Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ασφαλιστικό Ταμείο γίνεται ο ΟΠΑΔ με καταβολή μηνιαίων εισφορών

Πηγή: asfalisinet.gr

Σε ασφαλιστικό ταμείο, μετατρέπεται ο ασφαλιστικός οργανισμός υγείας των δημοσίων υπαλλήλων ΟΠΑΔ σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, που δεσμεύεται για την πληρωμή εισφορών σε μηνιαία βάση, ώστε να θα επιτρέψει την έγκαιρη αποζημίωση όλων όσων συμβάλλονται με τον ΟΠΑΔ.
 
Ειδικότερα, υφυπουργός ο κ Σαχινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε κατά την απορρόφηση των αδιάθετων χρημάτων που μεταφέρθηκαν από τη χρήση του 2010 και που εστάλησαν για την πληρωμή των ιατρών στις 17 Ιανουαρίου 2011, οφείλεται στην ανάγκη προσαρμογής σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης πόρων από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό επιβάρυνε χρονικά την όλη διαδικασία, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού και, στη βάση αυτής, να βελτιωθεί ο τρόπος αποζημίωσης των προμηθευτών του. Δεδομένου ότι το εν λόγω θέμα διευθετήθηκε, εκτιμάται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους άμεσα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, η καθυστέρηση που προέκυψε οφείλεται στον προγραμματισμένο από τον ΟΠΑΔ διαχωρισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από τα μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα, προκειμένου αυτοί να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα και μαζί με τους υπόλοιπους ιατρούς. 

Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό της Διοίκησης του ΟΠΑΔ, με την πρώτη δόση της επιχορήγησης του 2011 η οποία έχει ήδη αποδεσμευτεί από το Υπουργείο μας και στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα είναι στη διάθεση του ΟΠΑΔ, θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαστηριακούς ιατρούς, προκειμένου να καλυφθεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Η τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του ΟΠΑΔ έγινε σε συμφωνία με τον Οργανισμό και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της σχέσης του με τους συμβεβλημένους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, όπως συμβαίνει στα άλλα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. 

Είναι δε απαραίτητη, καθώς ο ΟΠΑΔ χρησιμοποιεί σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για εξετάσεις και έχει ήδη ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, εφαρμογές στις οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μη συμβεβλημένοι φορείς. Υπογραμμίζεται ότι όποιος ιατρός ή άλλος φορέας επιθυμεί, μπορεί να συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ και να αποζημιώνεται απ’ ευθείας χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος. Επιπλέον, έχει ήδη εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Διοίκηση του ΟΠΑΔ με την οποία διευθετούνται τυχόν προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις (πχ οδοντιατρική περίθαλψη).


Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας με πολλά προβλήματα που όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας έχετε βιώσει, ο ΟΠΑΔ μετατρέπεται σε ασφαλιστικό ταμείο, με το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύεται για την πληρωμή εισφορών σε μηνιαία βάση, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την έγκαιρη αποζημίωση όλων όσων συμβάλλονται με τον ΟΠΑΔ. Επίσης, έχουμε ήδη αναλάβει την υποχρέωση να ρυθμίσουμε τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ μέχρι και τις 31/12/2010. Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ρύθμισης, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση εντός της εβδομάδος.

Τέλος, τόσο οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ όσο και οι συμβεβλημένοι φορείς πρέπει να γνωρίζουν ότι, ο Οργανισμός βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης, με τη δαπάνη του 2010 να έχει περιοριστεί κατά 300 περίπου εκατομμύρια € σε σχέση με το 2009. 

Με αφετηρία αυτό το γεγονός, η προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τα Υπουργεία εποπτείας όσο και από τη Διοίκηση του Οργανισμού, είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση της φερεγγυότητας του Οργανισμού κατά τα διαχείριση των υποχρεώσεών του και κυρίως, η βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου