Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ασφαλιστικές και τραπεζικοί «γάμοι»

Πηγή: insuranceworld.gr

Η ευαισθησία της ασφαλιστικής αγοράς σε  γεγονότα που αφορούν την οικονομία είναι γνωστή.  Και ο λόγος είναι προφανής, καθώς οι δραστηριότητές της σχετίζονται άμεσα με τα χρηματοοικονομικά, οπότε και δε θα μπορούσε να κινείται  απρόσκοπτα μπροστά σε θέματα που αγγίζουν τις ασφαλιστικές. 

Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ο βαθμός που επηρεάζεται, καθώς και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να ταλανίζεται  -θετικά ή αρνητικά- από τα διάφορα που συμβαίνουν.  
 

Ένα μικρό δείγμα για το πώς βιώνει τις καταστάσεις ήλθε πρόσφατα από τα γεγονότα με τις δύο τράπεζες (Εθνική και Alpha) που οι εξελίξεις τις έφεραν κοντά, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό όμως που προξένησε εντύπωση είναι ο τρόπος που η ασφαλιστική αγορά ενσωμάτωσε στην προβληματική της την πιθανότητα ενός γάμου μεταξύ των δύο τραπεζών. 

Σκέφθηκαν λοιπόν ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες θα προκαλούσαν καραμπόλες στις ασφαλιστικές. Δηλαδή η Εθνική Ασφαλιστική, η Alpha, αλλά και το συμβόλαιο της τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη με την AXA θα έπρεπε να συνεχίσουν κάτω από άλλη διάσταση. 


Ήδη, οι πιο μυημένοι της αγοράς, που σκέπτονται προεκτατικά, άρχισαν να βάζουν στο τραπέζι σενάρια για το πώς οι ασφαλιστικές αυτές θα συνέχιζαν την πορεία τους. Και είναι γεγονός ότι κάποια από τα σενάρια δεν ήταν ούτε «επιστημονικά» ούτε ουτοπικά. 


Αντίθετα αναφέρονταν σε  ακολουθία συνεργασιών -και- με τις ασφαλιστικές που μπορεί όχι μόνο να απέδιδαν καρπούς, αλλά και να έδιναν λύσεις σε αδιέξοδα που σήμερα υφίστανται. Κανείς δεν ξέχασε ότι κάποια στιγμή η Εθνική είχε μπει σε τροχιά αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, ασχέτως αν τότε οι συνθήκες οδήγησαν σε γρήγορη αλλαγή πλεύσης και συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος. 


Επίσης κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι και οι ξένες εταιρείες όπως η ΑΧΑ έχουν έλθει στην χώρα και δραστηριοποιούνται χωρίς να έχουν βάλει επιχειρηματικά στεγανά. Από την άλλη δε μπορεί να μην συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά -και ιδιαίτερα ορισμένες εταιρείες- έχει ανάγκη μεταβολών, καθώς τα σημάδια κόπωσης είναι εμφανή. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν πολλές κουβέντες που όσο και να «γκρεμίστηκαν» λόγω της μη πραγματοποίησης του τραπεζικού γάμου, δεν πήγαν χαμένες. Και ο λόγος είναι ότι έδωσαν την αφορμή να επαναπροβληματιστούν όλοι εκείνοι που στο παρελθόν διέβλεπαν ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από κινήσεις, ουσιαστικές που θα την πάνε μπροστά…

Γιάννης Βερμισσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου