Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλιση καινούριου αυτοκινήτου

Πηγή: insuranceworld.gr
Το μέτρο της απόσυρσης για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Οι αντιπροσωπείες κάνουν χρήση του συνόλου του οπλοστασίου που τους προσφέρει το marketing, προσδοκώντας αυξημένα έσοδα και, εσείς, όσοι δηλαδή έχετε όχημα προς απόσυρση, κρατάτε σημειώσεις για να «εκδράμετε», στη συνέχεια, στις βιτρίνες. 

Πέρα όμως από τα… σκονάκια σας, διαβάστε όσα έπονται, ώστε να ασφαλίσετε σωστά το καινούργιο σας αυτοκίνητο.


Ασφάλιση οχήματος που αγοράστηκε με χρηματοδότηση

Της ασφάλισης του αυτοκινήτου θα πρέπει πάντα να προηγείται έρευνα αγοράς για το ύψος των ασφαλίστρων που προσφέρουν οι περισσότερες εταιρείες, για τις παρεχόμενες καλύψεις, αλλά και για τη φερεγγυότητά τους. Μάλιστα, η έρευνα είναι επιβεβλημένη, όταν από την αντιπροσωπεία ασκούνται έμμεσες πιέσεις για την ασφάλιση του καταναλωτή σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Καμία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να ασφαλίσετε το όχημά σας σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία. Το μόνο που μπορεί να ζητήσει επίμονα είναι ασφαλιστήριο συμβόλαιο από γνωστή και φερέγγυα ασφαλιστική. Η άσκηση πιέσεων στον καταναλωτή να ασφαλιστεί σε συγκεκριμένη εταιρεία είναι παράνομη.


Τα συμβόλαια που συνάπτονται μέσω των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, συνήθως, δε σας παρέχουν προσωπικό σέρβις Σε περίπτωση, δηλαδή, τροχαίου, ως κάτοχος του αυτοκινήτου δε θα έχετε την υποστήριξη συγκεκριμένου ασφαλιστικού συμβούλου, οπότε αναλαμβάνετε ο ίδιος να «τρέξετε» τις διαδικασίες.


Ορισμένες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δεν αναγνωρίζουν το χαμηλό bonus malus που μπορεί να έχει ο πελάτης τους από το προηγούμενο αυτοκίνητό του.

Η σημασία της οδικής βοήθειας

Η κάλυψη της οδικής βοήθειας συνοδεύεται από ξεχωριστό συμβόλαιο, που αναφέρει αναλυτικά τους όρους και το κόστος του.

Αξιόπιστη εταιρεία θεωρείται αυτή που διαθέτει επαρκή στόλο αυτοκινήτων για την παροχή της οδικής βοήθειας. Πριν την υπογραφή όποιου συμβολαίου, λοιπόν, ρωτήστε για τον αριθμό των αυτοκινήτων που ανήκουν στην εταιρεία την οποία επιλέξατε. Αν πάντως μια εταιρεία θέλει να θεωρείται αξιόπιστη, θα πρέπει να διαθέτει από ένα αυτοκίνητο για κάθε 300 ασφαλισμένους της.

Το δίκτυο με τους σταθμούς εξυπηρέτησης που έχει οργανώσει μια εταιρεία είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης. Εάν, δηλαδή, θέλετε να είστε σίγουροι ότι η εταιρεία σας μπορεί να καλύψει στο 100% το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, καλό είναι να δείτε πού και πόσους σταθμούς εξυπηρέτησης διαθέτει. Κι όταν λέμε σταθμούς εξυπηρέτησης, εννοούμε τα σημεία όπου σταθμεύουν τα αυτοκίνητα οδικής βοήθειας.


Υπάρχουν εταιρείες που καλύπτουν δύο μεταφορές για το αυτοκίνητό σας. Οι δύο μεταφορές έχουν ιδιαίτερη σημασία αν πάθετε ζημιά σε ώρες που τα συνεργεία είναι κλειστά. Στην περίπτωση αυτή, το αυτοκίνητο θα μεταφερθεί πρώτα στο σπίτι σας και την επομένη το πρωί στο συνεργείο που επιθυμείτε. 


Οι ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν οδική βοήθεια, στην πλειοψηφία τους, προσφέρουν προγράμματα χαμηλού κόστους, διότι τα συνδυάζουν με τα κύρια συμβόλαια για την ασφάλιση του αυτοκινήτου.


Αν ζητήσετε οδική βοήθεια από μια εταιρεία, ενώ δεν είστε καλυμμένος, τότε οι επιβαρύνσεις και τα έξοδα που θα κληθείτε να πληρώσετε είναι υψηλά. Ασφαλιστείτε, λοιπόν, πριν χρειαστείτε τη συνδρομή της εταιρείας, κοστίζει λιγότερο.

Συνήθως, η οδική βοήθεια προβλέπει την επιτόπια καταγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο, καθώς και τη συμπλήρωση της φιλικής δήλωσης ατυχήματος. Σε περίπτωση τροχαίου, λοιπόν, ο οδηγός, εάν το κρίνει σκόπιμο, έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε ειδικό νούμερο την ασφαλιστική του εταιρεία ή την εταιρεία οδικής βοήθειας με την οποία συνεργάζεται η ασφαλιστική και να ζητήσει τη συνδρομή της για την καταγραφή όλων των δεδομένων που σχετίζονται με το τροχαίο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σπεύδει στη συνέχεια στο σημείο του τροχαίου προκειμένου να καταγράψει τα όσα προηγήθηκαν του ατυχήματος, αλλά και να συμπληρώσει τη «φιλική» δήλωση την οποία, αμέσως μετά, υπογράφουν και οι δύο πλευρές, εφόσον βέβαια αυτό καταστεί εφικτό, εφόσον δηλαδή συμφωνήσουν και οι δύο οδηγοί.

Οι συμβολές έχουν όμως και συνέχεια, κάπως έτσι…

Έλεγχοι και ανακλήσεις

Προσφάτως, την ευθύνη για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή περιμένουν, πρόθυμα πάντα, να διερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες οδηγών αφορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες. Διατηρήστε την... ψυχραιμία σας, αν σας γνωστοποιηθούν δύο ή και περισσότερες αυξήσεις μέσα στο ίδιο έτος. Το Solvency II, όπως και τα αυξημένα όρια ασφάλισης απαιτούν τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την πλευρά των εταιρειών. Οι αυξήσεις στον κλάδο συνήθως υλοποιούνται είτε στις αρχές κάθε έτους είτε στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου - Ιουνίου.

Η αναζήτηση του φθηνότερου ασφαλίστρου δεν είναι κατ΄ ανάγκη και η εξυπνότερη λύση. Πολλές φορές, ένα φθηνό ασφάλιστρο μπορεί να κρύβει μια αναξιόπιστη εταιρεία, που όταν θα χρειαστεί η παρέμβασή της, θα φανεί αναποτελεσματική, ενώ μην ξεχνάτε, ότι οι ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας αφερέγγυων επιχειρήσεων θα έχουν και συνέχεια.
 
Τα κόλπα με τις συμπληρωματικές

Οι συμπληρωματικές καλύψεις είναι προαιρετικές, γι΄ αυτό προσοχή στο τιμολόγιο και στις χρεώσεις του. Τα συμβόλαια μέσω των οποίων οι καλύψεις προσφέρονται ως «πακέτο» είναι πάντα οικονομικότερα, μιας και με χαμηλό κόστος περιλαμβάνουν την ασφάλιση πολλών κινδύνων.

Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, μεταξύ άλλων, προσφέρουν και την κάλυψη της οδικής βοήθειας, η οποία είναι χρήσιμη για οχήματα μιας ορισμένης… ηλικίας, αλλά και για τα νεώτερα. Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν χαρακτηρίζαμε ως επιβεβλημένη τη νομική προστασία των οδηγών. Με την υπογραφή ενός τέτοιου συμβολαίου, που το κόστος του είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ο κάτοχός του έχει το προνόμιο της δικηγορικής κάλυψης.
 
Η αξία του σέρβις

Το σέρβις που προσφέρει μια εταιρεία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να προσέχει κάθε οδηγός πριν από την υπογραφή του συμβολαίου του.

Με την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, αλλάζει υποχρεωτικά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Άδεια αυτοκινήτου δηλαδή και ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει πάντα να είναι στο ίδιο όνομα. 

Μεθυσμένος οδηγός σημαίνει ανασφάλιστος οδηγός.

Τροχαίο στη... θάλασσα

Εάν προκληθεί ατύχημα μέσα σε πλοίο, δεν καλύπτεστε από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Αποζημίωση καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένο το πλοίο, ενώ θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το ατύχημα προκλήθηκε από λάθος εντολές τις οποίες έδωσε ο υπεύθυνος στο γκαράζ, στην προσπάθειά του να σας καθοδηγήσει να σταθμεύσετε το όχημά σας. Υπάρχουν πάντως ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες, με την καταβολή ενός χαμηλού απασφαλίστρου, προσφέρουν κάλυψη για ατυχήματα σε πλοία.

Τροχαίο στο χωράφι
 
Αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται για τροχαία τα οποία προκλήθηκαν σε μη χαρτογραφημένους δρόμους, καθώς και σε ιδιωτικά - κλειστά parking.

Πριν φορτωθεί το αυτοκίνητό σας σε τραίνο, για τη μεταφορά του σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας ή του εξωτερικού, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τους όρους του εισιτηρίου διαμεταφοράς, που αναφέρονται στις καλύψεις του οχήματος. Συνήθως, όμως, οι κάτοχοί τους δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου