Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο Επικουρικό Κεφάλαιο


Πηγή: insuranceworld.gr
Οι υποχρεώσεις του Επικουρικού αγγίζουν ήδη τα 700 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες αρνούνται να δανειοδοτήσουν το φορέα


Στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο θα αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την πρότασή της για το νέο καθεστώς αποζημιώσεων μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου και, όπως αναφέρουν πηγές του iw, το υπουργείο, αφού μελετήσει τη σχετική πρόταση και προβεί σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, θα την καταθέσει στη Βουλή μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα δομικό νομοθετικό κείμενο που θα προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, αποτελώντας, επί της ουσίας, «σωσίβιο» για την επιβίωσή του, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του Επικουρικού αγγίζουν ήδη τα 700 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμά του είναι περιορισμένα και οι τράπεζες αρνούνται να δανειοδοτήσουν το φορέα.

Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα προβλέπει τον καθορισμό πλαφόν στις αποζημιώσεις τις οποίες θα καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο, απαλλαγές για κάθε αποζημίωση, όπως και τη μη πληρωμή των τόκων για κάθε ποσό το οποίο θα επιδικάζουν τα δικαστήρια σε βάρος του φορέα.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι, η ψήφιση και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική θέση του Επικουρικού Κεφαλαίου, δεδομένου ότι θα περιορίσει τις υποχρεώσεις του και θα καταστήσει ευκολότερο το δανεισμό του από το τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου