Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πόσο επιβαρύνονται μισθωτοί,συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ακινήτων

Πηγή:Το Βήμα
 
Σημαντικές επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εφετινού προϋπολογισμού και να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ.

Τα νέα μέτρα θα πλήξουν μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει έσοδα περίπου 4,15 δισ. ευρώ και να μειώσει τις δαπάνες κατά 2,25 δισ. ευρώ.

Τα βασικά μέτρα θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα για να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη συνέχεια από τη Βουλή, ενώ κάποια άλλα, όπως η κατάργηση ή η μείωση φοροαπαλλαγών, μετατίθενται για το φθινόπωρο, καθώς η όποια ωφέλεια προκύψει για τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012 (εισοδήματα 2011).

Θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι 
 
Ωστόσο, ένα από τα μέτρα που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, με εξαίρεση, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , τους συνταξιούχους, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που το δεχθεί η τρόικα.

Η μείωση του αφορολογήτου θα συνδυαστεί με εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 6.000 ή 8.000 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση μόνο από αυτή την παρέμβαση στη φορολογική κλίμακα έως 600 ευρώ κατά περίπτωση.


Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2012, αλλά με την ψήφιση του νόμου θα αλλάξει και ο φόρος παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους από εφέτος.


Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον αυξημένο συντελεστή και προϊόντα πρώτη ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αν τα έσοδα του κράτους συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από τη βάση. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για υπηρεσίες στον χώρο της εστίασης να πραγματοποιηθεί μετά το εφετινό καλοκαίρι για να μην πληγεί η τουριστική περίοδος.


Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ
. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και άλλα στελέχη του υπουργείου μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεσμεύονταν δημόσια ότι « δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ ». Ούτε μετάταξη από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν κυρίως είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ΔΕΗ, φυσικό αέριο κτλ. Ωστόσο, στη σελίδα 23 της παρουσίασης του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.

1 σχόλιο:

  1. ENNOEITAI OTI Ο ΓΚΑΟΥΛΑΪΤΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΓΑΠ ΔΕ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ.

    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΡΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΤΡΑΒΑ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 10% ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΥΨΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 5% ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΥΨΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ (ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 200.000). ΤΟΛΜΑΣ ΟΜΩΣ; ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΜΟΥΡΗΔΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ "ΑΓΙΟΥΣ" ΤΟΥΣ "ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ", ΔΛΔ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΡΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ. ΤΟΛΜΑΣ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΟΤΑ. ΓΙΑ ΒΑΛΕ ΑΛΑΦΟΥΖΟ, ΤΕΓΟΠΟΥΛΟ, ΨΥΧΑΡΗ, ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ Κ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΙΚΑ Κ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΤΟΛΜΑΣ; ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ (ΤΡΕΜΗ, ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, ΤΣΙΜΑ, ΚΑΨΗΔΕΣ, ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΤΣΙΓΕΡΗ -ΑΥΤΟΝ ΒΡΕ ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ "ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ"-, ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ, ΠΑΠΑΧΕΛΑ, ΤΑΣΟ "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΟΥΝ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ" ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ, ΣΤΑΗ) ΝΑ ΣΕ ΣΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΩΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ.

    ΕΙΧΕΣ ΤΡΟΠΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΣΟΥ: ΤΗΣ GOLDMAN SACHS, ΤΗΣ FITCH, ΤΗΣ JP MORGAN, ΤΗΣ MORGAN STANLEY, ΤΗΣ DEUTSCHE BANK, ΤΗΣ ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ 13 (!!!!!!) ΑΜΑΡΤΩΛΑ SWAP ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗ GOLDMAN SACHS ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ........

    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή