Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ασφαλιστικές: Συναγερμός για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Πηγή: Hμερησία
Ξεπερνούν το 1 εκατ. τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς μόνο στο 7μηνο αυξήθηκαν κατά 200.000

 
Με δέος περιμένουν το Σεπτέμβριο και τις επιπτώσεις στην ασφάλιση αυτοκινήτου από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς οι φόβοι που υπάρχουν στα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών αυτή την περίοδο εστιάζονται στη δραματική άνοδο των ανασφάλιστων Ι.Χ. που διαμορφώνεται μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω τεκμηρίων, τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.

Μόνο από τις αρχές του χρόνου, οι αποσύρσεις αυτοκινήτων από την κυκλοφορία λόγω αδυναμίας πληρωμών των δόσεων δανείων στις τράπεζες, η αδυναμία πληρωμής αυξημένων τελών κυκλοφορίας, η έλλειψη ρευστότητας, η κάθετη πτώση πωλήσεων και τα τεκμήρια έχουν αυξήσει τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα κατά 200.000 περίπου μέσα στους 7 μήνες του 2011 και το σύνολο των ανασφάλιστων σε πάνω από 1 εκατ. οχήματα.


Πλέον, η αναλογία ασφαλισμένων/ανασφάλιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια έχουν αυξηθεί σε 1 ανασφάλιστο προς 4 ασφαλισμένα όταν στις υπόλοιπες ασφαλιστικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία είναι 1/6 στη Πορτογαλία, 1/7 στην Ισπανία, 1/10 στην Ιταλία και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά (Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία) η σχέση διαμορφώνεται στο 1/20 ή και περισσότερο.

Αποθεματικά
 
H Ευρωπαϊκή Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (CEA) έχει ενημερωθεί και από εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα αλλά και από ξένες εταιρείες ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο για τα αποθεματικά των εταιρειών που επηρεάζονται όσο και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο Επικουρικό.

Η ενημέρωση από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει γίνει και στα υπουργεία Υποδομών (Μεταφορών) αλλά και Οικονομίας καθώς κάθε ανασφάλιστο αυτοκίνητο μεταφράζεται και σε χαμένους φόρους που ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά το Επικουρικό Κεφάλαιο, το «άνοιγμα» έχει αυξηθεί στα 700 εκατ. ευρώ με ανοδικές τάσεις και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση. Ο τραπεζικός δανεισμός στην παρούσα συγκυρία είναι αδύνατος και η κρατική χρηματοδότηση κάτι παραπάνω από αδύνατη.

Οι προτάσεις που υπάρχουν για το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ουσιαστικά επικεντρώνονται στον καθορισμό ήπιας τιμολογιακής πολιτικής αυξήσεων ή ακόμη και μειώσεων ασφαλίστρων σε περιφέρειες της χώρας ή ειδικές τιμές σε εισοδηματικά και επαγγελματικά τμήματα των ασφαλισμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.) προκειμένου να παραμείνουν ασφαλισμένοι έστω και με μειωμένες καλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου