Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Καταρρέουν τα Ταμεία, έρχονται κατασχέσεις

Πηγή: Ημερησία


Κίνδυνος ακόμη και για την καταβολή των συντάξεων, αν ο αριθμός των οφειλετών ξεπεράσει το 40% των ενεργών ασφαλισμένων

Αντιμέτωποι με μηνύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα βρεθούν οι 700.000 και πλέον επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ταμεία. 

Την προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υπό την πίεση της ταμειακής ασφυξίας που προκαλούν στα Ταμεία η μείωση των εσόδων (έως και 16% στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) και η αύξηση των οφειλών (πάνω από 10 δισ. ευρώ). 

Σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία της υπουργού Λ. Κατσέλη με τη συμμετοχή των προέδρων των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ υπογραμμίστηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας ακόμη και για την πληρωμή των συντάξεων, αν ο αριθμός των οφειλετών ξεπεράσει το 40% των ενεργών ασφαλισμένων. Με αυτό το δεδομένο συμφωνήθηκε να στηριχθεί η, κατ' αρχήν, διετής «διευκόλυνση» που δίδει η ηγεσία του υπουργείου για την πληρωμή μέρους των οφειλών σε μικρότερες και περισσότερες δόσεις. Η ρύθμιση προβλέπει:

1. Την αναστολή, μέχρι τις 31/12/2012, της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών που είτε έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών είτε δεν είχαν ενταχθεί σε καμία προηγούμενη ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν κανονικά από την 1/1/2011 τις τρέχουσες εισφορές και ένα επιπλέον ποσό έναντι των παλαιών οφειλών που θα αντιστοιχεί στο 20% της τρέχουσας εισφοράς.

2. Την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31/12/2010 (μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) και την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς + επιπλέον 20% της εισφοράς, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

3. Την υπαγωγή από την 1/1/2013 σε νέα ρύθμιση (χθες η ηγεσία του υπουργείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της ρύθμισης) για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Στην ίδια σύσκεψη η Λ. Κατσέλη και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να συμπράξουν για την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Πρώτη κοινή δράση θα είναι το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας το οποίο θα προσφέρει, με τη διαμεσολάβηση των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων και του ΟΑΕΔ, πεντάμηνη απασχόληση σε 55.000 ανέργους σε δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Αξιοποίηση
 
Ο Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προωθήσει σχέδιο και για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων που, όπως αποκάλυψε χθες η «Η», εμφανίζει λογιστικές ζημιές 2,3 δισ. ευρώ μέσα σε 1 χρόνο. Στα μέτρα για τα ακίνητα (1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις «παγωμένες» τιμές) περιλαμβάνεται η πρόσληψη συμβούλων και η αναθεώρηση του καθεστώτος των μισθώσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης έθεσε θέμα μετεγκατάστασης των Ταμείων σε ιδιόκτητα κτήρια και αξιοποίησης της περιουσίας τους που παραμένει «νεκρή».

Ακίνητη περιουσία
 
Ο Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προωθήσει σχέδιο και για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων που, όπως αποκάλυψε χθες η «Η», εμφανίζει λογιστικές ζημιές 2,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή να υποθέσω ότι θα αντιμετωπίσουν κατασχέσεις τα κανάλια και οι φυλλάδες του Λαμπράκη, του Αλαφούζου, του Μπόμπολα, του Κουρή, του Καρατζαφύρερ και των υπολοίπων αρχιλαμόγιων που παρασιτούν εις βάρος του φορολογούμενου και δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή