Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πέντε μέτωπα - φωτιά μέσα σε δύο εβδομάδες

Πηγή: capital.gr
Το κρισιμότερο 15θήμερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ξεκινά σήμερα, με την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή και την ανακοίνωση πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κορυφώνει  την προσπάθειά της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ακόμη ανοικτά. Οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ καθιστούν αβέβαιη τη ψήφιση εντός της εβδομάδος του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.


Παράλληλα, κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη δόση του Ιουνίου και το νέο δάνειο. Εξαρτώνται άμεσα από την ψήφιση των δύο νόμων, αλλά δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί ότι το νόε δάνειο θα δοθεί ακόμη κι αν η Ελλάδα κάνει ό,τι της ζητήθηκε, με το σενάριο αναβολής των αποφάσεων για το Σεπτέμβριο να παραμένει ανοικτό, εκθέτοντας την κυβέρνηση στον κίνδυνο νέας αποτυχίας των μέτρων εντός του καλοκαιριού και παρατεταμένης ανασφάλειας στην αγορά και στους πολίτες.

* Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που προέκυψαν μετά την απόσυρση του μέτρου των αποδείξεων το βράδυ της Παρασκευής, αλλά θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον κ. Βενιζέλο κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο  διεξήχθη νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ολοκληρώθηκε το  απόγευμα της Κυριακής για την εύρεση νέων μέτρων αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Ο νόμος - σκούπα περιλαμβάνει όλα  τα εισπρακτικά μέτρα των 28 δισ. ευρώ, το θεσμικό πλαίσιο του πανίσχυρου Ταμείου- εταιρείας μέσω της οποίας θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, τον θεσμό της επιφανείας (διατήρηση υπό κρατικό έργο των ακινήτων που πωλούνται), τις διαδικασίες χωροθέτησης ακινήτων, και άλλες διατάξεις.

Η συζήτησή του ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και η ψηφοφορία στην ολομέλεια προγραμματίζεται για την Πέμπτη το πρωί.

* Για την Τετάρτη έχει οριστεί η κρίσιμη ψηφοφορία  για το Μεσοπρόθεσμο.   Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται αμφίρροπο, και θα επηρεάσει άμεσα το δεύτερο μέτωπο, αυτό του δανεισμού στο οποίο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με  στόχο να τελειώσουν όλα έως τις 11 Ιουλίου και να μην αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο η απόφαση για το νέο δάνειο. Η ψήφιση των δύο νόμων θεωρείται από την τρόικα  προαπαιτούμενο για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το νέο δάνειο και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

* Στις 3 Ιουλίου στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΝΤ, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν  την εκταμίευση της 5ης δόσης που θα πρέπει να γίνει λίγες ημέρες μετά, και να λειάνουν τις διαφορές για το νέο πακέτο.

* Στόχος είναι να προσυπογραφούν οι αποφάσεις στις 11 Ιουλίου, όταν συνεδριάζει προγραμματισμένα το Eurogroup και το Ecofin. Πρέπει να διασφαλιστεί  η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, να εξασφαλιστεί βιώσιμο επιτόκιο και να καμφθούν οι αντιδράσεις κρατών που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

* Το ίδιο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή και άλλων εφαρμοστικών νόμων, για το μισθολόγιο στο δημόσιο, τη δανειακή σύμβαση κλπ. 

Η τρόικα θα δημοσιοποιήσει το αναθεωρημένο μνημόνιο που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές, κυρίως στο διαρθρωτικό πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου