Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πρόταση για σύζευξη επικουρικής και επαγγελματικής σύνταξης

Πηγή:Καθημερινή

Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε να έχει ο ίδιος ο εργαζόμενος τη δυνατότητα επιλογής διαχείρισης

Υπέρ της «σύζευξης» του δημόσιου συστήματος με τα επαγγελματικά (συμπληρωματικά) Ταμεία ασφάλισης, τάχθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα της ΚPMG για τις συντάξεις. 

Μάλιστα, πρότεινε να έχει ο ίδιος ο εργαζόμενος τη δυνατότητα επιλογής διαχείρισης των επαγγελματικών συντάξεων, είτε από ασφαλιστικές εταιρείες, είτε από άλλους φορείς, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και το ΙΚΑ «θα μπορούσε να εισπράξει τις εισφορές των συμπληρωματικών ταμείων και να τις αποδίδει στη συνέχεια». 

Ο κ. Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ασφαλισμένων για τη σύσταση επαγγελματικού ταμείου, ενώ προέτρεψε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές «να μη διακατέχονται από δογματισμό» και να είναι ανοιχτές «σε παραγωγικό διάλογο», ο οποίος μπορεί να προχωρήσει άμεσα μέσω επιτροπής με τη συμμετοχή εργοδοτικών φορέων, του υπουργείου Εργασίας και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. 

«Θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα σύστημα επικοινωνίας και προβολής τέτοιων ιδεών» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος. «Δεν μπορεί η ασφάλεια του συνταξιοδοτικού συστήματος να εξαρτάται πλέον από τις κρατικές εγγυήσεις» σημείωσε στην ίδια ημερίδα ο πανεπιστημιακός κ. Πλ. Τήνιος, ενώ ο κ. Αλ. Σαρηγεωργίου, επικεφαλής της Eurolife Ασφαλιστικής, πρότεινε νομοθετική ρύθμιση που θα δίδει και στις ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να ιδρύουν επαγγελματικά Ταμεία. 

Οι απόψεις αυτές απηχούν σε ένα βαθμό και την αναζήτηση πρόσθετων μέτρων -με άξονα το σύστημα επικουρικής ασφάλισης- ενόψει και του νέου κύκλου αλλαγών που αναμένονται μέχρι το φθινόπωρο στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα έρευνας της KPMG για την πολιτική μισθών 113 εταιρειών το 2011, με εμφανή την αναμενόμενη τάση αυτοσυγκράτησης ως εξής:

– Tο 38% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων για το 2010, ενώ το 2011 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 43% του δείγματος.

– Η μέση αύξηση το 2010 διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 2,7%.

– Η μέση αύξηση το 2010 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 1,4%.

– Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο το 2011 είναι του Αυτοκινήτου και του Λιανεμπορίου, αφού οι προβλέψεις τους για μηδενικές αυξήσεις για το 2011 φτάνουν στο 67% και στο 50% του δείγματος αντίστοιχα.

– Το 11% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει ή ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 σε μειώσεις βασικών αποδοχών.

Από τις σχετικά μικρές μεταβολές μπορεί ίσως να υποθέσει κανείς ότι η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε συνθήκες ύφεσης στηρίζεται περισσότερο στη μείωση του προσωπικού αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν συνδέει ανάλογες πτυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου