Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τα ομόλογα προβληματίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες

Πηγή: insuranceworld.gr

Η συνολική έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ

Ανοιχτό θέμα παραμένει ο χειρισμός των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία επιτρέπει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Η συνολική έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ περίπου και το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα καθοριστούν στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ του
υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των τραπεζών


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται η συμμετοχή των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Efg Eurolife και της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Αντίστοιχα με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων που συνεχίζουν να τηρούν σημαντικό μέρος του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως η Allianz, η MetLife Alico και η Groupama. Σημειώνεται ότι  μεγάλες πολυεθνικές ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως η ING και η Interamerican έχουν ήδη περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους, προεξοφλώντας τη ζημιά, ενώ περιορισμένη είναι και η έκθεση της ελληνικής Ergo, μέλος του αντίστοιχου γερμανικού ομίλου. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του iw το χαρτοφυλάκιο των τριών μεγάλων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών που είναι θυγατρικές τραπεζικών ομίλων, δηλαδή της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Efg Eurolife και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ξεπερνά το 1,7 δις ευρώ. Μεταξύ των πολυεθνικών τη μεγαλύτερη έκθεση λόγω κυρίως όγκου παραγωγής  έχει η MetLife Alico. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα, η διοίκηση της οποίας μεταξύ την εξαγορά της εταιρείας από τη MetLife έχει ακλουθήσει τον τελευταίο χρόνο πολιτική περιορισμού της συνολικής της έκθεσή της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους στο μισό, σε σχέση με το αρχικό ύψος των 900 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν το 2010.


Η στάση που θα κρατήσει ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι μόνο συνάρτηση των τεχνικών λεπτομερειών που σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο IIF, προβλέπει «κούρεμα» της τάξης του 21% και σύμφωνα με άλλους διεθνείς οίκους φθάνει το 34%.

Η φύση της ασφαλιστικής δραστηριότητας επιβάλλει την αντιστοίχιση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν κυρίως οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής με επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με συνέπεια η συμμετοχή στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης να μην αποτελεί εξ ορισμού υποχρεωτική επιλογή για τον ασφαλιστικό κλάδο. 


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς το θέμα συνδέεται και με τη δυνατότητα που δόθηκε στο πλαίσιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου των κρατικών τίτλων σε εμπορικό, διαθέσιμο προς πώληση και χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη. Η διάκριση αυτή επιτρέπει στον ασφαλιστικό κλάδο να χειριστεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων με μεγαλύτερη ασφάλεια, αντιστοιχίζοντας τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις με μακροπρόθεσμες επενδύσεις.  Σε κάθε περίπτωση όμως στερεί τις δυνατότητες ευελιξίας στη διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, που αποτελεί σημαντική πηγή για την επίτευξη κερδοφορίας του κλάδου. 


Ακόμη πιο ευαίσθητο θεωρείται το θέμα της συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες. Έχοντας περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, εκτιμάται ότι δεν είναι σε θέση να αντέξουν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που συνεπάγεται πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που οι κεφαλαιακές ανάγκες λόγω Solvency παραπέμπουν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου