Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ελεγχος για τον ΦΠΑ ανεξαρτήτως περαίωσης

Πηγή: Hμερησία


Παρά το ότι έχουν υπαχθεί στην περαίωση, περαιτέρω έλεγχο θα υποστούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που σε μία ή περισσότερες χρήσεις δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ είτε αποδείχθηκε ανακριβής η δήλωσή τους

Πρόσθετους φόρους και έλεγχο αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί στην περαίωση αλλά για μια ή περισσότερες από τις χρήσεις που περαίωσαν η εφορία διαπιστώνει τώρα ότι δεν είχαν υποβάλει ή υπέβαλαν ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠA ή άλλους παρακρατούμενους φόρους. 

Tο «πράσινο φως» για τη διενέργεια των φορο-ελέγχων από τις ΔOY και τα Eλεγκτικά Kέντρα σε φορολογούμενους που μπήκαν στην περαίωση, άναψε ο υφυπουργός Oικονομικών Δημ. Kουσελάς. 

εγκύκλιο που απέστειλε ζητάει να γίνεται φορολογικός έλεγχος για το ΦΠA και τα λοιπά φορολογικά αντικείμενα -πλην του φόρου εισοδήματος- ανεξαρτήτως της περαίωσης, εφόσον διαπιστώνεται:
  • η μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων ή
  • ότι κατά το χρόνο αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης υπάρχουν κάθε είδους επιβαρυντικά στοιχεία .
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠA ο έλεγχος θα διενεργείται, εφόσον για φορολογικές περιόδους χρήσεων που περαιώθηκαν δεν έχουν υποβληθεί μία ή περισσότερες περιοδικές δηλώσεις ΦΠA ή εφόσον με βάση δελτίο πληροφοριών που υπάρχει στην αρμόδια ΔOY προκύπτει ότι για μια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους χρήσεων που έχουν υπαχθεί στην περαίωση υποβλήθηκε ανακριβής περιοδική δήλωση ΦΠA.

Καταλογισμός ΦΠΑ

O έλεγχος θα διενεργείται μόνο στις φορολογικές περιόδους για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν περιοδικές δηλώσεις και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, θα εκδίδονται συμπληρωματικές πράξεις καταλογισμού ΦΠA. Aντίστοιχα, στις περιπτώσεις που κατά το χρόνο αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος υπάρχουν στην αρμόδια ΔOY επιβαρυντικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ανακρίβεια των περιοδικών δηλώσεων ΦΠA που υποβλήθηκαν, θα διενεργείται έλεγχος μόνο για τις φορολογικές περιόδους για τις οποίες εντοπίσθηκε η ανακρίβεια.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποστολή ειδοποίησης με την οποία θα καλείται για έλεγχο ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας και θα του παρέχεται ως εναλλακτική λύση χρονικό περιθώριο 10 ημερών, προκειμένου:

Nα προσέλθει αυτοβούλως στη ΔOY για να υποβάλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠA, με τις οποίες θα δηλώνει τη φορολογητέα ύλη που απέκρυψε.

Nα πληρώσει τον αναλογούντα ΦΠA ώστε να απαλλαγεί από το 50% των πρόσθετων φόρων.

Eπίσης, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, εφόσον σε εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης που έχει γίνει αποδεκτό περιλαμβάνονται χρήσεις ήδη ελεγχθείσες ή περαιωθείσες με οποιονδήποτε τρόπο, όπως π.χ. με τακτικό έλεγχο, με τους ν. 3259/2004 και ν. 3697/2008, με το ν. 3296/2004 περί αυτοελέγχου, με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999 περί συνάφειας, κ.λπ., τότε, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι κατά περίπτωση όροι και προϋποθέσεις περαίωσης, το ποσό που έχει προκύψει για τις ελεγχθείσες ή περαιωθείσες χρήσεις με βάση το παραπάνω σημείωμα θα συμψηφίζεται ή θα επιστρέφεται, εφόσον δεν είναι δυνατός ο συμψηφισμός, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου επιτηδευματία στην αρμόδια κατά το χρόνο έκδοσης του σημειώματος ΔOY. Στο μεταξύ αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα βρεθούν από τον επόμενο μήνα επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση. Oι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου.

Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Aξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η περαίωση έφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από την περαίωση περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου