Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στερεύει τα έσοδα των ασφαλιστικών η αέναη διαχείριση της κρίσης

Πηγή: insuranceworld.gr
Τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών από την παραγωγή συμβολαίων υπόκεινται, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πιέσεις που όσο και να αντιμετωπίστηκαν με αισιοδοξία από τις εταιρείες, δεν παύουν να αποτελούν μια ανοικτή πληγή. 

Ο λόγος είναι πως η οικονομική κρίση συνεχίζεται, τέλος δεν διαφαίνεται και έτσι η αναμενόμενη ανάκαμψη και η αλλαγή του κλίματος, που θα επέτρεπε σκέψεις για αποδόσεις καλές και σχέδια για ανάπτυξη, όχι μόνο δεν είναι ορατή στις εταιρείες, αλλά αντίθετα μοιάζει να είναι όλο και περισσότερο μια πολύ μακρινή κατάσταση. 

Βέβαια, το σκέλος των εσόδων είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι δεν είναι μόνο αυτό που αφορά την παραγωγή τους, αλλά και αυτό που έρχεται από τις επενδύσεις

Και εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι θετικά, ούτε επιτρέπουν, επίσης, αισιοδοξία. Οι επενδύσεις δεν αποδίδουν όπως στο παρελθόν και αυτό είναι πασιφανές. Βέβαια πασιφανές είναι και το ότι δε θα αποδώσουν και σύντομα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες των εταιρειών και σε αυτό το επίπεδο. Εγκλωβισμένες λοιπόν οι εταιρείες σε αυτό το περιβάλλον, διάγουν μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας από την οποία καλούνται να βγουν. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δε βρίσκουν λύσεις τουλάχιστον εύκολες ή δοκιμασμένες ώστε να αντιστρέψουν μια δύσβατη πορεία. 

Οι τεχνικές του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και ίσως να μην μπορούν να εφαρμοστούν και από τη συνολική αλλαγή που έχει επέλθει στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς (solvency, εποπτεία κ.λπ.). Σήμερα οι ασφαλιστικές, εκ των πραγμάτων, ωθούνται σε νέους τρόπους ανάπτυξης που ποτέ δεν εφάρμοσαν, σε νέες κινήσεις πέραν των περικοπών του λειτουργικού κόστους, ίσως και σε μια νέα πορεία συνολικής αλλαγής στη συμπεριφορά τους. Αυτά μπορεί να είναι γενικόλογα ή σκέψεις όσο μένουν σε επίπεδο θεωρίας. 

Ωστόσο, οι ασφαλιστικές δεν μπορεί να σταθούν σε αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, οφείλουν να λύσουν ένα δύσκολο γρίφο σε μια δύσκολη εποχή. Οι «έξυπνες» κινήσεις, οι θετικές πρωτοβουλίες, η υιοθέτηση μεθόδων που τις προβάλλουν και δείχνουν τη συμμετοχή τους σε θέματα σημαντικά για την εποχή, είναι σαφώς θετικές, από την πλευρά των εταιρειών, και μπορούν να διεκδικούν την επιβράβευση. 

Μπορούν να δίνουν και εχέγγυα για την εσωτερική τους ανάπτυξη. Ωστόσο δεν αρκούν για να δώσουν λύση στο αδιέξοδο των εσόδων.  Επιβάλλονται λοιπόν άμεσα και άλλες ενέργειες, πιο ουσιαστικές, πιο δομικές, που θα δώσουν τέλος στο υφιστάμενο φαινόμενο της διαχείρισης της κρίσης στο οποίο επιδίδονται - οι εταιρείες - και θα φέρουν πραγματική αλλαγή στην ασφαλιστική αγορά.
Γιάννης Βερμισσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου