Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Με 155 "ναι" ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο

Πηγή: Kαθημερινή

Με 155 ψήφους υπέρ και 138 ψήφους κατά ενέκρινε η Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν παρών. Εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Π. Κουρουπλής και της Ν.Δ. η Έλσα Παπαδημητρίου.

Με 155 ψήφους υπέρ και 138 ψήφους κατά ενέκρινε η Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν παρών. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης με τους πολιτικούς αρχηγούς να κλιμακώνουν τη φρασεολογία τους.

Κατά την ψηφοφορία τα δύο μεγάλα κόμματα μέτρησαν από δύο απώλειες καθώς ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε αρνητική ψήφο, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κ. Έλσα Παπαδημητρίου υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της ως βουλευτής από τη ΝΔ.


Κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η κα Παπαδημητρίου τόνισε: «Πιστεύω ότι η 20χρονη σταθερή πορεία μου στη Βουλή, μου δίνει το δικαίωμα να μην εθελοτυφλώ και να στρουθοκαμηλίζω. Αποδέχομαι και κατανοώ όλων την ανασφάλεια όμως το «ΟΧΙ» δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, σήμερα το «παρόν» είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το «ΟΧΙ» υπό όρους δεν αφορά τη δική μου λογική. Ναι λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης… Ως ανεξάρτητη βουλευτής θα βοηθήσω.»

Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ., κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως θα δηλώσει «παρών» στην ψηφορία.

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης έδωσε τελικά το «Ναι», όπως ακριβώς και συνάδελφός του κ. Θωμάς Ρομπόμπουλος. Κατά την σύντομη τοποθέτησή του δήλωσε ότι « η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου και να διαλύσω την Ε.Ε. και γι' αυτό πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια τοποθετώ το συμφέρον της χώρας.»

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που αναφέρθηκε στο δικαιώμα του ΠΑΜΕ να απεργεί και να πραγματοποιεί καταλήψεις, ενώ επέκρινε και τους «Αγανακτισμένους» για τη στάση τους και τον τρόπο της κινητοποίηής τους.

Ένα σαφές «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο είπε και ο πρόεδορς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρώπη.

Κατηγορηματικός κατά της κυβέρνησης ήταν και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, οποίος είπως πως «δεν δίνουμε παράταση ζωής στη μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη μίας οικουμενικής κυβέρνησης και δήλωσε πως δεν θα υπεψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει». Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ αναρωτήθηκε ποια είναι η πρότασή της και σημείωσε πως είναι υποχρεώσή του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει τώρα σε αυτό το ερώτημα.

Παπανδρέου: Παλεύω εδώ και δύο χρόνια να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση

Με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ξεκινά ένας γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης, ώστε να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Στην αντίθετη περίπτωση, την χώρα περιμένει η καταστροφή - ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην καταληκτική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση.

Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στην ίδια βεβαιότητα βασίζεται και η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της οποίας, «μιλάνε ανεύθυνα γιατί ξέρουν πως εμείς πράττουμε υπεύθυνα», ακολουθώντας τον αρχηγό τους, «που έχει γύρω του ανθρώπους που του λένε πόσο καλό κάνει στο προσωπικό του προφίλ να λέει «όχι"».

«Παλεύω εδώ και δύο χρόνια να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση. Μαζί με τον λαό που σηκώνει σταυρό φορτωμένο με αμαρτίες δεκαετιών και τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα που θα διασφαλίσουμε ότι θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Ας κάνουμε το παν για να μην ζήσει η χώρα στάση πληρωμών» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, προχωρώντας στη συνέχεια σε αναίρεση των επιχειρημάτων εκείνων που προκρίνουν την μερική, ή ολική άρνηση πληρωμών:

«Κάποιοι μας λένε: «Τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; Σιγά μην μας αφήσει η Ε.Ε. να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει σχέδιο βήτα, ή λέμε πως ‘’δεν πληρώνουμε’’ και καθαρίσαμε». Τόσο εύκολα; Στάση πληρωμών σημαίνει να αναστείλουμε όλα τα νοσοκομεία, να κλείσουμε τα σχολεία, να μειώσουμε τις συντάξεις για 70-80%, να σταματήσουμε να καταβάλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έξω πολλοί διαμαρτύρονται: Άλλοι γιατί πραγματικά αδικούνται και υποφέρουν, άλλοι γιατί ξεβολεύονται από προνόμια που είχαν συνηθίσει. Το κρίσιμο είναι, να μην ζήσει κανένας μας τις συνέπειες μιας κατάρρευσης και να ανταποκριθούμε όλοι μας σε δίκαια αιτήματα για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα δεν υπάρχει - ή δεν υπάρχει προς όφελος της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκεφτούν οι εταίροι μας, είναι το πώς θα σωθούν οι ίδιοι. Σε πλειστηριασμό θα μπει η Ελλάδα - δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Και τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχουν η επιλογή του δύσκολου δρόμου της αλλαγής και εκείνη της καταστροφής» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης κρίνεται από τα αποτελέσματα»

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Μιλάτε χωρίς αριθμούς, γιατί οι αριθμοί μιλούν για τη δική σας ευθύνη». Πρόσθεσε μάλιστα πως: «Ευθύνη δικιά μας είναι να λέμε στους εταίρους μας την αλήθεια. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και προτείναμε μέτρα. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης κρίνεται από τα αποτελέσματα».

Μετά την λήξη της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής επέτρεψε μια σύντομη παρέμβαση στον Αντώνη Σαμαρά: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Οφείλω όμως να του απαντήσω, πως αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται αν θα καταρρεύσουμε ή όχι, αλλά αν θα κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση της οικονομίας - την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση. Και η πολιτική κατάρρευση θα είναι η δική σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Παπαρήγα: Η Ελλάδα, είναι σε χρεοκοπία που δεν έχει ολοκληρωθεί

«Η Ελλάδα είναι σε χρεοκοπία που δεν έχει ολοκληρωθεί και αποτυπωθεί», εκτίμησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σε μία ομιλία αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στο «κίνημα των αγανακτισμένων» και την αντιμετώπισή του από τα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα.
Η κ. Παπαρήγα, διέκρινε στην ομιλία της «δύο ειδών πιέσεις προς το λαϊκό κίνημα": «Από την μία τον ιδεολογικό εκβιασμό που πραγματοποιεί η κυβέρνηση όταν δεν περιγράφει πλήρως την πραγματικότητα ενός υπαρκτού οικονομικού προβλήματος και από την άλλη, την υπερπροβολή του «κινήματος των αγανακτισμένων» από τα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα, με κινδύνους ακόμα και για την Δημοκρατία», είπε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Σε σχέση με την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως «ο τρόπος που πάει να πείσει η κυβέρνηση τον λαό, είναι καθαρά εκβιαστικός και δεν περιγράφει πλήρως την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, είναι σε χρεοκοπία που δεν έχει ολοκληρωθεί - και δεν έχει αποτυπωθεί τι θα χάσουν οι πιστωτές. Με όλα τα δεδομένα, είτε είναι ελεγχόμενη η χρεοκοπία, είτε φτάσουμε στην ανεξέλεγκτη, αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το 150+1 της σημερινής ψηφοφορίας. Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, γιατί η Ελλάδα είναι πολύ μικρή αγορά και το βάθος της κρίσης πολύ μεγαλύτερο».

Βενιζέλος: «Υπάρχει το Σχέδιο Β για την Ελλάδα»

Την ανάγκη εξασφάλισης της 5ης δόσης τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία: «Οι πολίτες έχουν όλο το δίκιο. Σε αυτούς έχουμε το μυαλό μας. Εάν δεν μας δεχθούν τότε έχουμε χάσει το πολιτικό παιχνίδι».

Ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει το Σχέδιο Β, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα λάβει την 5η δόση: «Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο στο πλαίσιο της ΕΚΤ. Εγώ λέω ότι θα πάρουμε την 5η δόση. Όχι όλη, θα την πάρουμε σταδιακά για να μην στεγνώσει το δημόσιο. Το σχέδιο Β υπάρχει, αλλά δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου