Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Λαοθάλασσα αγανακτισμένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα

Πηγή: Ναυτεμπορική
Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο διαδικτυακό κάλεσμα, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κρίση και την ακολουθούμενη πολιτική. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες πόλεις της χώρας (πάνω από 5.000 διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, 7.000 στην Πάτρα και 2.000 στο Βόλο). 

Κύριο και κοινό γνώρισμα των διαδηλώσεων, ο ειρηνικός τους χαρακτήρας και η πλήρης απουσία κομματικών διαχωρισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο σταθμός του Μετρό λειτουργούσε κανονικά, όπως και πολλά από τα καταστήματα της περιοχής.

Κυριάρχησαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου ((«Ψεύτες - Κλέφτες», «Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε»), όπως και συνθήματα απάντηση στους «Los Indignados» της Ισπανίας («Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Ώρα να φεύγουν» ήταν η απάντηση στο σύνθημα των Ισπανών διαδηλωτών ««Σιγά, να μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες»).

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος άνοιξαν νωρίς το πρωί, ωστόσο οι αγανακτισμένοι πολίτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα στις 6.00.

Μεγάλη συμμετοχή και σε άλλες πόλεις της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Λευκό Πύργο. «Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ» και «ξεσηκωθείτε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση. Στις 19.00, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των Πατρινών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν νέοι και νέες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην πλατεία μαζί με τις οικογένειές τους. 

Και στο Βόλο περίπου 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην παραλία της πόλης, έξω από το κτήριο «Παπαστράτου».
 
Τη δική τους συμμετοχή στο «Κίνημα αγανακτισμένων πολιτών» είχαν κι άλλες πόλεις όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο οι συγκεντρωμένοι επεσήμαναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί «χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου