Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Φαρμακευτικές - ασφαλιστικές: Τί κάνουν με τα ελληνικά ομόλογα

Πηγή: Ημερησία

Σε εξειδίκευση του τροπου διαχείρισης ομολόγων θα αναγκαστούν φαρμακευτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να διαχειριστούν ελληνικά ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εφόσον παραταθεί η κρίση χρέους. Ήδη πολλές πολυεθνικές και των δύο κλάδων έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων με haircut

Μείζον θέμα για τα οικονομικά επιτελεία των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί η διαχείριση των ομολόγων μηδενικού επιτοκίου του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν λάβει έναντι των οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων.

Το σύνολο των οφειλών που πληρώθηκαν με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου του Δημοσίου ανέρχεται για τα έτη 2007, 2008 και 2009 σε 5 δισ. ευρώ, και για αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες πληρώθηκαν με αυτά τα ομόλογα οφειλές δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατ. ευρώ. 

Τα ομόλογα αποδόθηκαν στις ονομαστικές αξίες (face value) των αντίστοιχων χρεών των νοσοκομείων, ωστόσο η ισοδυναμία τους σε σημερινές αξίες είναι κατά μέσο όρο περίπου το 70% των ονομαστικών. Το 2010 πολλές εταιρείες έχουν εγγράψει ζημιές από προβλέψεις που σχημάτισαν για τα ομόλογα αυτά, ενώ στοίχημα αποτελεί και για φέτος η διαχείριση που θα επιλέξουν να κάνουν, δεδομένου ότι η διαδικασία λήψης των αναφερόμενων ομολόγων ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011. Οι επιλογές των φαρμακευτικών είναι τρεις: είτε να εξοφλήσουν άμεσα τα ομόλογα στις τράπεζες λαμβάνοντας κατά μέσο όρο το (65-70%) της συνολικής αξίας τους είτε να διαθέσουν τα ομόλογα ως εγγυήσεις για τη δανειοδότησή τους είτε, τέλος, να τα κρατήσουν και να τα πληρωθούν στη λήξη τους (maturity date) ασφαλίζοντας ή όχι τον κίνδυνο αδυναμίας εξόφλησής τους CDS (Credit Default Swap).

Οι θυγατρικές των πολυεθνικών μπορούν επίσης να λάβουν ρευστότητα, πουλώντας ή εκχωρώντας τα ομόλογα στη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό, η οποία και τελικά αναλαμβάνει τον κίνδυνο αδυναμίας εξόφλησής τους. Οπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες με μείωση 40% ρευστοποιούνται κατά μέσο όρο ομόλογα που έλαβαν οι φαρμακευτικές από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι χρεών του 2007, του 2008 και του 2009, το τελευταίο χρονικό διάστημα ύστερα από την συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων πέρα από το σημείο αναφοράς (spreads).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται η Εθνική Τράπεζα που μεσολάβησε για την παροχή των ομολόγων στις φαρμακευτικές εταιρείες ως εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, υπολογίζει ένα «κούρεμα» (hair cut) του τριετούς ομολόγου (που λήγει στις 22 Δεκεμβρίου του 2013, πέντε μήνες μετά την εκπνοή του Μνημονίου) στο 62,80% της ονομαστικής αξίας του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια τριετή ομόλογα ρευστοποιήθηκαν στις τράπεζες Deutsche Bank και Goldman Sachs, στο 64,3% της ονομαστικής τους αξίας (δηλαδή με «κούρεμα» 35,7%).

Roche Hellas
Οι συσσωρεμένες υποχρεώσεις των νοσοκομείων για την τριετία 2007-2008 και 2009 προς την εταιρεία ROCHE ΕΛΛΑΣ, ύψους 361,7 εκα., ήδη καταβλήθηκαν με τη διάθεση ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Merck Hellas / Merck Serono
Αντίστοιχα για τη Merck Ελλάδος (θυγατρική του ομίλου Merck KGaA) το σύνολο των ομολόγων για τον κλάδο των βιοφαρμακευτικών (biopharma- ceuticals) σκευασμάτων, Merck Serono, ανήλθε στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ για τα έτη 2007, 2008 και 2009. To σύνολο των ομολόγων μεταφέρθηκαν από τη θυγατρική στη μητρική για να τα διαχειριστεί αυτή. Η Merck μέσω του φαρμακευτικού της κλάδου Merck Serono ανήκει στις πλέον ελπιδοφόρες εταιρείες της βιοτεχνολογίας δεδομένου ότι κατέχει εξέχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία μεγαλύτερη του ενός αιώνα.

Boehringer Ingelheim
H Boehringer Ingelheim πήρε ομόλογα τα οποία αφορούσαν εξοφλήσεις οφειλών των νοσοκομείων ετών 2007, 2008, 2009. Τα ομόλογα ήταν με μηδέν κουπόνι και λήξης ενός έτους, δύο ετών και τριών ετών αντίστοιχα, ενώ το συνολικό ονομαστικό ποσό των ομολόγων ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τις οδηγίες και τους κανόνες της Μητρικής Εταιρείας η Boehringer Ingelheim Ελλάς ρευστοποίησε όλα τα ομόλογα. Το προϊόν της ρευστοποίησης χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες χρηματοδότησης της εταιρείας.

Ρυθμίσεις
Οι φαρμακευτικές απέκτησαν άμεση έκθεση τον τελευταίο χρόνο μετά και τις ρυθμίσεις μεταξύ υπουργείων και εταιρειών για να πληρωθούν μέσω ελληνικών ομολόγων την αξία των οποίων την υπολόγισαν με σεβαστό discount. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σειρά τους είχαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε ελληνικά ομόλογα και έτσι αναγκάστηκαν οι περισσότερες να προχωρήσουν σε τρόπους ρύθμισης της περιουσιακής τους αξίας, αναδιαρθρώνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους, πουλώντας τα ελληνικά ομόλογα και αγοράζοντας τίτλους αυξημένης πιστοληπτικής αξιολόγησης, είτε μεταφέροντας τα ομόλογά τους στα χαρτοφυλάκια διακράτησης και υπολογίζοντάς τα σε τιμές κτήσεις.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ
Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών 
 
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Η Εθνική Ασφαλιστική, ως θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ, δεν προχώρησε σε πώληση ελληνικών ομολόγων απλώς πέρασε όλα τα ομόλογά της στα χαρτοφυλάκια διακράτησης. Περιορισμένες πωλήσεις (λιγότερο από το 10% επί του συνόλου των ομολόγων) έγιναν μέσα στο 2010 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα της εταιρείας.

INTERAMERICAN
H εταιρεία που πλέον ανήκει πλήρως στον ολλανδικό όμιλο Eureko έλαβε από τις αρχές του 2010 εντολές να προχωρήσει σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Interamerican πούλησε το 90% των ελληνικών της ομολόγων μέσω της μητρικής Eureko και τα αντικατέστησε με κρατικά γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και αυξάνοντας τη ρευστότητά της.

ALICO
Ο αμερικανικός κολοσσός διατήρησε τα ελληνικά ομόλογα αλλά τα μετέφερε όλα στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης του ομίλου. Ο λόγος ήταν ότι η αυξημένη αποθεματοποίηση της εταιρείας επέτρεπε την πολυτέλεια διακράτησης και εκμετάλλευσης των υψηλών κουπονιών.

ΕFG Eurolife
Διατηρεί μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε ελληνικά ομόλογα αν και είχε αλλάξει από το β' εξάμηνο 2010 τη σύσταση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

ALLIANZ
Μεικτή στάση διατήρησε ο γερμανικός όμιλος μειώνοντας θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και διατηρώντας αυξημένη ρευστότητα και θέσεις σε γερμανικά ομόλογα κατά παραγγελία του μητρικού ομίλου από το Μόναχο.

ERGO (πρώην Victoria)
Ο γερμανικός όμιλος στην Ελλάδα πούλησε τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα που είχε στα χαρτοφυλάκιά του στην Ελλάδα μειώνοντας τις θέσεις του από 80 εκατ.ευρώ σε περίπου 10 εκατ.ευρώ.

ΑΧΑ
Σε αλλαγή του μείγματος τοποθετήσεων σε ομόλογα, μειώνοντας τις ελληνικές θέσεις και αυξάνοντας ρευστότητα αλλά και θέσεις σε γαλλικά και γερμανικά ομόλογα προχώρησε η εταιρεία στην Ελλάδα.

1 σχόλιο: