισμούς ασφαλίσεων και καταθορυβημένοι αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη από εκείνους που έβλαψαν!

Επί αυτών όμως και άλλων σχετικών, θα κρίνει και θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και τότε θα φανεί αν υπήρξε και ποιο το μέγεθος νέου σκανδάλου στον πολύπαθο χώρο των Ασφαλίσεων, όπου κάποτε ίσως κοπεί η κεφαλή, αντί των πτερυγίων, του οσμούντος ψαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου