Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Στα 30 δισ. η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα

Πηγή: Ημερησία

Καθησυχαστικός, όσον αφορά τις επιπτώσεις μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις γερμανικές τράπεζες, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Bundesbank Φραντς-Κρίστοφ Τσάιτλερ. 

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine, ο κ. Τσάιτλερ δήλωσε ότι η συνολική έκθεση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε ελληνικές αξίες εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 δισ. αποτελούν τοποθετήσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Εώς 15 δισ. 
 
Αφαιρουμένης της αξίας των εγγυήσεων, η έκθεση στην Ελλάδα περιορίζεται σε 12-15 δισ. ευρώ, ένα πολύ μικρό ποσό σε σύγκριση με το ύψος των βασικών εποπτικών κεφαλαίων των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υπολογίζεται στα 340 δισ. ευρώ.

Το στέλεχος της BuBa δήλωσε ακόμη ότι τα τρέχοντα αστρονομικά spreads στα ελληνικά ομόλογα είναι ένδειξη έντονης αστάθειας στην αγορά και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία όμως, ακόμα κι αν τελικά συμβεί, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις των γερμανικών τραπεζών στα stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Τέλος, ο ίδιος προέβλεψε ότι οι διεθνείς εποπτικές αρχές θα καταρτίσουν μία λίστα 15-20 μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, που θα χαρακτηριστούν «Σημαντικοί για το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα» (SIFI στη διεθνή τραπεζική αργκό) και θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να διασωθεί μία εξ αυτών με χρήματα των φορολογουμένων σε περίπτωση που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου